2022.04.26 00:47 Piczil Zsolt Olvasottság: 132x
1

A Kong-filmek, avagy még mindig a 76-os a King

Spoiler, spoiler! Minden mennyiségben, az összes létező filmre.

Csak az eredeti King Kong történetet és a remake-jeit hasonlítom össze, az alternatív történeteket, folytatásokat nem tárgyalom ki. Pedig a Kong: Koponya-sziget ritka jó lett!

A Kong-filmek, avagy még mindig a 76-os a King


1933-ban megszületik a legenda, a tomboló szörny és az ő szőke macája (fekete-fehérben, de legalább hangosfilmként). Hihetetlenül fantasztikus a történet, látványos, tele van akcióval. Nincs is más szó, aki bírja a régi mozit, nézze meg (van utószínezett változat is). Azért, itt Kong még inkább horrorisztikus figura, mint nemes lény. A sziget viszont bővelkedik őslényekben.

1976: a modernizált változat szinte minden pillanatában leköveti az eredeti filmet. És milyen jól csinálja! Szinte ugyanúgy, mint ahogy Peter Jackson csinálta A Gyűrűk Ura rajzfilm (1978) mozifilmjével. A zseniális részeket megtartja, csak modernizálja, az öreg ritmust felpörgeti. Így azoknak is fogyasztható, akiknek az első film, sok év távlatából már nagyon élvezhetetlen. Amit szeretnék kiemelni az, hogy a 76-os változat koncentrál a romantikára a legjobban. Ezért kivették az eredeti sziget-horrort, egy nyeszlett kígyón kívül (alig 15 méter hosszú), nem kapunk ősvilágot. Így viszont több jelenet marad a Kong-szöszi kettősre. És milyen jól működik! Amikor Kongot foglyul ejtve, egy tankhajón viszik, nagyon szép "az igaz szerelem tud lemondó lenni" jelenetet. A film végén, és ez a rendező legzseniálisabb húzása, halljuk a lassan elpusztuló, elvérző Kong szívverését, ahogy szerelmét nézi, a szíve pedig az utolsókat dobbanja. Ezt semelyik másik filmben nem tapasztaltam. Fantasztikus! Az eredeti, 33-as változatban Kong azért mászik fel az Empire State Building tetejére mert jó magas, így menekül. A 76-os változatban azért választja a World Trade Centert, mert az otthonára emlékezteti az iker sziklák-kettős torony látványa.

Számomra ezek voltak azok a jelenetek, amelyek emlékezetessé tették ezt a filmet. Moziban láttam még gyerekként, majd 40 évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy stop motion majom-figura helyett élő színész bújt a gorilla jelmezbe, gondolom, a szaggatott mozgást akarták így megúszni. Természetesen mára ez a film is elavult technikailag, ám a története, a lelke sokkal időtálóbb mint a társaié.

2005-ös Peter Jackson film elég ízléstelen. A mester az első, 1933-as verziót célozta meg, egy az egyben remake-et készítve. Viszont, ami 33-ban formabontó, sokkoló volt az ma már csak ízléstelen, értelmetlen. Ráadásul amit Jackson pluszként beleépített a történetbe, az sem működik. A főhősnő tánca a majom előtt, nem csak a karakternek megalázó. A filmet néző is érez egyfajta szégyent a rendező lelki torzsága miatt. A menekülő CGI dinoszauruszok között futkosó emberek borzalmasan néznek ki akcióban. A többtonnás őslényeket mozgás közben természetellenesen ábrázolja, teljesen hiteltelen ninja-akciókat mutatnak be. Ez a jelenet megint csak elég bárdolatlan, túlpörgetve inkább csak elriasztja a nézőt, nem felcsigázza. A matrózokat élve felzabáló, pióca-csótány hadsereg pedig kifejezetten Peter Jackson lekének árnyoldalát mutatja be. Első filmje a Hullajó! volt, ezt ne felejtsük el! A pióca-jelenet is teljesen túltolt, mértékét vesztett, perverz elme műve. Mindent összevetve a 2005-ös film az, ami számomra a legkevésbé működik, pedig mint remake, a legjobban hasonlít az eredetire.

83 King Kong  (1976)

horror | kaland | szatíra

A King Kong című filmben egy olaj után kutató csoport ismeretlen szigetre érkezik, ahol primitív törzsek gyönyörű nőket mutatnak be áldozatként egy óriási gorillának. A... több»

1