2022.05.08 19:55 F79 Olvasottság: 390x
3

Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Több okból is kíváncsi voltam erre a filmre. Egyrészt, ez volt a második Joe Hill regény, amit olvastam (NOS4A2 volt az első, de annak a filmsorozat-változata csalódást okozott) és látni akartam, hogy mit hoztak ki a filmesek a misztikus drámából. Másrészt próbáltam elképzelni Daniel Radcliffe személyét Ig szerepében, elvonatkoztatva Harry Potter alakjától. Volt bennem némi félelem az adaptációt illetően, de miután megnéztem, kijelenthetem, hogy kellemesen csalódtam. Sikerült átélnem, még ha nem is olyan intenzíven, mint a regényt olvasva, a történetet. Az alkotók tisztelettel nyúltak a King-fiú agymenéséhez, és élve a filmes eszközök által biztosított lehetőségekkel, mindvégig sikerült fenntartaniuk az érdeklődésemet annak ellenére, hogy a regényt olvasva már ismertem a sztorit.

A sztori pedig nem mindennapi. A horrorkirály fia méltó örökösnek bizonyult. Anélkül, hogy a cselekmény részleteibe belemennénk, érdemes egy kicsit elgondolkodni azon, amit láttunk.

Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Adott a gazdag, befolyásos szülők különc fia, akit bár jogerősen nem tudtak elítélni a barátnője meggyilkolásáért, a környezete (beleértve saját, és a lány szüleit is) gyilkosnak tekinti és megveti. Ő magát ártatlannak tartja, és az igazát keresi, az igazi bűnöst hajtja. Miután egy reggel különleges képességekkel felruházva ébred, és feltárulnak előtte a rejtett gondolatok, szembesül az emberek kétszínűségével, az elhamarkodott ítéletekkel, a rosszindulattal, a szülők fájdalmával, a mások iránti közömbösséggel, és az emberi gyarlóság számtalan megnyilvánulásával.

Ig lelki békéjét keresve megpróbál kitörni lehetetlen helyzetéből, de egyre több legyőzhetetlennek tűnő akadállyal szembesül. A korlátolt emberek megvetése, a saját bűntudata, a mérhetetlen gyász, a rejtőzködő igazság, a bosszúvágy, a hamisság és az árulás egyre távolabb taszítja végső céljától.

Kitartása, ádáz harca az igazáért végül egy mindent felemésztő megtisztulásban meghozza számára a régóta vágyott megbékélést, a megértést és a halott kedves elengedését.

Megrázó történet egy ártatlanul vádolt ember kálváriájáról, felemelő végkifejlettel.

73 Szarvak  (2013)

dráma | fantasy | horror | krimi | misztikus | thriller

Miután Iggy barátnőjét hideg vérrel meggyilkolják, és az egész város a fiút gyanúsítja, egy nap felkelve az ágyából azt veszi észre, hogy szarvai nőttek, és a város lakói... több»

3