2023.08.29 23:36 Timon Olvasottság: <100x
1

Egy kissé jobban a dolgok mögé nézve...

Nem újság az, hogy az USA-ban nem mindenkinek felhőtlen az élete. Talán videóklipeken sokat láttuk már ahogy pl. csapatokban táncolnak jókedvükben az utcán, jó sokat esznek, költenek keményen, mintha nem akarna a pénzük sohasem elfogyni, hatalmas verdákkal járnak mindenhova meg szuper nagy házakban laknak. A lakosságnak csak mintegy 3%-áról mondható el, hogy kicsapongóan jó életet élhetnek. A többiek úgymond csak szimplán jómódúak, vagy a középosztályba tartoznak anyagiakat tekintve, és jelentős számban vannak ott szegények is. Egy jó részük biztos áramellátás nélkül is akár. Ez a film jól világít rá az utóbbiak helyzetére, pontosabban arra, hogy ha már nem dolgoznak (mondjuk itt gazdasági leállás miatt), akkor már nem sokat érnek sokak szemében. Az a rész ütött meg talán a legjobban ebben, ahol a férfi igás lovakhoz hasonlítja a dolgozókat, és ebben a példázatban latolgatja, mennyit érnek a pénzcsináló gépezetekben. Itt láthattuk közelebbről, milyen mégis egy multicég gyárában egy mindennap. Nem egy nyílt napi bemutató vagy promóvideó stílusában, ahol mindenki mosolyog, hanem a valóság görbe tükrében. Ami mint tudjuk, nem annyira ragyogó. A film végig mély drámai hangulatot tart fenn, a zenéje gyakorlatilag az érzelem benne, és nem túloz. Azt hiszem, mindannyian legalább részben könnyen tudunk érzelmileg azonosulni a szereplőkkel. Frances McDormand ijesztően hitelesen játszotta a szerepét, bár nem volt túl nehéz, se nem fiktív éppenséggel. Kedvenc részem az, ahol elmondja Shakespeare nyolcadik szonettjét. Ott többször visszapörgettem, és elgondolkodtam egy részénél: vajon a mi 'örök nyarunk' mennyire hervadatlan? Képletesen persze. Mármint... az életben, ahol gyakran érnek minket kihívások, mennyire értékeljük az apró örömöket, mint a filmben látott szereplők? Mennyire igyekszünk mindazon kihívások ellenére boldogok, megértőek s tiszta szívűek maradni magunkkal és egymással szemben?

Ez a film méltán nyert el minden díjat, köztük az Oscart, a rendező Chloé Zhao és a fent említett főszereplő. Ennek hozzá kell tartoznia az alapműveltséghez.

Egy kissé jobban a dolgok mögé nézve...

10/10.

dráma | road movie

Egy nevadai vidéki város gazdasági összeomlása után Fern (Frances McDormand) összepakol, és kisteherautójával útra kel, hogy modern nomádként tárja fel a hagyományos... több»

1