2022.09.06 20:47 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Csendes szónok.

Colin Firth. Valahogy sohasem tudott a szívemhez nőni, és mégis! Rengeteg jobbnál jobb filmje van, nézzünk is egy párat közülük! Egy másik ország, Titkok kertje, Valmont, Hostages, Büszkeség és balítélet, Az angol beteg, Nostromo, Ezer hold, Szerelmes Shakespeare, Élet a birtokon, Igazából szerelem, Az igazság fogságában, Celebration, stb, stb... A teljesség igénye nélkül. De nézzük a filmet.

A rendező: Tom Hooper és Ariel Schulman kifejezetten érdekes koncepcióval álltak elő. A történelem vak uralkodóból közel és nagyjából 30-at tart számon (az Árpád-házra is jutott), számos korona süket füleken pihent. Egyesek hátán nem csupán a hatalom volt hatalmas púp, és sokuknak bénán, és sántán kellett bizonyítani, hogy a birodalom egésze biztos lábakon áll. Ennek tükrében VI. György beszédhibáját a múló fejfájás kategóriájába is sorolhatnánk, ám a sors olyan hihetetlenül vészterhes korszakban kényszerítette trónra, mikor a bátor szavak jelentették az elsődleges védelmi vonalat a náci Németországgal szemben.

Csendes szónok.

A király beszéde rendkívül ügyesen cserkészi be és fonja maga köré a nézőt. Adott egy nagyon szépen szőtt, javarészt valós történelmi mese: a kis-királyfiról, kiből megbecsült uralkodó válik a nép egyszeri komédiásának segítségével, ami már-már meseszerű, de mégis emberközeli. Tom Hooper rendező semmi igazán eget rengetőt nem művel, csupán jó ízléssel szervíroz a szemünk láttára. A vászonra festett korkép és az uralkodói pompát hirdető díszletek olyan tökéletesre sikeredtek, hogy megint felmerül a garázsban titokban eldugott időgép gyanúja. David Seidler míves forgatókönyve hemzseg a szellemes riposztoktól, még nagyobb teret biztosítva a két főszereplő verbális párbajának. Colin Firth és Geoffrey Rush szóról szóra szövődő barátsága pedig kétségkívül hatalmas nagy poén a filmet megtekintők számára.

A fanyalgók a záporozó díjeső (többek között 4 Oscar) jogosságát vitatják, amiben azért van némi igazság, mert az indokoltnál hangosabban szólnak a fanfárok. A királyt is nagyjából emberből faragták jellegű fejlődéstörténetből nem ez az első, ám ha ez a nívó jelentené az átlagot, akkor újfent népbetegséggé nőhetné ki magát a cinema szerelem.

Már Colin Firth szabadulása miatt érdemes megtekinteni, aki végül nem maradt örökké Mr. Darcy, és búcsút inthet végre a rénszarvas pulcsinak és a forró csokoládénak, hiába kényelmes, hiába finom!

Kedvenc fotelem és ájtatos csend, mi is kellene még?

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

II. Erzsébet királnyő édesapja, VI. György bátyja lemondását követően került a trónra. A király erős dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak az uralkodó szerepkörére,... több»

1