2020.03.01 20:43 Paulo-Varga Olvasottság: 149x
0

Árral szemben

Todd Haynes jogi drámája egy önmagán jócskán túlmutató ügy részleteinek boncolgatásával hívja fel a figyelmet a hatalmasra duzzadt, törvény felett álló nagyvállalatok jelenségére, emellett pedig a gigakonszernek ellen kifulladásig harcoló kisember sziszifuszi küzdelmét is hatásosan mutatja be.

A Sötét vizeken megtörtént eseményeket dolgoz fel: a DuPont nevű amerikai nagyvállalat egyes telephelyei éveken keresztül mérgezték amerikai kisvárosok ivóvizet, mivel az ipari termelésből hátramaradt káros anyagokat mindenféle kezelés és szabályozás nélkül engedték a folyóba. Haynes kronológiai sorrendben tárja fel a jogi és környezetvédelmi szempontból is fontos, rendkívül komplex és bonyolult ügy részleteit, a DuPonttal merészen szembeszálló céges jogász, Robert Bilott (Mark Ruffalo) karakterét állítva a középpontba.

Árral szemben

Haynes filmje, ahogyan a tárgyalótermi/jogi drámák általában, nem egy könnyű darab, azonban a rendező biztos kézzel vezeti közönségét a bürokrácia útvesztőjében, végig fenntartva a nagyvállalatok és kisemberek szembenállásából fakadó feszültséget. A Sötét vizeken nagy erénye, hogy a DuPont szinte végig egyfajta megfoghatatlan, mégis mindent átható fenyegetésként van jelen a történetben, Haynes így tökéletesen érzékelteti a kiterjedt hatalmú mamutvállalatok súlyát és jelentőségét az amerikai államapparátusban.

Szintén okos alkotói húzás, hogy főszereplőként Robert Bilott-t követjük, aki a DuPont ügyet megelőzően hasonló cégek védőügyvédjeként dolgozott, ám amikor egy gazda által tudomást szerez a szervezett, jogi és környezetvédelmi szempontból is aggályos visszaélésekről, minden erejét és idejét az igazság felderítésére áldozza, a számtalan nehezítő körülmény ellenére is.

A Sötét vizeken legalább annyira szól Bilott sziszifuszi küzdelméről, mint a vadkapitalizmus veszélyeiről. Haynes érzékletesen ábrázolja, hogy az ügy bonyolódásával a kvázi hadvezérként működő ügyvéd hogyan megy tönkre lelkileg és fizikailag egyaránt. Bilott rendkívüli elszántsággal, éveken át kitartva igyekszik sikerre vinni a látszólag lehetetlen küldetést, miközben a néző számára szép lassan feltárulnak a közigazgatási rendszer azon hibái, melyek lehetővé teszik, hogy egyes végtelen pénzzel és masszív infrastruktúrával rendelkező, hatalmasra hízott nagyvállalatok kényük-kedvük szerint alakítsák a jogszabályokat a profit maximalizálása és a kockázat csökkentése érdekében.

A Sötét vizeken tehát nem egy szívderítő alkotás, melyet csak erősít a fakó, szürkés színvilág és az, hogy a játékidő előrehaladtával a néző is kíméletlenül szembesülni kényszerül azzal, ahogy Bilott-t felőrli az ügy. Mark Ruffalo fantasztikusan játssza a főszereplő ügyvédet, aki eleinte végtelen lelkesedéssel és hurráoptimizmussal áll neki a munkának, ám ahogyan szép lassan kibogozza a szálakat, úgy nyomja őt agyon a tehetetlenség és az igazságérzetből fakadó apátia. Ruffalo hitelesen jeleníti meg a figura évtizedes küzdelmének stációit: az apró sikerek örömét, az egyre nagyobb, látszólag megugorhatatlan akadályokból eredő kétségbeesést, a fásultságot és a fizikai leépülést is.

A filmen olyannyira érezhető az alkotói odaadás, hogy az ügy sok valós szereplője, köztük az ivóvízbe került mérgező anyagok miatt testi fogyatékossággal született Bucky Bailey is megjelenik egy cameo erejéig, mely tiszteletteljes gesztus a DuPont ámokfutásának áldozatai felé. A jól megválasztott főhősnek és a sallangmentes, biztos kezű rendezésnek, valamint a remek színészi alakításoknak (Ruffalo mellett Anne Hathaway, Tim Robbins és Bill Camp is kiváló munkát végeznek) hála a Sötét vizeken sokáig velünk marad, a gátlástalan nagyvállalatokkal kapcsolatos kérdésfelvetései pedig környezetvédelmi, jogi és politikai szempontból is metszően aktuálisak.

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú... több»

0