2022.01.12 20:14 Hámori Balázs Nézhetetlen Olvasottság: 253x
1

Attól, hogy senki nem ért meg téged, még nem leszel művész

Szintén HBO GO-kínálat... Szerintem jobb lenne, ha komolyabban ellenőriznék, hogy miket tesznek fel, mert ez valami borzalom. Alapból nem illik fikázni az olyan filmeket, amik nem Hollywood-szintű helyekről jönnek, de ez a film egy élvezhetetlen, unalmas, értelmetlen b*romság. Őszintén szólva nehéz hosszan értekezni erről a filmről, de igazából meg se érdemli. Viszont hogy megkíméljek másokat tőle, azért megpróbálom. Szóval van egy rövid ismertetője, ami ugyan többnyire igaz is, de a 2 órás filmből úgy 1-2 percre igaz. Mondjuk az sem igaz, hogy ez a film horror, western, kaland és misztikus. Ez maximum thriller, de annak is iszonyat gyenge. Figyelem, spoileres leszek, de nem véletlenül!

Szóval a film úgy indul, hogy látunk egy párost, akik egy tartálykocsival mennek ebben a kis faluban, és valamiért az út szélén lévő két koporsóba szándékosan belemennek (hogy miért, az remek kérdés, kedves olvasó, ilyen pillanatból lesz még néhány). Megérkeznek a faluba, ahol meghalt a főszereplő (?) mamája talán, de igazából lényegtelen, mert a sztori szempontjából abszolút érdektelen, és amúgy is csak arra volt jó, hogy a szereplők néhány értelmetlen húzással húzzák a néző idejét, aki naivan azt reméli, hogy ennek lesz jelentősége, vagy esetleg később megmagyarázzák. Aztán eltelik az első félóra, és gyakorlatilag semmi nem történik. Teljesen felesleges jelenetek váltogatják egymást, és ezen a ponton, őszintén bevallom, hogy beletekertem, és a tekerés közbeni pillanatképeket látva semmiről nem maradtam le. Aztán jön egy motoros páros, akik később lelőnek két figurát (még a nevükre se emlékszem, pedig 10 perce sincs, hogy véget ért a „film”), aminek nincs értelme, és még sz*rul is néz ki, de legalább az ember felébred a kómából. Az említett párost közben egy tipikus ufó csészealjra emlékeztető drónnal figyelik meg, később kiderül, hogy a társaik. A két motoros megérkezik a főhadiszállásra, ahol egy megbeszélés alatt megvitatják, hogy a falu elszigetelt, és zavarják a térerőt is. Itt megismerjük a gyilkosainkat, akik maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mi az a gyilkosság, de ez egyébként már a sokadik pont a film életében, ahol olyan ellentmondások vannak, ami egy csecsemőnél is képszakadást okozna.

Attól, hogy senki nem ért meg téged, még nem leszel művész

Történik még néhány gyilkosság, de annyira bénán néz ki az egész, hogy az ember rendesen megszánja a készítőket. Egyébként itt már úgy másfél óránál tart a film, de képzelhetitek, mennyi izgalom volt benne a leírtak alapján. Aztán a csapat bérgyilkos végül csak lejut a faluba, ahol megkezdődne a mészárlás, de a falubeliek valahogy rájöttek a dologra, és magukhoz vették a helyi múzeum fegyvereit, aminek valószínűleg egy 9mm-es Beretta is része volt, mert az olyan régi fegyver. Ha már fegyver, a gyilkosok megbeszélésén a főnök megjegyzi, hogy ők nem ölnek modern fegyverekkel, csak régi darabokkal, erre amikor a két motoros szerencsétlent megölik, csak a főnök lőtt egy látszólag tényleg régi pisztolyból, és ez a későbbiekben sem változik, sőt, a főnöknek egy olyan hangtompítós csúzlija van, amit nem lehet akármelyik ABC-ben kapni, de az egész csapatból rajta kívül is 1 nőnek van egy dobtáras Thompsonja. Szóval a falusiak visszavágnak, és a főnök kivételével meg is ölnek mindenkit, aztán jön a csavar! Az egész megrendelője egy politikus volt, aki az iskolapéldája a hatalom éhes, a kisembert elnyomó, pénzért és pénzzel bármire kapható alaknak. Őt nem ölik meg, hanem egy szamár hátán alsóban egy maszkkal a fején a vadonba engedik, persze megkötözve. Ja és a gyilkosok főnökét élve temetik el, aki utolsó szava jogán annyit közöl, hogy ez még csak a kezdet. Hát köszönjük. Spoiler vége.

Ja, és ami tetszett, hogy a cannes-i filmfesztivál logója ott virít az elején. Szóval ez biztos valami művészfilm, amit én, egyszerű lélek nem érthetek, mert az igazi mondanivaló a háttérben húzódik meg. Erre azt szoktam mondani, hogy attól, mert nem értenek meg, még nem leszel művész. Az egész film olyan volt, mintha minden jelenet más sztori alapján készült volna, és ezeket egymásra dobálták „jól van az úgy” címszóval. Az effektekből kevés volt, és bár ne lett volna. A színészek abszolút tehetségtelen, összekukázott emberek, akik sokszor maguk sem értik, mit keresnek a forgatáson, de legalább ki voltak fizetve. Elnézést, amiért így kibuktam, de nagyon unom az ilyen és ehhez hasonló alkotásokat, ahol a próbálkozás magját se látom. Nem ajánlom senkinek, és remélem, aki olvassa, annak megspórolok 2 órát az életéből.

81 Bacurau  (2019)

horror | kaland | misztikus | thriller | western

Egy filmrendező egy brazil faluba utazik, hogy dokumentumfilmet készítsen. Ahogy telnek a napok, rá kell ébrednie, hogy a falu lakói nem egészen azok, akiknek látszanak, és... több»

1