2023.10.04 15:01 Juki-onna Nézhetetlen Olvasottság: 135x
3

„Semmit sem tenni, maradni és harcolni, vagy elmenni.”

Csak magamat hibáztathatom, hogy megnéztem a filmet, pedig elolvastam a tartalmát. Átböngésztem pár kritikát, mindenki dicsérte, én nem teszem! Száz percen keresztül tizenöt nő, velem együtt tizenhat, évődünk egy pajtában, hogy mitévők legyünk. (Alig tudtam nyitva tartani a szemem, annyira izgalmasan tálalták a történetet.) A központi kérdés, hogy semmit sem tenni, maradni és harcolni, vagy elmenni. Nem értettem igazából, hogy ki, mit és miért? Azt sem tudjuk, hogy hol vagyunk, kik vagyunk, és miért mennék el a pajtából.

Persze voltak utalások a történetben, de nem kaptunk teljes képet az egészről. Elég fontos részek maradtak ki szerintem, ami által nézhetőbb és érthetőbb lett volna a film. Nem tudjuk, kik voltak a támadók, nem tudjuk, hogy a nők férjezettek-e, vagy sem, ha igen, akkor a férjük miért nem védte meg őket, vagy a férjek a támadók? Miért támadnak meg nőket és gyerekeket? Tulajdonképpen semmit sem tudunk, de azért eltöltünk száz percet, rágódva, hogy mitévők legyünk. (Pár filmen érezhető, hogy sztrájkoltak a forgatókönyvírók.

„Semmit sem tenni, maradni és harcolni, vagy elmenni.”

Ez is azok közé tartozik.) Szörnyen vontatott és unalmas a film. Kicsit nyomoznom kellett, hogy mi is történt pontosan, mivel megtörtént eset alapján íródott egy könyv (Miriam Toews), és annak alapján íródott meg a forgatókönyv. A bolíviai Manitoba elszigetelt vallási közösségben élő nők megerőszakolásáról szól a történet. Az erőszaktevő férfiak elkábították a nőket, úgy, hogy az áldozatok nem emlékeztek semmire. A nők senkihez sem mertek fordulni segítségért, mivel szégyellték elmondani bárkinek is a történteket. Úgy érzem, elég lényeges ez az információ, amit nem igazán ad át a film. Több ismert színésznőt is láthatunk a filmben, Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand, Judith Ivey, Kate Hallett. A rendező/forgatókönyvíró Sarah Polley munkája nem nyerte el a tetszésemet. A film zenei aláfestése az egyetlen jó és szép dolog a filmben. Mielőtt megnéznénk a filmet, olvassuk el az erről szóló cikket a neten. A 2005 és 2009 között Bolíviában történt eseményeket beszéli el a forgatókönyvíró. Talán érthetőbb lesz a történet. Befordulós a film, készüljünk fel előre! Én nem ajánlanám senkinek!

dráma

Egy elszigetelt vallási szektában élő nők egy csoportja azért küzd, hogy fényt derítsenek az ellenük elkövetett szexuális bűncselekményekre.

3