2019.07.03 15:36 Berto49 Olvasottság: 473x
1

A bűvész és bábuja

41 éve készült ez a film, de a mai thrillerek között is megállja a helyét, sőt! Meglepetés volt, hogy a nagyívű filmeposzok alkotója, Richard Attenborough („A híd túl messze van”,„Gandhi” etc.) ilyen zsánerű filmet is készített. Régóta szerepelt a kívánságlistámon, most végre rábukkantam.

Egy skizofrén „mágus” és a bábu alakjában Pufiként manifesztálódott másik énjének tragikus története. Anthony Hopkins egyetlen korábban készült filmjét láttam csak („Az oroszlán télen” című történelmi drámát, amelyben Oroszlánszívű Richárdot alakította, a tehetségét már abban is bizonyította), de ebben 41 éves korában (meghökkentően fiatal külsővel) érezni lehetett, hogy fogékonysága van olyan alakok megformálására, mint dr. Hannibal Lecter, a „A bárányok hallgatnak” című, a rövid jelenléte ellenére is számára Oscar-díjat jelentő figura megjelenítésére. Zseniális színész, ha sikerül megnyerni egy-egy szerepre, az már biztos sikert jelent. A film szkriptjét William Goldman írta, a hollywoodi forgatókönyvírók doyenje: többek között két Oscar-díjjal („Butch Cassidy és a Sundance kölyök”, „Az elnök emberei”), valamint két Életmű-díjjal rendelkezik. Emellett ismert regényíró, az ő műve például a „Maraton életre-halálra” című könyv.

A bűvész és bábuja

Az önálló életre kelt bábu egy korábbi filmben is téma volt, igaz, az Danny Kaye 1954-es fergeteges komédiája, a „Kopogd le a fán”. Mostanában a sok folytatást megélt Chucky alakja rémisztgeti a nézőket, de ezek a filmek csak színvonaltalan utánérzései a témának. Nem szabad elfelejtkezni az általam megnézett szinkronizált változatban hallott Harsányi Gábor hangalakításáról. Pufiként méltó partnere volt Sir Hopkins-nak. A film valóságos oázis volt a mai gyér filmválasztékban, a műfaj kedvelőinek nem szabad kihagyni!

72 A mágus  (1978)

dráma | horror

Corky, a hasbeszélő megszállotként gyakorol bábujával az első tv-fellépésére, de amikor erre végre sor kerülhetne, a menedzsere, Greene számára teljesen érthetetlenül... több»

1