2021.09.02 19:15 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Vigyázz, fel ne dühítsd Carrie-t!

Jó ideje már, hogy Stephen King a mai modern irodalmi korszak egyik megkerülhetetlen alakja. Az író népszerűsége a 70-es évek közepe, vége felé kezdődött, és máig töretlen. Sokáig elsősorban horroríróként tartották számon (amire bőven rászolgált), de azért a művei többségében hol kisebb, hol nagyobb mértékben feltűnik a drámai vonulat is. Első regényének filmre adaptálását jómagam is inkább a dráma műfajába sorolnám, de azért néhol felsejlik a horror is benne.

Stephen King büszkélkedhet azzal, hogy szinte már az összes könyvét megfilmesítették (azért még egy maroknyi kivétel akad) vagy mozifilmként, vagy tévéfilmként, vagy esetleg sorozat formájában. Eme népszerűsége miatt teljesen felesleges összehasonlítani a könyveit a mozgóképes változatokkal (legfeljebb, ha a képi változat adaptálása pocsék lett).

Vigyázz, fel ne dühítsd Carrie-t!

Szerencsére az 1976-ban Brian De Palma rendezésében készült Carrie egyértelműen a jobb filmes adaptálások közé tartozik. Jómagam is kimondottan kedvelem, jobban, mint mondjuk a 2002-ben bemutatott tévéfilmes változatát, ami igaz, hogy sokkal hosszabb, így bőven lehetett volna lehetőség arra, hogy jobban kifejtsék azokat a dolgokat benne, melyek a Brian De Palmás verziójában nem szerepeltek, viszont ott a színészi teljesítmények csúnyán alulteljesítettek. 2013-ban ismét elővették Stephen King Carrie című regényét, és el is készítették a legújabb feldolgozását, ami nem volt rossz, de számomra még az sem közelítette meg az első feldolgozást (pedig hát a színészi alakítások ott már egészen jók lettek).

Igaz, fentebb említettem, hogy nem szoktam nagyon összehasonlítani a filmet a könyvváltozatával, de azt kell, hogy írjam, ennél a filmnél ezt mégis meg kellett tennem, méghozzá azért, mert jó pár szereplő a filmben teljesen más külsővel lett ábrázolva, mint mondjuk a könyvben. Gondolok itt például a Carrie anyját alakító Margaret White karakterére, de akár még magát Carrie karakterét is ide sorolnám. Továbbá Billy karaktere (akit John Travolta alakított) szinte már-már teljesen jelentéktelen lett a filmváltozatban (nem úgy, mint a könyvben). Viszont mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a színészi alakítások teljesen rendben voltak.

A film cselekményvezetése kiváló, végig képes volt lekötni a figyelmemet. Carrie drámai vesszőfutása és végső megtörése is magával ragadó és fájdalmas volt. Bizonyára sokak számára kissé talán már ódivatú lehet ez az alkotás, számomra viszont egy klasszikus, ami soha nem válik elavulttá.

77 Carrie  (1976)

horror

Carrie egyszerű, gátlásos iskolás lánynak tűnik, akit azonban otthon és az iskolában is temérdek megaláztatás ér. Osztálytársai folyton gúnyolják és bántják, mélyen... több»

2