2022.08.12 12:50 BRANTON Olvasottság: <100x
0

Neeson zúz!

Pierre Morel az egyik kedvenc francia akciófilmrendezőm. Korrekt rendező, aki képes nagyon jó akciófilmeket szállítani. Művei nem az Oscar-díjra hajtanak, de amit vállalnak, azt hozzák is. Ilyen alkotás a 2008-ban rendezett, Liam Neeson főszereplésével robogó Elrabolva című film is.

Bryan Mills (Liam Neeson) egy veterán ügynök, aki korábban a titkosszolgálatnál dolgozott. Átlagosnak mondható életet él, van egy gyönyörű lánya, Kim és egy volt felesége, Lenore (Famke Janssen) akivel közel sem jó a viszonyuk. Bryan emellett biztonsági őrként is dolgozik, sztárokat véd. Kim Párizsba készül, mire édesanyja, Lenore áldását is adja, de Bryan nem igazán örül ennek, hiszen úgy véli, hogy lánya még túl fiatal ahhoz, hogy szembenézzen a világ veszélyeivel. Kisebb viták után, az apa is igent mond lányának, aki nagyon örül ennek. Kim el is utazik barátnőjével Franciaországba, ahol általuk nem várt veszélyek veszik őket körbe. Kimet elrabolják, aki az utolsó pillanatokban még beszélni tud apjával. Bryan tudja, hogy mit kell tennie. Elindul hát kiszabadítani a lányát, de tudja, hogy ez akár az életébe is kerülhet. A szinopszis nem rossz, egy tipikus akciófilm összefoglalása, mely nem azt jelenti, hogy csak átlagos akciófilm hozható ki belőle. Morelnek sikerült is átlagon felülit kihoznia.

Neeson zúz!

Mi is kell ahhoz, hogy egy jó akciófilmet kapjunk? Minimum egy olyan történet, ami nincs tele abszurdumokkal, hihető, s még az életszerűség sem utolsó pont. Írj egy jó karaktert, akihez szerződtess egy kiváló színészt! Nem utolsó szempont az sem, hogy cselekvőképes karaktereket adj a mozidhoz! Nem nagy was ist das, de mégis egyre kevesebb olyan alkotással találkozunk, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Az Elrabolva első része egy remek akciófilm, ahol szinte minden klappol.

Kellően kemény ütközetek, pörgős cselekmény jellemzik Morel és Neeson filmjét. Egy percig sem unatkozhatunk, egy amúgy sem hosszú alkotással van dolgunk. 2008 környékén még nem volt divat 2 és fél órásra elnyújtani egy olyan sztorit, amiben nincs több 90-100 percnél. Az operatőri munka is remek, a vágás is pazar, hiszen nem kapunk az arcunkba olyan jeleneteket, amiktől esetleg epilepsziás rohamot kaphatunk. Ugye, Megaton? Sajnos a második és harmadik epizód már messze nincs ennyire összeszedett, mégis egyszerű, de rohadtul élvezhető akciófilm.

5 csillagot adok, mert egy vérbeli akciófilmnek így kell kinéznie!

87 Elrabolva  (2008)

akció | thriller

Bryan Mills, a titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke már visszavonult, mert a lánya, Kim közelében akart lenni, aki anyjával és tehetős mostohaapjávan Kaliforniában él. Kim... több»

0