2023.04.06 16:31 Kóborló Olvasottság: 182x
3

Aki másnak vermet ás…

Ha nem tudnám, hogy jelen filmünk alapját egy 2011-ben megjelent belga képregény szolgáltatta, akkor jómagam is élnék azzal a bizonyos gyanúperrel, hogy A tulajok című produkció csupán egy gyenge koppintása a 2016-ban bemutatott Vaksötét című filmnek. Na de nézzük, hogy miért is nem sikerült még a közelébe sem érnie A tulajoknak a fentebb már megemlített, Vaksötét című filmnek!

Nem áll szándékomban részletesen vagy akárcsak felületesen is összehasonlítani a két filmet, hisz két külön produkcióról beszélhetünk itt, bár be kell valljam, jelen filmünk megtekintését pont az inspirálta nálam, hogy a legtöbb, filmekkel foglalkozó oldalon szinte egyöntetűen összehasonlították a két produkció, és talán ez vezetett ahhoz, hogy felkeltette a figyelmemet A tulajok című alkotás (és ez bizonyára azért nem elhanyagolható). Továbbá az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy kimondottan kedvelem az úgynevezett home invasion zsánerű horror/thrillereket, viszont azt kell írjam, hogy Julius Berg első egész estés filmrendezése messze elmaradt az elvárásaimtól.

Aki másnak vermet ás…

Kezdeném a film történetének az alapjaival, ami még egy egész kellemes kis esti borzongást vetített elő, de sajnos elképesztően gyorsan fullad unalomba az egész nálam. Ez pedig csakis azért történhetett meg, mert A tulajok egyáltalán nem egy izgalmas film, ugyanis sajnos semmi olyan dologgal nem tudott előállni, ami akár csak egy percre is képes lett volna a néző pulzusszámát megemelni. Oké, mondjuk két dolgot érdemes megemlíteni a történetével kapcsolatban. Az egyik, hogy legalább megpróbál a film végére egy olyan meglepő csavart összehozni, ami talán megdöbbentheti a nézőit, de azért tegyük ehhez hozzá, hogy hasonló alkotások sokkal, de sokkal jobban tudtak már efféle dolgokat prezentálni a nézőinek. Egy másik megemlítendő aprócska pozitívuma a filmnek, hogy szintén megpróbálkoztak a készítők azzal, hogy a néző majd próbáljon találni egy olyan karaktert a filmben, akiért lehet majd izgulni, még akkor is, hogyha a történetben effektíve nincs pozitív karakter. Nem gondolom, hogy nagy spoiler lenne tőlem az, hogy a film pozitív karaktere szerepét Marynek (alakítója Maisie Williams színésznő) kellett volna betöltenie, de sajnos nálam ez mégsem volt működőképes, még akkor sem, hogyha a fiatal színésznő egész korrektül hozta a szerepét. Nade, ha már megemlítettem a szereplőket, akkor gyorsan hozzátenném, hogy számomra mégsem a filmbéli Maryt alakító Maisie Williams színésznő alakítása volt a legerősebb, merthogy az idős házaspár egyik tagját, Ellent megformáló Rita Tushingham messze túlszárnyalta a fiatal kollegináját e téren. Kár, hogy a további szereplők szinte semmit nem tudtak hozzátenni a film élvezeti szintjéhez.

Továbbá azt is sajnálom, hogy egy ennyire feszültségmentes végeredmény születettet A tulajokból, ugyanis a lehetőség adva volt ahhoz a készítőknek, hogy legalább brutalitással, gore-ral avagy bármiféle jump scare-rel a frászt hozzák majd a nézőire, de mindez csupán kihagyott ziccer maradt ebben az alkotásban, így pedig a két csillagnál többet nem is érdemel tőlem a film.

61 A tulajok  (2020)

akció | horror | thriller

Egy baráti társaság könnyen szerzett pénz reményében betör egy öreg villába. Amikor azonban váratlanul felbukkannak az idős tulajdonosok, kiderül, hogy lebecsülték őket, s... több»

3