2023.10.05 19:43 OkosMajom Olvasottság: <100x
3

Mert tudjuk, hogy fel fognak ébredni!

A Holtak hajnala című film (Dawn of the Dead 2004) az 1978-ban George A. Romero által készített Holtak hajnala című filmnek a remake-je.

A filmet rendező Zack Snydernek ez a film volt az igazi debütálása filmrendezőként, korábban csak reklámfilmeket készített.

Mert tudjuk, hogy fel fognak ébredni!

Az eredeti nagyon bejött, bár ott kevesebb szereplővel, akcióval „tarkított” a mozi!

De ez a változat miről is szól?

Egy rövid, de kifejezetten hatásos felvezetésben megismerjük Anát, (Sarah Polley), aki ápolónő.

Egy kissé fura és fárasztó nap után hazamegy, ahol minden rendben, párjával romantikáznak egy kicsit, majd másnap reggel arra ébred, hogy a szomszéd kislány hirtelen, vészjósló tekintettel megjelenik a hálószobájukban, nagyon véres arccal, és hihetetlen módon megharapja a férjét, aki elvérzik, aki viszont pár pillanat múlva üveges, fennakadt szemekkel felébred, és vadállatias hörgéseket hallatva hősnőnk után veti magát. Enni akar, mégpedig emberi húst! A szőke szépségnek éppen hogy sikerül bepattannia a kocsijába és őrülten keresztülhajtania egykori szülővárosán, amin kezd úrrá lenni a káosz és a halál.

Rohanó zombik, akik a szomszédaik után rohannak üvöltve, lángoló házak, kocsik, benzinkutak!

Nem sokkal ezután egy fának ütközik, elveszti az eszméletét, és ki tudja, hogy mennyi idő múlva arra ébred, hogy egy jól megtermett, bajszos, fekete zsaru (Ving Rhames) kissé feszülten egy töltött fegyvert szegez neki.

Ekkor kölcsönösen megbizonyosodnak róla, hogy a másik nem fertőzött, majd elindulnak együtt, és hamarosan újabb riadt és zavarodott túlélőkre bukkannak. Menekülés közben a kis társaság beveszi magát a közeli bevásárlóközpontba, ahol viszont nem várt nehézségként szembetalálják magukat a kiskirályként viselkedő biztonsági őrökkel, köztük a „vezérrel”, CJ-vel (Michael Kelly).

De ez még csak a kisebbik probléma, mert még több túlélő és sokkal több élőhalottal a nyomukba érnek, ráadásul egyre biztosabb, hogy akit egyszer megharap egy ilyen zombi, az maga is egyé válik közülük.

Velük szemben a kisbolt eladójával, Andy-vel (Bruce Bohne) egy táblán kommunikálnak, és együtt ölik a tetőről a zombikat!

Az összezártság, a külső fenyegetés és a belső viszályok pedig lassan mindenkinek kikezdik az idegeit.

Menekülni, vagy maradni?

Van-e rajtuk kívül túlélő?

Van-e köztük fertőzött?

Van-e köztük áruló?

Van-e idő még menekülni és túlélni?

Megjelenik a filmben a „black comedy” is, ami jót tesz a filmnek, csipetnyi szex, csipetnyi titkolózás és zombik, de azok rengetegen!

Dráma, halál, vér, menekülés egy szigetre, ami állítólag zombimentes!

Itt a rohanó zombik azért jót tesznek a filmnek, ez nem vitás!

Összességben azért nekem nagyon bejött, rémisztő volt, izgalmas, érdekes, humoros, látványos és egyben nyomasztó is.

Minden karakter megfordul a filmben, de nekem a felsoroltakon kívül még Steve, a kissé modortalan üzletember (Ty Burrell) nagyon tetszett, a hiteles alakítása üdítő volt számomra.

Megint a nagy kérdés!

A végső, mindent elpusztító apokalipszisben vajon az emberek össze tudnak-e fogni, vagy megint a kicsinyesség veszi át az irányítást?

Az áldozat!

Michael (Jake Weber) azért hal meg, hogy a többiek megmeneküljenek!

Volt-e értelme?

A film megtekintése után mindenki döntse el!

Egy zseniális horror film, ami kifejezetten jól van összerakva.

James Gunn forgatókönyve, Matthew F. Leonetti képei, Tyler Bates zenei taktusai és Denise Cronenberg fantasztikus jelmezei, no meg egy cameo erejéig Tom Savini.

A TMDB-n 3613 szavazat után 70%-on áll, az IMDb-n 266 ezer véleményezés elteltével 7,3/10-es a mutató, nálam pedig 90%, és egyértelműen öt csillag!

horror

A Földön rejtélyes járvány pusztít, az éhező hullák pedig tovább tizedelik a megmaradt túlélőket, akik egy bevásálóközpontban barikádozzák el magukat. A tét nem csupán... több»

3