2019.10.24 20:58 Puncs Olvasottság: 242x
1

Szívszorító mese a harmadik világról

A film a felfoghatatlanul nagy nyomorban élő Zain történetét meséli el, aki bepereli szüleit saját létezése miatt; elképesztő érzékeny témát boncolgat. Milyen mértékben felelősek a szülők, akik a kilátástalan nyomorba nemzik az újabb és újabb gyermeket, teszik ezt akár tudatlanságból, akár vallási meggyőződésből, vagy bármilyen más okból? Zain nemcsak felelőtlenségüket, hanem a gyermekeik sorsa iránt tanúsított érdektelenségüket is számon kéri a szülein. Lányukat a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül adják el egy helyi boltosnak. A szegénység a szeretet hiányára nem mentség. Talán ez a film egyik legfontosabb üzenete. Rengeteg ember van a világon, akik úgy élik le az életüket, hogy kevesebb szeretet, figyelmet és törődést kaptak, mint egy átlagos kutya.

Az egész film szinte már dokumentarista pontossággal mutatja be azt a kiszolgáltatott világot, amivel mi csak a hírekben szembesülünk. Megismerjük Rahilt, az etióp illegális bevándorlót, aki próbál elég pénzt összekaparni egy hamis tartózkodási engedélyre magának és kisbabájának. Szívszorító végignézni, ahogy Zain felnőtteket megszégyenítő felelősségtudattal vigyáz, gondoskodik testvéreiről és Rahil kisfiáról, és aki végtelenül lojális mindenkihez, akit szeret. A film hitelességéhez sokban hozzájárul, hogy nem hivatásos színészeket látunk, hanem olyan laikus szereplőket, akik közül szinte mindannyian filmbéli karaktereikhez hasonló életkörülmények között élnek vagy éltek.

Szívszorító mese a harmadik világról

Tiszta szívből ajánlom ezt az alkotást mindenki figyelmébe. Úgy mutatja be a mély szegénységet, hogy egyszerre kelt érzékenységet és együttérzést a nézőben, miközben a szereplők felelőtlenségét és tudatlanságát sem hallgatja el.

90 Kafarnaum  (2018)

dráma

Zain 12 éves, mégis korát meghazudtoló bölcsességgel, szeretettel és nyitottsággal fordul a világ felé. Vigyáz a testvéreire, felelősséget vállal a közösségért, amiben... több»

1