2021.07.27 20:28 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 129x
3

Nem tudták lemajmolni az első rész sikerét

Maga Charlton Heston sem akarta a forgatókönyv elolvasása után vállalni a második részt, ami azért sokat elárul a filmről. Ted Post a haldokló Fox Stúdióval pedig versenyt futott az idővel, gyorsan le kellett forgatni a második részt. Egy bődületes koppintásnak lehetünk szem- és fültanúi, ami már-már megmosolyogtató, de inkább bosszantó.

Földi idő szerint 3955-ben járunk, ami Taylor előtt van időben, aki, mint tudjuk, 3978-ban ért földet a Földön. Nem tudom, nyelvtanilag helyes-e a mondat, érdekesnek mindenféleképpen érdekes. Szóval Brent, aki Heston kiköpött mása, ugyanúgy lezuhan, társa meghal, ő pedig találkozva Novával (Linda Harrison), eljut a két barátságos csimpánzhoz, Zirához (Kim Hunter) és férjéhez, Corneliushoz (Roddy McDowall). Ők ugyanúgy segítenek Brentnek (James Franciscus), aki aztán menekülőre fogja, elkapják, kiszabadul, egyszóval eddig az első rész ismétlése, csak sokkal, de sokkal gyengébb kivitelben.

Nem tudták lemajmolni az első rész sikerét

Paul Dehn és Mort Abrahams a forgatókönyvet nagyon elszúrták. Óriási káosz, zűrzavar és logikátlanság jellemzi a filmet, nem is értem, hogy filmes szakemberek ezt miért nem vették észre. Az első rész maszkmesterei Oscar-díjat kaptak, itt a színészeknek sajnos már csak olcsó, és rettenetesen csúnyán és furán gyűrődő majommaszkok jutottak, ami szerintem azért a szégyen kategória.

A mozifilmben hemzsegnek a logikátlanságok és értelmetlen cselekmények. Pl. mikor Ursus tábornok (James Gregory) ki akarja irtani a teljes emberi lakosságot a bolygón, kezdve a Tiltott Zónában élőkkel, arra hivatkozva, hogy nincsenek megművelendő földek, elfogytak, és fenyeget az éhhalál. Erre amerre a szem ellát, kihasználatlan földek sorakoznak. Majd mikor Brent Novával lejut a barlangba, ahol rádöbben, hogy ő ténylegesen a Földön van, majd összefut a mutánsokkal, akik elmetrükkökkel és egy aranyszínű atombombával vannak felszerelkezve.

Ez a rész nekem már totális káosz, kik is ezek a mutánsok, akik egy atombombához imádkoznak több ezer éve? Hogyhogy nem találkoztak még a majmokkal, és a majmokra az elmetrükkjeik miért nem hatnak? Miért élnek a föld alatt? De saját szórakozásukra összeugrasztják Brentet és Taylort, erre persze van eszük. Totálisan felesleges képsorok, amik ráadásul hosszúk és unalmasak. De a végítélet a gonosz majmokat és a mutánsokat is eléri, hiszen mindenki meghal, Nova, Brent, majd utoljára Taylor, aki Zaiustól kéri, hogy segítsen neki, de a majom visszautasítja ezt. Erre a haldokló Taylor elindítja utolsó erejével az atombomba felrobbanását, ami végül is megsemmisíti a Föld nevű bolygót.

A film egyik nagy hibája, mármint dramaturgiailag, hogy egyik oldal sem szerethető, sem a mutánsoké, sem a majmoké. Két elvakult, sötét, kifejezetten bigott kultúra, ahol a sötét dogmák tartják őket életben. Semmi új helyszín, semmi történet, de a Fox iszonyatos malaca, hogy a film mégis blockbuster (kasszasiker) lett, de ezt komolyan mondom, nem is értem, hogyan. Pedig Charlton Heston ragaszkodott hozzá, hogy a karaktere elpusztuljon, és maga a bolygó is, hogy még csak véletlenül se legyen harmadik epizód. Milton R. Krasner, az operatőr sem törte össze magát, hogy valami különlegeset adjon, és nem is sikerült, főleg a metrós résznél ettem a kefét, de rendesen. Mindent összevetve egy felesleges folytatás, ami rém rossz lett, de valahogy mégiscsak túlélte az idők viharát, és még három epizód követte. De ezekről majd később. Egyelőre ezt kell kihevernem. Mint ahogy annak idején Hestonnak is.

Ja, azért egy motivációs tényezőt találtam a filmben. Ez pedig a barna bombázó Linda Harrison, akit élmény volt (ismét) nézni ilyen lenge öltözetben... Meg ugye meleg is van, ilyenkor pedig jólesik egy finom és habzó serital.

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Egy bolygóközi mentőakció egyetlen túlélője az előző expedíció egyetlen túlélőjét keresi. Felfedez egy majmok által uralt bolygót és egy földalatti várost, amelyet... több»

3