2023.02.28 15:02 Kóborló Olvasottság: 170x
6

Az ilyen filmek miatt kívánjuk a hátunk közepére az újrafeldolgozásokat

1980 februárjába került a mozikba John Carpenter A köd című filmje, ami körülbelül egy millió dollárból készülhetett el és megközelítőleg 21 millió dollár bevételt termelt. Ezt az összeget, ha úgy vizsgáljuk, hogy közel a 21-szeresét termelte vissza, akkor egyáltalán nem nevezhetjük pénzügyileg bukónak a filmet, de a valóság azért egy kissé árnyaltabb, hisz a 21 millió dollárt egyáltalán nem a mozipénztárak kasszáiból termelte vissza, hanem majd a videokazettás, dvd-s és egyéb más formátumok piacra dobásával. Merthogy amikor a filmet bemutatták, mind kritikailag, mind pedig anyagilag igencsak megosztó alkotás lett, és csak idővel ért el egyfajta kult státuszt (bár ez szinte majdhogynem az összes Carpenter-filmre igaz volt). 25 évvel az eredeti film bemutatása után Carpenter úgy gondolta, hogy miért ne adná a fejét ahhoz, hogy remake-eljék A köd című filmjét, és áldását adta a készülő újrafeldolgozásra, ráadásul mint producer is segítette a készülő filmet. Bár ne történt volna mindez meg! Na de nézzük hát, hogy miért is lett ennyire pocsék a 2005-ben bemutatásra kerülő új A köd!

Soha nem a szívem csücske, ha egy filmet remake-elni akarnak, de be kell valljam őszintén, vannak olyan alkotások, amelyeknek kimondottan jól is tudna állni a modernebb változat, ha a korszerűbb technikában rejlő lehetőséget megfelelőképpen aknázzák ki. Persze mindez fabatkát se ér, ha nem kellő tisztelettel nyúlnak vissza az alapot jelentő alkotáshoz, és meg vagyok győződve arról, hogy ennél a filmnél pont ez volt a helyzet. Írom mindezt úgy, hogy tudom, hogy John Carpenter részt vett ennek a film elkészültében, mint producer. Nem szándékozok ódákat írni arról, hogy mennyire szerettem az eredeti Carpenter-féle A ködöt, így csupán annyit jegyeznék meg, hogy méltán van az az alkotás a kedvenceim listáján. Bizonyára részben emiatt is vagyok ennyire felháborodva jelen filmünk kapcsán, mert hogy szinte minden jó dolgot képesek voltak kigyomlálni a feldolgozásból, és egy szinte teljesen működőképtelen alkotással kell beérnünk itt.

Az ilyen filmek miatt kívánjuk a hátunk közepére az újrafeldolgozásokat

Szinte az összes Carpenter-filmnek van egy egészen egyedi stílusa, ami elsősorban az atmoszféra megteremtésében domborodik ki. Továbbá az 1980-as A köd történetvezetése igencsak lassú, de ezt a percre sem bántam, hisz ezzel is adott időt a nézőjének a félelmetes és egyben hangulatos atmoszféra megteremtésére. Na, ezen dolgok itt aztán nincsenek meg! Maga a film történetvezetése annyiban megegyezik a korábbi változathoz képest, hogy itt is igazán ólomlábakon vánszorog minden, de egy pillanatra sem tudott számomra hangulatos, félelmetes, vagy akárcsak egy kissé is magával ragadó lenni. A film első egy órája számomra maga volt a kihívás, merthogy annyira rém unalmas, hogy többször is majdhogynem beszundítottam alatta. Se történetileg, se szereplők tekintetében nem igazán volt olyan dolog itt, amit kiemelnék, vagy akárcsak egy percre is dicsérnék. Sajnos a film azon szakaszán, amikor végre a készítők talán némiképp fel tudták pörgetni az eseményeket, ott sem volt számomra semmi megnyerő benne. Ráadásul a film befejezése (függetlenül attól, hogy összehasonlítanám a korábbi változatával) talán az egyik legrosszabb befejezés, amit valaha láttam egy horrorfilmnél. Na de álljunk meg egy pillanatra, ugyanis jómagam jelen alkotást igencsak nehezen tudom a horrorfilmek táborába sorolni. Merthogy hiányzik belőle szinte minden olyan aspektus, ami miatt rajongok a horrorfilmekért. Feszültség és izgalmak terén szinte nulla. Vér és brutalitás sem igazán található meg benne, ergo az új A köd egy misztikus film, de még e téren is igencsak vékonynak mondható.

Csakhogy mondjak némi pozitívumot is eme alkotásról ezek után, technikailag egyes, ismétlem egyes részek az elfogadható kategóriába estek nálam (és itt nem az elhalálozások kivitelezésére gondolok, mert az inkább nevetségesre sikeredett).

Összegezve úgy érzem, hogy ennél a filmnél szinte minden megtalálható, ami miatt a legtöbbször félünk, ha meghalljuk, hogy egy adott film remake-je készülőfélben van.

40 A köd  (2005)

horror

A fiatalokat persze hidegen hagyják az efféle múltidéző ceremóniák, pedig ők lesznek azok, akik a városatyák eltitkolt bűneiért fizetni fognak. A tenger felől ugyanis sűrű és... több»

6