2022.10.06 21:01 Kóborló Olvasottság: 552x
2

Az előzményfilmek készítése mindig kockázatos

Amikor megtudtam hogy 2022-ben érkezik a 2009-ben bemutatott Az árva előzményfilmje, egyik szemem sírt, a másik pedig örült. Sírt, mert annyira nem feltétlenül éreztem szükségszerűnek egy előzményfilm elkészítését, még akkor sem, hogyha a korábbi film történetében voltak azért fehér foltok, amiket csak nagyon felszínesen érintettek, továbbá attól is tartottam, hogy általában az előzményfilmek nagy százalékban, sokkal gyengébb minőséget szoktak képviselni, mint a már bemutatott első felvonások. Viszont ott volt a másik tényező is, ami miatt pedig örültem hogy elkészülhetett ez a film, hogy kaphatók még egy történetet abból a filmes karakterből (Esther-ből), akit annyira tudtam utálni az első Árva című film alatt, ráadásul a karaktert ismételten ugyanaz a színésznő játszotta el (Isabelle Fuhrman), aki egyszer már bizonyította számomra, hogy nagyon is hatásosan tudja ezt a karaktert hozni. Ezen dolgok ismeretében, kissé igaz félve, de ezt a filmet is felhelyeztem magam számára, a 2022-ben legjobban várt horrorfilmjei közé. Na de lássuk hogy milyen is lett az Az árva: Első áldozat című előzményfilm.

Véleményemet azzal kezdeném, amitől a legjobban tartottam előjáróban, méghozzá a történettel. Ugyebár a 2009-es Az árva című filmben, megismerhettük Esther múltját (igaz csupán felszínesen) de valahogy azt éreztem, hogy ha ennek a filmnek a története arra fog majd kihegyeződni, amit ott már megtudtunk, akkor egy kis részben, elveszik a meglepetés lehetőség majd a nézőtől, emiatt pedig a film forgalmazója húzott egy kissé merész dolgot és egy elég átverős alcímet adott a filmnek (First Kill). Merthogy ennek a filmnek nem sok köze van ám ehhez az alcímhez, ugyanis eme film története, valahol Esther első gyilkossága után és a már 2009-ben látott Az árva eseményei közt játszódik. Tehát becsaptak minket a címmel, de be kell hogy valljam, én ennek csak örültem, hisz így szinte az egész történet ismeretlené vált számomra és egyből megadatott a lehetőség arra, hogy egy csavarokkal bővelkedő alkotást láthassak (és nem hiszem hogy bármiféle spoilert árulnék el azzal, hogy ez a film is egy igencsak hatásos csavarra lett felépítve). Visszatérve a film történetére, azt kell hogy írjam, hogy jó lett és emiatt csak dicsérni tudom a forgatókönyvírót. Ráadásul a már fentebb említett csavar is hatásos és elég váratlan volt.

Az előzményfilmek készítése mindig kockázatos

A film hangulatvilágát is sikerült eltalálni és számomra csupán kissé marad el, az első Árva filmjéétől. A film karakterei is teljesen rendben voltak és szerencsére akárcsak mint a 2009-es Árvánál, itt sem csak az Ether-t játszó Isabelle Fuhrman alakított nagyot, hanem még egy szereplő (de a spoiler elkerülése érdekében, azt nem írnám le, hogy ki is volt eme személy). Szerencsére a film rendezői székébe is egy olyan szakember ült le (William Brent Bell), aki szinte csak horrorfilmeket rendezett eddigi pályafutása alatt. Továbbá a film cselekményvezetése is sokkal pörgősebb lett, tehát akik arra panaszkodtak az elő Árva filmnél, hogy lassú volt a történetvezetés, azokat itt bőven kárpótolták e téren.

Mindent egybevéve, túl sok jóra azért nem számítottam ennél a filmnél, de szerencsére mindezekre sikeresen rácáfolt az Az árva: Első áldozat.

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

A pszichés zavarokkal küzdő Leena Klammer szökést szervez egy észt elmegyógyintézetből, majd egy gazdag család eltűnt lányának személyazonosságát ellopva az Egyesült... több»

2