2021.12.30 22:42 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1510x
10

Egy igazán elgondolkoztató film.

A horrorfelhozatal sajnos haldoklik, és én azon a véleményen vagyok, hogy legyünk már elfogadóbbak a jobb vagy tisztességesebb munkákkal szemben. Az Éjszaka a házban pedig ilyen. Igen, egyrészt azért, mert érdekes a története, másrészt pedig a misztikus drámai vonal nagyon erős, és végig tartja a szintet, harmadsorban pedig David Bruckner megoldotta mind képileg, mind hangilag a film elkészítését... Csak ne nevezzük horrorfilmnek, mert megmarom magam... Horrorisztikus elemekkel dolgozik, szerintem így tisztességes.

Balanszba kerültek a dolgok, és ez manapság már sokat számít. Bruckner azért már tett le az asztalra egy-két komolyabb, erőteljesebb művet, mint példálul a The Ritual, előtte a V/H/S című filmeket, így nem nevezhető amatőrnek... Itt is tökéletesen megállja a helyét, köszönhetően persze a szuper forgatókönyvnek, amit Luke Piotrowski és Ben Collins pötyögött le nagy-nagy buzgalommal.

Egy igazán elgondolkoztató film.

De elég a felvezetésből, mit is mutat a film maga?

Beth (Rebecca Hall) férje, Owen (Evan Jonigkeit) öngyilkos lesz, és egy nagyon furcsa búcsúlevelet hagy hátra az asszonynak. Pár szóval leírja neki, hogy most már biztonságban van, ne aggódjon. Aztán elég hamar elkezdődnek a furcsa és félelmetes zajok, amit Beth nem tud hová tenni. Éjjelente felriad, mert eközben ébren álmodik, vagy nem álmodik, de az biztos, hogy mindig a földön ébred, de ráfogja, hogy nyugtatókra iszogat esténként, és a férjével közös videókat bámulja közben. De mindezt felrúgja egyik reggel a sáros, meztelen lábnyom a mólón...

Itt már viszont Beth is beparázik rendesen. Barátnője, Claire (Sarah Goldberg) is aggódik érte, de Beth közben nyomokra bukkan, ami nem túl sok jóval kecsegtet. Elkezd kutatni a sötét és magányos házban éjjelente, és talál is sok mindent... Sátánista szimbólumokról, rituálékról könyveket, a férj telefonján pedig egy ismeretlen nőről fényképeket. Aztán találkozik Owen szellemével (tényleg az övé?), aki már nem az a szerető férj, mint emberként. És ugye, ott sem stimmelt vele minden...

Beth hatalmas sétákat tesz a környéken, aztán legnagyobb meglepetésre megtalálja a házuk tökéletes fonákját, mintha a sajátját nézné tükörben, még a házszám is fordítva van, majdnem teljesen megépítve, aztán a ház rejtekében egy voodoo babát átszúrva szegekkel.

Beth az idegösszeroppanás szélén áll... Mivel most már fogalma sincs, hogy ki is volt valójában a férje. Megkeresi a telefonon lefényképezett nőt, Madelyne-t (Stacy Martin), aki elmondja, hogy ugyan nem feküdt le a férjével, de nagyon megijesztette őt. Beth tovább nyomoz, és iszik esténként, hogy csökkentse a fájdalmát... Újra és újra visszatér a házhoz, és rémisztő felfedezést tesz. A padlódeszkák alatt női holttestek hevernek temetetlenül... Spoiler vége...

Nincsenek olcsó ijeszgetések és fröcsögő vér, csak szép lassú építkezés, amihez Bruckner nagyon ért. Depresszív hangulat, játék a fényekkel, és a zene sem mindennapi. Ben Lovett tökéletesen eltalálta a zenei betéteket, illenek a film egészéhez. A mozi az idegeinkkel játszik, nyújtja, gyúrja rendesen, míg már majdnem hangosan felszisszensz, hogy mi a jó ég történik itt?

Ráépülős sztori, de érdekes módon nincsenek benne üresjáratok, nem lassul, minden filmkockája kidolgozott és logikus. Miért is jó? Már persze maga a film. Mert képes megijeszteni és elgondolkoztatni is egyben. Hol ér véget az értelem, és hol kezdődik egy másfajta tudatállapot, mennyit bír el az agyunk? Mi az a kín, amit ép ésszel kiheverhetünk? Elisha Christian tökéletesen megkomponálta a filmet, szépen használta a színeket, szűrőket, a kevés CGI-jal is szépen, okosan bánt, és a helyszíneket is belevonta a forgatásba, ami pluszt adott az alkotásnak. Együtt tudunk élni, izgulni és félni Beth karakterével, és így a végkifejletnél is eggyé tudunk válni vele... Mi a határ álom és valóság között... Menne és maradna is. Örök dilemma. Nézzük meg a filmet, és sokkal többet fogunk tudni.

Kedvenc fotelem védelméből könnyen beszélek... Citromos és puncsos mignon, egyértelműen házi készítésű, és mellé fekete tea. Így teljes a kikapcsolódás.

A film pedig hiánypótló és kifejezetten jól elkészített. Négy csillag a filmnek, egyet pedig külön Rebecca Hall kap tőlem...

horror | misztikus | thriller

Beth képtelen feldolgozni férje elvesztését. A nő egyedül marad a házban, amelyet még a férfi épített kettejük számára, a kihűlt otthon azonban egyre titokzatosabb jelenségek... több»

10