2021.12.23 15:25 Artemisia Olvasottság: 174x
6

Irány az Északi-sark!

Karácsony éji álom Chris Van Allsbug Mikulás-expressz című regénye alapján. Egy kisfiú szürreális utazása, aki kételkedik a csodákban, és nem hisz a Mikulás létezésében sem. Szenteste azonban különös dolog történik vele: egy varázslatos vonat, a Polár Expressz érkezik a házuk elé, mely egyenesen az Északi-sarkra tart, hogy a kétkedő gyerekek találkozhassanak a Mikulással. A kisfiú vállalkozik az útra, és kezdetét veszi a szimbolikus jelentésű utazás. A Vissza a jövőbe-filmeket is jegyző Robert Zemeckis nagy adag szentimentalizmussal vezényli le a történetet, azonban a konklúziót - a karácsony lényegét - és a főszereplőt, vagyis a kisfiút tekintve ez szentimentális nézőpont jót tesz a műnek. Bár a végső kifejlet - és sok helyen maga az út is - elvont, alapvetően hiteles és átélhető a gyerekek érzelemvilágának ábrázolása. A Polár Expressz útja valójában lelki utazás, mely a karácsony szellemének megtalálásához és átéléséhez vezet.

Mondanivalóban kifogyhatatlanul gazdag alkotás, és az odáig vezető cselekmény során többször is találkozhatunk elgondolkodtató, metaforikus snittekkel, ugyanakkor sajnos hosszúra nyújtott, unalomba fulladó jelenetekkel is, ilyen pl. az örökös bénázás, minden elveszítése: a menetjegy (2-szer is), a csapszeg, a száncsengő, vagy hasonlóan túlkomplikált a Mikulás szánjának landolása a magassággal és a lezuhanó csillaggal.

Irány az Északi-sark!

Az animációja igencsak egyedi, ami a megjelenése idején újdonságnak számító "motion capture"-technikának köszönhető: az élő szereplők mozgását animálták vászonra. A technika segítségével Tom Hanks 5 szereplőt is megszemélyesít (a kisfiú, a vasutas, a kísértet és a Mikulás; a magyar szinkronban csak a kisfiú felnőtt énje szólal meg Tom Hanks magyar hangján, azaz Kőszegi Ákos hangján). További érdekesség, hogy sem a főszereplőnek, sem a Polár Expressz többi utasának nem tudjuk a nevét, mindössze egy kisfiút szólítanak a nevén.

A fotorealisztikus látványvilág mellett igazi téli-karácsonyi hangulat jellemzi a havas-jeges tájaknak, az aurora borealisnak, a Mikulás ünnepi díszbe öltöztetett északi-sarki műhelyének, a szorgos manónak és a tengernyi sok ajándéknak köszönhetően.

Az egész történet során a levegőben lóg, hogy a kisfiú talán csak álmodja az egészet, amit az utolsó jelenet mintha meg is erősítene. Kevés egyértelmű nyom van, talán a Mikulás levele az egyetlen egyértelmű bizonyíték amellett, hogy az utazás nemcsak álom volt.

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A Télapó (Tom Hanks) nem is létezik... vagy talán mégis? Egy bizonytalan tízéves kisfiú (Tom Hanks) nagy kalandba keveredik Karácsony estéjén. Épp az ágyában fekszik, a... több»

6