2020.12.25 13:02 myatom Olvasottság: 226x
3

 ...amikor a fantázia csak az

A nagy hype és/vagy nagy dacolások/ellenkezések közepette nehéz beszélni az elkészült produkcióról. Fura, hogy ennyire se info, se vélemény, se kritika, de még csak értékelés sincs a filmről.

Kezdjük messzebbről! Brutál nehéz 1000+ év távlatában történelmi filmet készíteni, meglehet, hogy lehetetlen is. A kritika mindig vér szagra fog gyűlni, és tombolni fog. Amúgy meglehet, csak itthon, mert a világ más tájain művelik és szeretik a történelmi filmeket (még mi, magyarok is szeretjük, "nyilván" elsősorban másokét).

 ...amikor a fantázia csak az

Persze az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy 10 milliónál kevesebb lakossággal, „középkategóriás” szegénységünkkel a legbrutálisabb költségvetésű mozijaink is az 1-2 milliárdot karcolják csak, miközben a csatás-háborús kosztümös filmeknél csak egy drágább van: ha sci-fibe ágyazottak, ugye, lásd Csillagok háborúja. :) Márpedig A pozsonyi csata eséllyel csak minket, magyarokat érdekel, amire van 10 milla potenciális néző, és a kör ezzel bezárult.

Hogyan készülhet történelmi film konkrét megtörtént történelmi esemény mentén? Például, ha egy forgatócsoport sok-sok kamerával időutazással visszamegy az eseményhez. De persze biztosak lehetünk benne, hogy kételkedőn szőröző, szkeptikus (mate)realista akkor is lenne a film megnézése után. Úgyhogy ezt a vonalat el is engedhetjük.

Ha ma készül a történelmi témát érintő film, akkor lehet (1) konszenzusos információk alapján oktató-nevelő-dokumentáló film. Mivel a pozsonyi csatáról közvetlen korabeli forrás nagyon kevés van (az se magyar), mondjuk a 600+ évvel későbbi Aventinusszal is kiegészítve már készíthető korrekt dokumentumfilm.

És lehet – ta-dam – (2) művészi alkotás, játékfilm, ahol szárnyalhat a fantázia (is), no és vizuális orgia is bőven jöhet szembe, lásd kard, nyíl, vér stb. Dél-Koreában ezt a verziót régóta, nagy fantáziával, nagy felhalmozott tapasztalattal, kiváló minőségben, hazai népszerűséget, valamint export árucikket érően(!) csinálják. De nemcsak szóló filmekben, hanem sok-sok, 60 perces epizódokat tartalmazó drámákban is, ami magyar szemmel szinte elképzelhetetlennek hat.

Referencia végett említem, hogy a koreaiak egyik "pozsonyi csatája" Hwangsanbeol csatatéren volt, ahol egy 5 000 fős sereget támadott meg egy 50 000+144 000-es egyesített sereg. A küzdelem heteken át tartott, ahol a kis sereg eleinte többször győzött is, aztán végül a kis sereg vezető tábornoka, Gye Baek halálával a csata is elbukott a brutális kiterjedésű ellenoldal nagyon súlyos veszteségei mellett. A mai koreaiaknak csak erről az egy csatáról sok-sok órás érdekfeszítő és koherens filme(ke)t sikerült csinálni: csak én három különböző verziót láttam. És nem! Nem a nagy költségvetés dominált (tévésorozatnál ez eleve nem annyira adott, bár nyilván gazdagabb a környezet), hanem a megvalósításra való precíz odafigyelés.

Sajnos a szóban forgó Pozsonyi csata film mindkét említett fentebbi verzióból a hátrányokat egyesítette. Vizuális szinten eleve hátrányból indult az olcsónak szánt animáció (sajnos bőséges) gyerekbetegségei miatt. A fantázia csak az "üzenet" szintjén szárnyalt simán, meglehet, meredekebben is, mint védhetően, a konkrét csata láttatott körülményeiben távolról sem. Míg dokumentumfilm szinten meg pont nem a drága látvány adna komolyabb hozzáadott értéket, hanem konszenzusos infók korrekt tálalása egy speciális történelemóra keretében. Ettől is távol volt az alkotás.

Míg a legmélyebb pontja az egésznek a muflonokat megülő sereg. Kár, hogy nem tudok képet linkelni, azért a neten bőven látni ilyeneket. Na ezt azért nem kellett volna, semmilyen szinten se.

dokumentum

A pozsonyi csata 907-ben a kora középkor legjelentősebb ütközete volt. A magyarság élet-halál harca, heroikus küzdelme, Árpád fejedelem vezérletével. A képlet egyszerű volt:... több»

Rendező: Baltavári Tamás
3