2022.08.05 13:10 BRANTON Olvasottság: 1115x
7

Elvárások nélküli középszerűség

Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy 2022 egyik leginkább várt filmjének tekintjük a Prédát. Nem véletlen, hiszen a John McTiernan rendezésében és Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült, 1987-es Predator című klasszikus brutálisan jó volt. Első megtekintés után azonnal a kedvencek közé vonult, azóta is bebetonozva ül ott. Azt a mozit átjárta egy zsigeri félelem ,ezáltal izgulhattunk ,hogy vajon mi a fene öli a katonákat. Nem tudhattuk azt sem, hogy ki a következő áldozat, miféle brutális módon halnak kegyetlen halált hőseink. A dzsungel ,pár keménykötésű katona és az ismeretlen lény fojtogató atmoszférát eredményezett.

Kevés olyan mozi van, amit rengetegszer képes vagyok ugyanazzal a kikerekedett szemmel végignézni. Nos, a közel 40 éves Predator bizony ilyen. A folytatás áthelyezte Predatort a dzsungelből a városba. Érdekes volt a setting-csere, melyet Stephen Hopkins dirigált le. Nem lett olyan jó és kultikus alkotás mint az első, de egy jó folytatás volt, melyben egész klasszul hozta Danny Glover a zsarut. Érdekes volt, jó volt. Jött pár crossover az Aliennel, Alien vs. Predator címmel, kettő is, melyek finoman szólva sem voltak sikeresek. Az első még csak-csak nézhető volt, viszont a második epizód már inkább hasonlított egy sötét képi világú,túltolt és értelmetlen mészárszékre. Sőt,nem csak hasonlított, hanem az is volt, sajnos.

Elvárások nélküli középszerűség

Történt utána, hogy Antal Nimród megrendezte a 2010-es Predators, magyarul Ragadozók című filmet. A felállás hasonlít az 1987-es eredetihez, a helyszín ismét a dzsungel. Nimród rendezése nem volt rossz, egy egész kellemes akció-horror volt, amely nem akart több lenni, mint ami. Főszereplőként Adrien Brody játszott, mellette volt még Laurence Fishburne, Alice Braga, Danny Trejo. Nem volt gyenge a szereplőgárda sem, pont alkalmas volt egy jó kis akció-horrorra. 2018-ban jött Shane Black és hangyás bandája,konkrétan egy akció-vígjátékkal,amibe valahogy belecsöppent a Predator is. Őszintén mondom, hogy mint Predator film, borzalmas és fájdalmasan rossz. Viszont, ha azt mondom, hogy egy akciófilm, amiben egy idegen lény ellen küzdenek katonák, akkor egy kellemes kis marhaság. Nekem tetszett, de csak a helyén kezelve. Rengeteg fan csalódott volt, szívesen karóba húztak volna Blackéket, teljesen jogosan.

Egy ilyen hosszas bevezető után, érkezzen a 2022-es Préda című mozi, melyet Dan Trachtenberg direktor úr rendezett. Trachtenberg hozta a 10-es évek egyik legjobb thrillerét, a Cloverfield Lane 10-et, ahol bizony minden klappolt. Az új Predator film a 18.században játszódik, pontosabban 1719-et írunk. Egy komancs törzsnél járunk, ahol felüti fejét egy ismeretlen lény. Nos, azt az ismeretlen lényt, mi nézők tudjuk ki, a komancsok nem. Az a helyzet, hogy az indián környezet egy baromi jó ötlet volt. Trachtenberg és csapata, főleg az operatőre fantasztikusan végezték dolgukat. Olyan gyönyörű, már-már festői képekkel dolgozik filmünk, mely moziért kiált. A díszleteket szintén pazar módon készítették el. Egy valami nagyon tetszett még, amitől féltem, de szerencsére nem igazolódott be. A főhősünk egy nő.. Plusz pont, hogy kellően tökös is, nem csak okos. Ott a probléma, hogy ha nagyon őszinte szeretnék lenni, ennyi az összes pozitívum. A színészeken ugyan nem múlik semmi itt, de a forgatókönyvírókon nagyon is sok. Miért kell egy Predator filmbe beleszőni azt, hogy a komancs brigád egyik tagja kevésbé tud vadászni, meg, hogy nem hisznek neki? Egy kis dramaturgiával akarták megsózni a sztorit, de annyira felesleges és idegesítő, hogy sokszor azt hittem, hogy egy brazil szappanoperát nézek, vagy éppen valamelyik Gabriela Spanic-telenovellát.

A jó Predator film éppen attól jó, hogy nem ezekre a Családi titkok színvonalú, dramaturgnak szánt történésekre alapoz, hanem az ismeretlen által kiváltott félelemre. Megpróbálkozik ezzel a Préda, de valahogy annyira hatástalan az egész, és ezáltal sajnos érdektelenné válik a szereplők sorsa is. Nincs kiért, miért izgulni. Éppen ez az egyik, ami oly naggyá tette az eredeti filmet és folytatását.

Az akciójelenetek egyébként nem rosszak, vannak pofás összecsapások, zúzdák. Ennek ellenére, mikor CGI van, akkor néha-néha kilóg a lóláb. Ez engem itt nem zavart, hiszen a költői tájképek, maga az erdő látványa lenyűgözött. Ami viszont zavart, hogy túl lassan indul be a sztori és mire elérkezünk arra a pontra, hogy kezd igazán izgalmassá válni a film, akkor már vége is. Az utolsó 20 perc az, ami kiemelkedő ebben a filmben. Ott valamicskét érezni Predator, indiánokra gyakorolt hatásából.

Azt tanácsolom neked kedves olvasó, hogy elvárások nélkül ülj le a film elé, talán még tetszeni is fog. Az IGN Hungary aszondja', hogy ez a legjobb dolog, ami a franchise-zal történhetett... most akkor ki van fordítva bekötve? Döntsétek el ti! Nem rossz film a Préda, csak bántóan középszerű. Szerettem, egynek jó volt, de semmi olyanban nem kiemelkedő, amely mondjuk az első, második rész, vagy akár a 2010-es film fölé emelhetné. 3 csillag, nézésre ajánlom!

73 Préda  (2022)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

Egy komancs törzsi világában járunk, amelynek mindennapjait még nem dúlták fel az európai hódítók. Itt él Kee, aki mintha látnoki erővel is bírna. A lány nagyon közel áll... több»

7