2021.12.03 08:40 Petrus Rosidus Maximus Olvasottság: 331x
3

A legjobb Die Hard-film

Biztos akad, akit meglep, de nálam ez a negyedik epizód a legjobb Die Hard-rész, mely túlszárnyalja McClane hadnagy toronyházas, repülőtéri és New York-i kalandjait is a rosszfiúk ellen. A negyedik fejezet kicsit összetettebb sztori, ami nekem életszerűbb is (mint mondjuk kiiktatni egy nemzetközi repteret, dömperekkel ellopni egy bank aranyát és New York összes iskoláját átkutatni, különleges vegyi bombák után). A negyedik részben egy korábban a kormánynak dolgozó hacker, bizonyos Greg (Timothy Olyphant) próbál hatalmas pénzeket lenyúlni az USA pénzügyi rendszeréből (egy profi csapattal), de persze McClane (Bruce Willis) résen van, és egy ifjú számítógépes zsenivel, Matt-tel (Justin Long) megakadályozza az összeomlást. Az idősödő zsaru és a fiatal hacker szórakoztató párbeszédei adják a film egyik üde színfoltját, mert ezekben benne van az a generációs távolság, mely 23 évnyi lemaradást jelez McCane számára (többek közt a modern technikai újdonságok terén).

És ott van McClane 22 éves bombázó lánya is, Lucy (Mary Elizabeth Winstead), akit Greg belekever az ügybe, és aki apja lányaként szembeszáll elrablóival. Nagyon jók az akciójelenetek, a bunyók, az összes menekülős - üldözős scene. Nekem valahogy ez a leghihetőbb Die Hard rész, mely egy reálisnak tűnő helyzetet mutat be. A rendező, Len Wiseman nálam már 2012-ben bizonyította tehetségét, az Emlékmás újradolgozásával (Colin Farrell és Kate Beckinsale főszereplésével), mely az egyik legjobb replikafilm, amit valaha láttam.

A legjobb Die Hard-film

(Vetekszik az eredeti, 1990-es schwarzeneggeres Total Recall-lel.) A Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed (Live Free or Die Hard) egy szórakoztató, szellemes párbeszédekkel és poénokkal teli, akciódús, színvonalas száguldás, melynél kapaszkodni kell székünkbe. A film készítésekor 52 éves Bruce Willis utolsó nagy megvillanása volt ez a mozi, melyben még hiteles akciósztárként láthatjuk a mindenki kedvenceként számon tartott kopasz hekust. Legalább féltucatszor láttam a filmet, és mindig élveztem. A 2013-as Die Hard 5 már sajnos leszálló ág Willis számára, és maga a film, (illetve) sztori is sokkal gyengébb. Értékelésem a sorozat negyedik részére: 95%. Máig nagy kedvencem.

akció | thriller

John McClane ősküvelti zsarunak számít az Internet és a számítógépek irányította világban. Mégis megint neki kell megmentenie Amerikát az összeomlástól, amikor annak... több»

3