2022.08.03 21:11 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1755x
2

Nyelni, és nem visszaköpni!

Egyszerűen rém gyenge és haszontalan filmet láttam. Nem is fogom bő lére fogni!

De megpróbálom kifejteni, miről is tépem a számat!

Nyelni, és nem visszaköpni!

Neill Blomkamp ambiciózus filmes, akinek bőven volt ideje bizonyítani, de sajnos még midig csak úgy tudunk rá hivatkozni, ami azért ennyi film után elég nagy szégyen, mint a District 9 rendezője. Az azt követő Elysium - Zárt világ még egy korrekt darabnak mondható, de a Chappie-nél már erősen rezgett a léc, sőt szerintem le is esett!

A Démoni című, kis költségvetésű horrort szinte teljes titokban forgatta, az efféle műfajváltás pedig működhetne is, ehelyett azonban határozottan mondhatom, Blomkamp elérte a mélypontot, vagyis a béka azon bizonyos hátsó fertálya alá szorult a feje!

De mi a sztorija ennek a ZS- kategóriás filmnek?

Ugorjunk!

Carly (Carly Pope) édesanyja kómába esik, egy újfajta technika segítségével azonban be lehetne jutni a beteg tudatába, énjébe, és kommunikálni vele. Igen ám, de a lány gyűlöli a börtönviselt, gyilkosságért leültetett szülőt, és nem szeretne részt venni ebben a kicsit titokzatos és alviláginak tűnő kísérletben. Nemsokára azonban meggondolja magát, amivel ismeretlen és félelmetes veszélybe sodorja az életét.

Egyértelműen nem számítottam az év horrorjára. Blomkamp szerintem hiába egyfilmes rendező (most már eléggé biztos), azért van egy minőség, aminél eddig nem adta alább.

A Démoni első harmada, ha nem is győzött meg, felépített egy kifejezetten érdekes alaptörténetet. A sci-fis zsánertől továbbra sem szabadul meg teljesen, de jóval földhözragadtabb, kicsit reálisabb formában teszi mindezt. Az anyja tudatába behatoló főhős csak el akarja engedni a múltat, de aztán rájön, hogy valami nem e világi dolog mozgatja kegyetlenül a szálakat. Ezek az utazások remekül néznek ki, egyértelműen a film legjobb részei, kár, hogy semmit nem hoznak ki belőlük, és nem építkeznek belőlük.

Ahogy lépegetünk előre a cselekményben úgy derül ki, hogy nem csak ebből, hanem úgy nagyjából semmiből nem hozták ki a benne rejlő potenciált. Millió és egy lehetőség volt a Démoni történetében.

A David Cronenbergre jellemző body horrortól kezdve, egy sötét és nyomasztó, misztikus lélektani utazáson át, a valóság határait elmosó gore, pszichotic, folk, természetfeletti, slasher, bármi lehetett volna. Helyette légből kapott ötletekkel dobálózó, szörnyen buta és semmilyen ördögűzős, démonos, gonoszos valami sült ki belőle, bárminemű értelem és érték nélkül. Hiányzik a kétségbeesettség érzése, hogy Carly nem tudja melyik világ rabja, a barátaival, illetve édesanyjával való kapcsolata pedig kimerül az alapvető érzelmekben, így letompul a film mondanivalója és nem is jön át semmi.

Semmi mélység, semmi magyarázat nincs a döntésekben, tettekben. Ugyanez elmondható a démonról. Ott van, mert ott kell lennie, de mit csinált eddig, miért vágyik ennyire Carly-ra, mi a motivációja? Mindez rejtély marad, de Blomkamp még a misztikummal is rettenetesen hadilábon áll. Képtelen egy félelmetes atmoszférát építeni, a horror elemek bugyuták, klisések és sablonosak ráadásul a film szemernyit sem feszült vagy ijesztő. Reméltem, mire összeáll a kép egy pompás, és váratlan fordulattal talán más világításba helyezik a látottakat, ami megpróbálja menteni a menthetőt, de erre is hiába vártam. A befejezés hasonlóan jelentéktelen, akárcsak az előtte látott bő másfél óra.

Ami félremehetett, az gyönyörűen félre is ment a Démoni esetében. Akartam volna szeretni, érdekelt, hogy mit tud Blomkamp egy másik műfajban, képes-e végre valami kiemelkedővel előrukkolni.

A válasz erre egy határozott nem, sőt, egyre értetlenebbül állok az előtt, hogy miként tudta ez a szerencsétlen ember összehozni a District 9-et?

Jót szokott tenni a rendezőknek, ha a méregdrága mozik után kisebb alkotásokban kiélhetik a kreativitásukat. Itt ennek abszolúte semmi jele. Van helyette rengeteg sebből vérző, következetlen és kidolgozatlan sztori, felszínes karakterek rettenetesen ostoba dialógusokkal és hangulattalan, elcsépelt és klisés cseppet sem ijesztő horror elemek. Ezek után akarna District 10-et rendezni emberünk? Kezdhetünk rettegni a jövőtől!

Jómagam csak mosolygok és tisztelgek az igazi Mesterek előtt, akiknek a nevét a legtöbben nem is ismerik már!

Sajnos...

38 Démoni  (2021)

horror

Egy fiatal nő gonosz és sötét erőket szabadít fel, amikor édesanyjával való elhidegült kapcsolata egyre sötétebb gyökerekhez kezd vizzavezetni. A látnok erejű rendező, Neill... több»

2