2022.07.25 11:24 BRANTON Olvasottság: 238x
2

Van úgy, hogy az embernek nincsen elég köve...

Mondja Forrest, mikor barátja Jenny a közelben lévő összes követ felhasználta arra, hogy megdobálja szülői házát, ahol édesapja bántalmazta. Az ilyen mondatok miatt imádom a Forrest Gumpot, mert tanít, megnyugtat, felzaklat.

Savannah városában járunk, ahol Forrest Gump épp vár a buszára. Egy padon ül, ahová a további várakozók néha-néha leülnek. Gump mindegyikőjüknek mond egy-egy szeletet élettörténetéből. Többet a sztoriról nem szeretnék írni, hiszen hiába 28 éves film ez, biztosan van, aki nem látta még, sajnos.

Van úgy, hogy az embernek nincsen elég köve...

Robert Zemeckis rendezte 1994-ben Winston Groom regénye alapján. Nem véletlenül kapott Oscar-díjat, Szaturnusz-díjat, BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat, csak hogy a legrangosabb díjakat említsem. Kis hazánkban is elég nagy sikernek örvend a mai napig is. A főszerepben Tom Hanks-et láthatjuk, aki a még élő színészek egyik legnagyobbika. Számtalan csodás alakítást láthattunk tőle, de talán mindenki számára a legemlékezetesebb a Forrest Gumpban nyújtott alakítása.

Jómagam azért megemlíteném, hogy a Halálsoronban is közel ilyen bivalyerős az alakítása, na de az más tészta, arról majd később!

Tom Hanksen kívül megkapjuk Robin Wrightot, aki remekül hozza az egyszerre utálni- és imádnivaló Jennyt, valamint Gary Sinise is itt van, aki nekem az egyik legkedvesebb színészem. Természetesen tele a film még egy rakat jó színésszel, de igyekeztem a leginkább kitűnő, illetve főszerepet játszó művészeket kiemelni. A zenét Alan Silvestri szerezte, aki nem hazudtolta meg magát, hiszen könnyfakasztóan szép muzsikákat rittyentett. Műfaját tekintve nem egyértelműen drámával van dolgunk, mert van itt egy vígjáték, háborús szatíra egyveleg, szóval ne várjunk itt egy Titanic-szerű könnyzacskósimogatást, mert ez nem egy giccses film összességében. Persze, vannak olyan pillanatok, mikor játszik érzelmeinkkel az alkotás, de funkcióját tekintve nem szándékosan. Olyan dolog ez, hogy kiből mit hoz ki. A Titanic szerintem egyértelműen a sírásra játszott, a Forrest Gump nem. Nyilván más a két dolog, hiszen a Titanic nem egészen egy mese, hanem egy megtörtént tragédiát dolgoz fel (persze egy nyálas szerelmi kapcsolattal megfűszerezve), a Forrest Gump pedig egy kitalált mese. No, de akkor is érezni azt, hogy melyik alkotás az, amelyik szándékosan rájátszik.

Meg igazából nem is akarok most ebbe különösen belemenni, csak pár mondatban szerettem volna megemlíteni, hogy mi is a két mozi között a legfontosabb differencia.

Egy zseniális alkotás, Robert Zemeckis legjobbja szerintem, melyet ha ritkán is, de nagyon szívesen újra nézek, hiába láttam már többször. Történet a barátságról, a szerelemről, a szeretetről, a boldogságról és a szomorú elmúlásról. Egy merőben más 5 csillag ez, mint amit A szürke embernek adtam!

dráma | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»

2