2022.08.05 09:05 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 453x
3

Egy férfi, aki soha nem adja fel!

Tom McCarthy igen autentikus, és izgalmas életpályát tudhat maga mögött. Rengeteg filmben feltűnt már színészként, illetve rendezőként is, sőt, több mint 20 esztendeje ténykedik már a filmes világban.

Olyan szuper alkotásokat dirigált, mint Az állomásfőnök, A látogató, a Győzzünk már! és persze a Spotlight - Egy nyomozás részletei, melyért Oscar-t is nyert, szerintem teljesen megérdemelten. Elsősorban az emberi drámákat tudja sajátos látásmódban ábrázolni, ezt pedig legújabb művében, a Stillwater- A lányom védelmében című filmben is bizonyítja.

Egy férfi, aki soha nem adja fel!

Mi a film mondanivalója?

Lássuk, mit "olvastam" ki belőle.

Bill Baker (Matt Damon), egy teljesen átlagos amerikai munkás, akinek a lányát elítélik gyilkosságért Franciaországban. A férfi rendszeresen az országba utazik és próbálja tartani a lelket a lányban, több-kevesebb sikerrel.

Amikor egy esetleges nyom okán felvetődik az ártatlanság kérdése, Bill kapva kap a lehetőségen, majd a saját kezébe veszi az ügyet, bizonyítani akarja gyermeke ártatlanságát.

A történet ismerős lehet az Amanda Knox-sztori révén. Amandát 2007-ben amerikaiként ítéltek el Olaszországban gyilkosságért, majd néhány év után egy új bizonyíték miatt azonnal szabadlábra helyezték. A Stillwater gerince is erre próbál építkezni, ám nem magát az esetet és a börtönben senyvedő lányt követjük, hanem az apa szemszögét harcát ismerjük meg. Bill egyedülálló szülőként nevelte lányát és azt sem túl sikeresen, így bőven van mit kompenzálnia, amit a film szépen, kulturáltan, reálisan ki is bont.

McCarthy változatosan használja a műfajokat és egyszerre bújtatja krimi és dráma köntösbe mondandóját, ami a zsánerek közötti "csatangolását" szimpatikussá teszi.

A cselekmény első és utolsó harmada a válaszok keresésére koncentrál, a nyomozásra, a krimis vonalat követve. A középső szegmensben pedig egy családi dráma bontakozik ki.

Ez kicsit talán lassítja a tempót. Indokolatlannak hathat a 139 perces játékidő, de szerintem nem érződik feleslegesnek, sőt.

Egyfelől kulcsfontosságú a különböző karakterek építése szempontjából, másrészt nagyon jó érzés nézni ezeket a részeket.

Bill beköltözik egy francia színésznőhöz, illetve annak kislányához, munkát szerez, vigyáz a gyermekre… A marcona férfi szépen lassan elkezd kötődni valakihez.

Tele van bájos, mosolyogtató jelenetekkel ez a szál, de tudjuk, hogy az idill nem tarthat örökké, nem ezért vagyunk itt...

Ahogy említettem, a záróakkordra visszatér a feszültség, hogy végre kiderüljön az igazság. A kellemes "szürke" hétköznapok helyett sokkal inkább itt éreztem, hogy nagyon fárad a film, leül a mondanivaló. A krimi-thrillerbe áthajlás nem állt feltétlenül a legjobban neki, főleg, ha azt nézzük, hogy sok helyen erősen hajaz a 2009-es argentin mesterműre, a Szemekbe zárt titkokra, ami kissé zavaró a film nézése közben.

A megoldás noha hatásos, nem üt akkorát, mint várnánk, illetve megint csak a családi szál sokkal erőteljesebb és lényegesebb a rendezőnknek, mint a tényleges reveláció. Látszik, hogy McCarthy melyik műfajban mozog otthonosabban és az epilógus morális kérdései bőven nyújtanak gondolkodni valót, miután lepörgött a stáblista.

Matt Damon többnyire faarccal játszik, ami itt zseniális, mégis remekül átjönnek az érzelmei, simán azonosulhatóvá teszi Bill karakterét. Abigail Breslin régóta nem volt ilyen jó, de a francia különítmény, nevezetesen Camille Cottin és Lilou Siauvaud is pazar alakítást nyújtanak. A casting remek lett, aminek láthatjuk az eredményét!

A Stillwater egy kifejezetten lassan hömpölygő, de kellően változatos krimi, dráma, néha thriller, mely jól használja az arányokat és alkot hatásos zsánerelegyet. A végére kicsit elfárad, de a keserédes befejezés és a főhős által leírt karakterív gondoskodnak arról, hogy a célját elérje, megmaradjon bennünk, és emlékezetes élménnyé váljon. Nem ez McCarthy legjobbja, de az tisztán látszik, hogy még mindig nagyon érti a dolgát, ha emberi drámákról van szó. Ezt kifejezetten értékelem!

Nem a kedvenc zsánerem, de a jót értékelem!

Vigyázat, aki nem érti a miérteket, és a hogyanokat, azoknak ott van a sok-sok Marvel "szuperprodukció!"

Ott edzheti az "agyát"!

Egyszóval jó kis mozi, ennyi!

Kedvenc fotelem és semmi más…

dráma | krimi | thriller

Bill olajfúróként dolgozik, most pedig csupán azért hagyja ott a munkát, hogy Marseille-ben találkozzon lányával, akivel évek óta elhidegült a kapcsolata, a lány azonban... több»

3