2020.01.31 09:19 Lubi Olvasottság: 285x
1

Színesbőrű női Mózes a rabszolgaság ellen

Harriet Tubman rabszolgának született, de sikerrel harcolt önmaga és mások szabadságáért. Miután északra szökött gazdájától, számos szabadítóakciót vezetett, hogy kimenekítse sorstársait. A földesurak és embereik puskái elől menekülve Harriet az Úr hangját követve cselekedett, mint Mózes a Biblia szerint. Az általa megmenekített emberek új életet kezdhettek szabadon, távol a rabszolgatartó államoktól. Az ő történetét meséli el a film.

A valós események inspirálta cselekmény az összes korábban látott, rabszolgaság témájú filmes elemet tartalmazza, kiegészülve a bibliai történet parabolájával és Harriet személyének női emancipációs felhangjával, ami még aktuálisabbá teszi ezt a komoly témát. Radikális emberjogi harcok megalapozása a rabszolgából felszabadítóvá váló hősnő küzdelme, melynek valós történelmi háttere messze túlmutat a film jelentőségén. Kasi Lemmons fekete női rendezőként a téma inspiráló elemeit állította előtérbe. A valóságos szentnek beállított hősnő maga a tökéletesség, aki egymaga hoz megváltást az igazságtalansággal szemben.

Színesbőrű női Mózes a rabszolgaság ellen

A film kerüli a durva és erőszakos jeleneteket. A mentális és fizikai bántalmazásokról csak beszél, de nem érezteti őket vagy hatásukat. A téma által kiváltott erős érzelmek adják meg az események súlyát, a film nem épít fel önálló arculatot magának. A karakterek mind sablonosak, kétdimenziósak. A felemelő képsorok mögött nincs valódi tartalom, azt csak a történelmi tények szolgáltatják, de maga a film nem építkezik belőlük. Már a kezdésben lefektetett alapokon túl nem sikerül tovább fokozniuk a feszültséget az alkotóknak. A szöktetési jelenetek élét is elveszik Harriet már-már komikusnak ható isteni megnyilatkozásai, amikor meditatív állapotban rángatózva néz bele a jövőbe, miközben minden elvesztegetett másodperc emberéletekbe kerülhet. Ez a fantasy elem nem kerül kibontásra, mégis több alkalommal visszatér.

A Harriet egy sablonos film a rabszolgaságról, mely témáról számos erősebb, árnyaltabb alkotás született már. A 12 év rabszolgasághoz vagy a Bíborszínhez képest gyenge közepes a film. Történetének újításai nem egyedivé teszik, hanem elvesznek az igaz történet hatásából. Legnagyobb problémája mégis az, hogy főhősével nem könnyű azonosulni, mivel nincs neki önálló személyisége. Harriet a filmben sokkal inkább egy eszme, mintsem személy, amit a különböző életfázisaiban kapott nevei és az azok mögötti jelképes jelentések is alátámasztanak. Bármennyire is jó szándékú és nemes cél vezérelte a film elkészítését, a kidolgozatlan történet és halovány karakterei miatt nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

73 Harriet  (2019)

akció | dráma | életrajzi | történelmi

Harriet Tubman fekete bőrű emberjogi élharcos volt a polgárháború előtti évek Amerikájában. A film az ő életének krónikáját meséli el. több»

1