2023.09.07 21:43 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Bollywoodi történet a drámai Anatólia tájain

A török filmek mindig nagyon különleges élményt nyújtanak, európai szemmel egészen valószínűtlenek tudnak lenni. Legtöbbször, mint most is bollywoodi infantilitás és túljátszás jellemzi őket. A filmben látható török vidéki életmód és kultúra alapján újfent megállapíthattam, hogy hiába vannak néha szórványos európai hümmögések azon, hogy hosszútávon elképzelhető-e Törökország felé az EU bővülése, egy ilyen film megnézésekor azonnal megkapjuk a választ, hogy dehogy. Törökország világa közelebb ál a keleti isztánokhoz, Iránhoz, stb-hez, mint Európához.

Bollywoodi történet a drámai Anatólia tájain

Ez a film most az 1960-as évek Törökországában játszódik, ahol az Izmir környéki, kissé testesebb fajta műanyag Ken figura hatású (szabályos fehér fogsor, hollófekete parókaszerű haj, non-stop jóember-mosoly, remekül szabott Sarar öltöny - apropó, Atatürk óta Törökországban a civilizáció elsőszámú szimbóluma az öltöny) megcsinálja a nagy változást a zergebaszta, de gyönyörű vidéken lévő elszigetelt falu rohadó fogú, de csupaszív lakói között.

A film tele van szürreális történésekkel. Az anyák úgy járnak át menyasszonyért a szomszéd falvakba, mint a Tesco-ba, és kb. úgy is vizsgálják a portékát. A tanító épít egy iskolát, amiben pacsira segítenek neki a környék haramiái, tudod, úgyis ráérnek, tök nyilvánvaló. Amint kész a suli, a gyerekek másnap klassz kis egyenruhában mennek be, pedig varrótű sincs a faluban, ahol kecskeszarból rakják a tüzet a sparheltbe. És sok más ilyen.

A főszereplőt Mahirnak hívják, mint Mészáros Lőrinc hirdetőoszlopos cégét, a másik főszereplő, a nyomi srác meg Aziz, amiről az itthon vagy 20 éve nem kapható Amora majonéz tévéreklámdala ugrik be állandóan nekem ("több Aziz Amora módra" - persze valójában "több az íz", hehe). Na ez már mellékszál.

Ha van rá több, mint 2 órátok, akkor nézegessétek, komoly élmény.

87 Csoda  (2015)

dráma | romantikus

A filmdráma eseményei 1960-ban játszódnak egy törökországi vidéki településen. A falu tanára komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megértesse a lakókkal a... több»

0