2022.07.10 10:48 BRANTON Olvasottság: <100x
1

Semmi pánik, fekák vagyunk!

Michael Bay első filmje, amely egyébként mindmáig az egyik legjobb is. 1995-ben rendezte, ez volt az első rendezése. A producerek olyan nagy nevek voltak, mint Don Simpson vagy éppen Jerry Bruckheimer. A főszereplők Martin Lawrence és Will Smith, akik között nagyon működik a kémia.

Marcus Burnett (Martin Lawrence) és Mike Lowrey(Will Smith) Miamiban dolgoznak nyomozóként a drogosztályon, ráadásul legjobb haverok is. Egy este történik azonban, hogy egy korábban rendőrség által már lefoglalt, nagy értékű heroint ellopnak a bűntárgyak raktárából. A főnök (Joe Pantoliano), Mikeot és Marcust bízza meg a bűnözők felderítésével. Mark Mancina pazar zenéket szerzett a filmhez, melyek remekül támogatják meg a napfényes Miami hangulatát. Az Inner Circle fantasztikus hangulatú zenét írt, mely mára már (joggal) kultikussá vált, ahogyan a film is. Bay azóta sem találta el ennyire jól ezt a fajta akció-vígjáték stílust, pedig volt pár próbálkozása.

Semmi pánik, fekák vagyunk!

Rengeteg ideig úgy voltam, hogy a második részt tartottam az etalonnak. Az elmúlt pár hónapban viszont rájöttem, hogy kvázi az a leggyengébb epizód, a három rész közül. A mozi pénzügyileg jövedelmező, tehát sikeres volt, de kritika szempontjából vegyes fogadtatásban részesült. Roger Ebert például megjegyezte, hogy más filmekből lop jelen alkotásunk. Példának a Beverly Hills-i zsarut és a Halálos fegyvert hozta fel. Részben egyetértek, de egyrészt nagyoktól lopni nem bűn, másrészt pedig ha a Halálos fegyvert nem is, de a Beverly Hills-i zsarut véleményem szerint bőven túlszárnyalta a Bad Boys. Röpködnek az egysorosok, méghozzá a jobb fajtákból. Szerencsére nem polkorrekt módon tolják a dumákat, nincs biztonsági játék. A feketék tényleg fekete módon viselkednek, a fehérek pedig szintén önmaguk. Nem jelenik meg az oly divatos propaganda, amit ma szokás tolni. Nem véletlen, hiszen a 90-es években járunk.

Az első Bad Boyst jellemzi egyfajta visszafogottság, melynek ellentétje miatt is tartom gyengébbnek, az egyébként szintén frankó második részt. Az akciójelenetekre gondolok, melyek jelen moziban sokkal kevesebbet szerepelnek, de sokkal hatásosabban. A kevesebb néha több, ez abszolút jellemző. A játékidő talán túl hosszú, de ez mindhárom mozira jellemző. Ezen kívül abszolút nem tudok negatívumot írni, meg hát nem is akarok. Hatalmas klasszikus, verbális pofonok hada, bármikor újranéző. 5 csillagból 5 csillag.

akció | krimi | thriller | vígjáték

Mike Lowrey (Will Smith) és Marcus Burnett (Martin Lawrence) nagyon különböző személyiségek, míg Mike a felvágós szépfiú, Marcus a nagydumás családapa. Nem pusztán barátok,... több»

1