2020.06.26 19:29 Artemisia Olvasottság: 392x
7

Díe de los Muertos

Amihez csak a Pixar hozzáér, az midászi módon arannyá válik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Oscar- és Golden Globe-díjas animációs filmet készített a Díe de los Muertosról, a mexikói halottkultusz legjelentősebb ünnepéről.

A halottak napja a világ minden táján, de különösen Mexikóban rendkívül gazdag hiedelemvilággal és hagyományokkal rendelkezik, ám ez a folklórnak nem éppen gyermekbarát ága. Bár a Díe de los Muertos mondavilágához a legapróbb részletekig hű – a házi oltároktól kezdve a bársonyvirág szirmokon át a csontvázakig, sőt a mexikói meztelen kutya, Xoloitzcuintle is feltűnik mint mitikus alebrije –, és a cselekmény nagy része a túlvilágon játszódik, a szereplők nagy részét pedig holtak teszik ki, a Coco mégis kicsik és nagyok számára egyaránt fogyasztható stílusban meséli el a történetet, mintegy lefordítva a halál és az elmúlás morbid elemeit a síron túlmutató szeretet, az elszakíthatatlan családi kötelékek, az összetartozás, az emlékezés és a zene szívmelengető ellentétképeivel. Emellett még egy temperamentumos mexikói családdal, ízes mariachi zenével és musical betétekkel, valamint humorral is színesítik az összhatást. És ha már összhatás, akkor ki kell emelnem a túlvilág bámulatos látványvilágát.

Díe de los Muertos

A film lezárása roppant megható, hiszen a kis Miquel túlvilági kalandja során helyreállítja a békét élők és holtak között, lezár egy 5 generációs családi viszályt, tisztázza a rég elhunyt és méltatlanul elfeledett üknagyapját illető rágalmakat, megmentve őt ezzel a végleges elfeledéstől, egyúttal a végső elmúlástól, és a nyugalommal együtt a zenét is visszaviszi családja életébe. A saját életében pedig megteszi az első komoly lépéseket a felnőtté válás felé, hiszen megtanulja tisztelni az élet körforgását.

Csak a film végén értettem meg, miért Coco a címe, amikor Miquel a főszereplő. Zseniálisan fordítja ki önmagát a történet, nagyszerű befejezést kapott. És ahogy a valódi Díe de los Muertos is egyúttal az újjászületést is ünnepli, úgy a film is. Noha a halál áll a középpontjában, mégis az életet és a megújulást szimbolizálja, hiszen az 5 generációval ezelőtt szétszakadt család a halálban, a túlvilágon egyesül újra.

90 Coco  (2017)

animáció | családi | fantasy | kaland | misztikus | vígjáték | zenés

A Coco történetének főhőse egy fiatal fiú, Miguel, aki annak ellenére, hogy családja több generációval ezelőtt rejtélyes okokból elhagyta a zenészi hivatás tradícióját,... több»

7