2022.03.11 14:41 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Horrorfilmként még elmenne, de egy soron következő A texasi láncfűrészes-filmként, már nagyon kevés

Az elmúlt két hét során végigvettem az 1974-től 2017-ig elkészített 8 A texasi láncfűrészes-filmet, csak azért, mert 2022-ben bemutatásra kerülő horrorfilmek közt megtalálható egy újabb A texasi láncfűrészes-film, és mivel igencsak érdekel, hogy vajon mit is kapok majd attól a résztől (az eddigi vélemények fényében nem túl sok jót). Persze ebből a 8 korábbi A texasi láncfűrészes-film közül a legtöbbet láttam már, akadt köztük olyan, amire egyáltalán nem emlékeztem, de ez alól jelen film viszont kivételt jelentett, így ennél a résznél végre teljesen vakon voltam.

Na már most, kissé kényelmetlenül érzem magam ennél a résznél, mégpedig amiatt, mert horrorfilmként egyértelműen jobbra sikeredett, mint a legutóbbi 2013-as Az örökség címre keresztelt A texasi-film, de ha úgy tekintek rá, mint egy széria részére, akkor viszont ha nem is a legrosszabb (hisz azt a pozíciót egyértelműen az 1994-es negyedik felvonás vitte el nálam), de még ennek fényében is egy rosszul kivitelezett részről beszélhetünk ennél a filmnél. Azt mondanám, hogy nézzük meg a film előnyeit és hátrányait.

Horrorfilmként még elmenne, de egy soron következő A texasi láncfűrészes-filmként, már nagyon kevés

Mindenképp az előnyei közt mondanám azt, hogy itt legalább nem alkalmaztak béna CGI-technikát egyes elhalálozások kivitelezésénél, mint mondjuk Az örökség című résznél. Tulajdonképpen amikor megláttam a 2013-as A texasi láncfűrészes végén látható CGI-technikát, akkor jöttem csak rá, hogy valamikor én azt a részt már láttam. Nem csak amiatt, mert annyira borzasztóan festett az a kivitelezés, hanem amiatt is, mert egyszerűen nem rémlik, hogy bármikor máskor is alkalmaztak volna CGI-t A texasi-széria során. Tehát ha ennél a résznél alkalmaztak is CGI-technikát, az nem verte ki nálam annyira a biztosítékot, mint a korábbi részénél. Ráadásul azt is meg kell említeni, hogy ez a rész kellően brutális lett, sok vérrel és sok gore jelenettel (plusz bevállaltak a készítők még egy olyan jelenetet is a filmben, ami miatt valószínűleg egyből egy magasabb korhatárbesorolást kapott). Szóval azt nem mondhatjuk a film készítőire, hogy nem lettek volna elég bevállalósak. Nagy kár, hogy a film pozitívumai számomra itt ki is fújtak, és hogy a negatívumok közül sokkal több minden maradt meg.

Kezdeném a film történetével. Nem hiszem, hogy a horrorikonok közül van még egy olyan, akinek a karakterével ennyire nem tudtak volna mit kezdeni, mint Bőrpofáéval. Az eddigi 8 részben kaptunk már remake-et, remake előzményfilmet, tinihorrorfilmes próbálgatást, eredettörténetet és még a fene tudja, hogy mi mindent, csak egy igazán jó folytatást nem. Emiatt is érzem azt, hogy talán a Bőrpofa karaktere az, amivel Hollywood a legmostohábban bánt. Itt is kapunk egy újabb eredettörténetet, ami szerintem a legkevésbé volt működőképes és egyben a legkevésbé elfogadható is. Emiatt is éreztem azt, hogy ha ez nem egy újabb A texasi láncfűrészes-film lett volna, hanem csupán egy szimpla horrorfilm, akkor jobbra is értékeltem volna. A pocsék története miatt egy percre sem érdemes elgondolkodni a karakterek minőségéről, még úgy sem, hogy a színészi alakításokat nem mondanám annyira bűn rossznak. Vannak a film forgatókönyvében csavaros ötletek, de ezeket is teljesen feleslegesnek éreztem.

Nehéz megmondani, hogy mire számítok a 2022-es legújabb A texasi láncfűrészes-filmtől az elmúlt nyolc korábbi film ismeretével a hátam mögött (és a számtalan negatív kritika után). Így inkább csak abban reménykedek, hogy az a rész remélhetőleg azért jobban illeszkedik majd a szériához, mint mondjuk ez az alkotás.

53 Bőrpofa  (2017)

horror | krimi | thriller

1965-ben, Texasban négy zavarodott és erőszakos tinédzser megszökik egy elmegyógyintézetből, és magukkal hurcolnak egy szép, fiatal ápolónőt is. Megindul utánuk a... több»

1