2019.06.20 18:12 JcWh Olvasottság: <100x
0

A mostanában igen divatossá váló minisorozatok egyik legelső képviselője volt az 1973-ban megjelent The Blue Knight, amelyet annak idején négy egymást követő estén sugároztak a tévében. Egészen hihetetlen módon ez a közel 50 éves minisorozat könnyedén megállná a helyét a mai sorozatok között, sőt, bizonyos tekintetben azok felé is emelkedik minőségében és jellegében.

A sorozat alapját a 82 éves Joseph Wambaugh azonos című regénye alkotja. Mivel Wambaugh maga is rendőrként dolgozott, alaposan megismerhetjük egy járőröző rendőr lelki világát. A szuperül megírt és részletgazdag regényt nagy kihívás lehetett filmre adaptálni, de Robert Butler kitűnő munkát végzett, a sorozat tud újat is mutatni a regényhez képest. Mai szemmel nézve is politikailag teljesen korrektnek és realisztikusnak tűnik a sorozat, ahol egy járőrkörzetben lakó sokszínű társadalom mindenféle tagja megjelenik etnikai, vallási és szexuális beállítottságot tekintve anélkül, hogy a rendező arról véleményt alkotna. A regény inkább lélektaninak nevezhető, ahol a főszereplő életének múltbeli eseményei is sűrűn felelevenednek, míg a sorozat remekül behozott a történetbe egy tipikus rendőrségi nyomozós szálat, amely által akciódúsabb lett, de a regény fő mondanivalóját mégsem szorítja háttérbe.

A kiváló regényen és rendezésen túl a címszereplőt alakító William Holden ragyogó játéka emeli ki az alkotást a minisorozatok és TV-filmek sokasága közül. 55 évesen rendkívül hitelesen tudta adni a kiégett, de munkájától szabadulni nem tudó rendőrt, amellyel a 70-es évekbeli szerepei közül az egyik legkiválóbbat hozta. Holden az egész játékidőt uralja, és gyakorlatilag alig van jelenet, amiben ő nem szerepel. Mögötte erős mellékszereplőket találhatunk Lee Remick, Joe Santos és Sam Elliott (akit nemrég a Csillag születikért Oscarra jelöltek) személyében. De az epizódszerepekben feltűnő Anne Archer és Eileen Brennan is ismert nevek. Tehát a The Blue Knight egy igazi 70-es évekbeli csúcsprodukció, amelyen az idő vasfoga nem ejtett nyomot, és ma is ugyanolyan élvezhető és nem mellesleg tartalmas, mint annak idején lehetett. A minisorozathoz készítettem feliratot, elérhető az interneten.

0