2023.07.07 21:26 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Az ördögi lift, hát persze, hogy a Vico filmje

Az 1983-ban készített A lift egy holland horrorfilm, ráadásul pedig a vhs-korszak idejére datálható. Eme két dolog ismeretében úgy éreztem, hogy ismét jegyet kell váltanom arra a bizonyos nosztalgiavonatra, hisz a holland horrorfilmes ismereteim finoman szólva is hiányosak, bár érdekességként megjegyezném, hogy pont az a pár cím, amit ismerek, avagy láttam is már, az eme film rendezőjének, Dick Maasnak a nevéhez köthető (Amszterdam, a rettegés városa, vagy a Sint című filmjei). Tehát nézzük, hogy mit is tartogat A lift című film a nézőinek.

Be kell valljam, kissé meg vagyok lőve ennek a filmnek az értékelésével kapcsolatban, merthogy nem nagyon tudtam megítélni, hogy a forgatókönyvíró és egyben rendező Dick Maas (aki ráadásképpen még a film zenei betétjeiért is felelős volt) mennyire is akarta, hogy komolyan vegyék eme alkotását. Merthogy még a történetében rejlő trash-faktort bőven kezelni lehet (hisz emlékezzünk csak vissza a 80-as évek filmes felhozatalára, volt ott szinte mindenféle ötlet, amiket mára már bőven megmosolygunk), viszont valahogy mégiscsak sok esetben érezhető az, hogy a történet egyes jeleneteivel megpróbálja komolyan vettetni magát, és hát ez bizony igencsak sok esetben nem állt jól a kész filmnek. Pedig lehetett volna ebből szerintem azért többet is kihozni.

Az ördögi lift, hát persze, hogy a Vico filmje

Számomra egy hatalmas nagy hiányossága eme filmnek, hogy egyszerűen egy pillanatra sem éreztem benne, hogy megpróbálták volna kiaknázni a klausztrofóbiás hatást, amit egy szimplA lift is ki tud kiváltani egyes emberekből. E sokkal kézenfekvő rémületkeltés helyet kapunk egy sci-fibe illő tudományos halandzsát (amit ráadásul valahol a film játékidejének közepe táján megpróbálnak még tudományos kereteken belülre szorítani, számomra igencsak sikertelenül). Ha jól emlékszem, valamikor az egyik X-akták rész is próbálkozott valami hasonlóval, bár ott azért lényegesebben jobban volt mindez tálalva. Viszont mindenképp meg kell említeni, hogy ennek a filmnek kimondottan jól állt az alacsony költségvetés, merthogy ezáltal sok esetben realisztikusabbá váltak egyes jelenetei (oké, persze evidens, hogy nem a filmvégi jelenetre gondolok itt elsősorban, hanem sokkal inkább a hangulatteremtésére). Ráadásul a készítők annyira komolyan akarták vetetni magukat a filmjükkel, hogy még valódi liftszerelőket is alkalmaztak tanácsadókként a produkciónál. Tehát megvolt az eltökéltség a készítők felől arra, hogy egy hangulatos kis horrorfilmet hozzanak tető alá.

Térjünk át a film egyik, ha nem a legpozitívabbra értékelhető részére, méghozzá a főszereplőre. Egyértelműen sikerült elérniük nálam, hogy a történet főhősének számító Felixet alakító Hubb Stapel színész nevét kiemeljem, mert hát őrajta semmi nem múlott. Bőven sikerült elérnie az alakításával azt, hogy egy igencsak kedvelhető karakterként tekintsünk a filmbéli Felixre, és ez abból a szempontból alaposan felduplázódott nálam, hogy sajnos a további színészek alakításai messze meg sem közelítik az ő színvonalát. Kissé bánom, hogy további pozitívumokat nem igazán tudnék megemlíteni A lift című film esetében. Merthogy fellehetünk még egy-két elhalálozás is a filmben, de ezeknél néhol igencsak érezhető, hogy erősen behatárolhatóra sikeredet a minőségük.

Összegezve mégse éreztem teljesen elpazarolt időnek a kicsivel több, mint másfél órás játékidőt, de erre valószínűleg erősen rájátszott a nosztalgiafaktor is, merthogy A lift című produkciót két csillagnál erősebbre nem igazán tudnám értékelni.

53 A lift  (1983)

horror | sci-fi

Egy liftben rémisztő dolgok történnek. Néhány ember majdnem megfullad, a biztonsági őrt pedig lefejezik. Egy újságíró a barátjával nyomozni kezd a rejtélyes ügyek kapcsán.... több»

3