2020.01.02 11:25 Kóborló Olvasottság: 212x
0

Lidérces mesék, melyek nem hoznak rossz álmokat

Bevallom őszintén, a 2019-es horrorfilmes felhozatal egyik zászlóshajójaként tekintettem a Lidérces mesék éjszakája című horrorfilmre, de az előzetese megtekintése után volt némi ellenérzésem a produkcióval szemben, amit akkor még nem tudtam volna megmagyarázni. Azt már az előzetese után könnyedén ki mertem volna jelenteni, hogy hangulatban kimondottan jó és szórakoztató horrorhoz lesz szerencsénk, illetve, hogy technikailag is bőven megállja majd a helyét. Tudom, kissé elhamarkodott dolog így megítélni egy filmet, főleg egy horrorfilmet, hisz mint általában, a legjobb jeleneteit vágják össze a nézőknek belőle, hogy ezzel is csak még jobban felcsigázzák a horrorra kiéhezett rajongók amúgy sem kis étvágyát. Na de lássuk, hogy miért csak közepesre vizsgázott nálam a film!

A Lidérces mesék éjszakája című filmben bőven található pozitívum, de sajnos legalább ugyanannyi negatívuma is fellelhető. Pozitívumai közt található a szórakoztatón borzongató hangulatteremtés, amit ráadásul nyakon öntenek még egy jókora adagnyi retro hangulattal (hisz a film cselekménye az 1968-as évre datálható) és, ha ez még nem lenne elegendő, akkor a film elejére még egy csipetnyi halloweeni hangulat is társul (a történet kezdete halloween estéjén kezdődik).

Lidérces mesék, melyek nem hoznak rossz álmokat

Aztán ott volnának a pozitívumai mellett a filmbéli karakterek, aki elég sablonosak lettek, de mindezek mellett tudtam őket kedvelni. Apropó, karakterek és retro hangulat. A 2016-os Stranger Things című sorozat megjelenése óta (ami nem mellékesen az egyik kedvenc sorozatom) a hollywoodi filmgyártás mintha csak sorozatban gyártaná azon horrortartalmú filmjeit, melyeket a néző valahol a Stranger Things sorozathoz tudna hasonlítani. Jelen esetben ugyebár a tini szereplőknél van meg ez a fajta kapcsolódási pont, akik közel sem annyira érdekes karakterek, de mint írtam, kedvelhetők.

További pozitívumai közé sorolnám a film fényképezését, ami igazán kiváló lett, illetve a technikai megvalósításait. Vagyis, hogy a technikai megvalósításait csupán részben sorolnám a pozitívumok közé, hisz valahol a film feléig sikerül elérniük a készítőknek, hogy egyfajta félelmet keltsenek bennem a teremtményeikkel, de sajnos a második felétől eme dolog éle alaposan kezd eltompulni, és ez igaz volt a film hangulatára is. Sajnos a film nem tudja végig hozni azt a színvonalat sem hangulatban, sem félelemkeltésben, ami annyira jellemző volt az első egy órában.

Mindezek mellett jómagam egy pillanatra sem bántam meg a megtekintésére szánt közel két órámat. Még akkor sem, ha eme lidérces mesék rossz álmokat nem fognak a nézőkre hozni (pedig a lehetőssége adva volt, szerintem).

horror | misztikus | thriller

A 60-es évek végi Amerika nagy változás előtt áll, ebből azonban nem sokat tapasztalnak Mill Valley városának lakói, akik életére hosszú évtizedek óta súlyként nehezedik a... több»

0