2023.12.30 12:00 Jerico Olvasottság: 148x
5

Minden idők legjobb filmje

Éppen ma 8 éve annak, hogy regisztráltam a Mafab oldalán, 2015. december 30-án. (Azóta ez a 133. kommentem itt.) Mi is lehetne ünnepibb megemlékezés erről, mint a kedvenc filmemről való írás és elmélkedés? Ez a film a The Shawshank Redemption, vagy ahogyan nálunk megjelent: A remény rabjai.

Az 1994-es film alapját Stephen King 1982-ben megjelent története adja, mely a Different Season című kisregény-gyűjtemény egyik írásaként került akkoriban az amerikai könyvesboltok polcaira. Valamivel később, 1994-ben aztán Frank Darabont magyar származású 56-os menekült készített belőle zseniális filmet Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével. A sztori megfilmesítése alig került 25 millióba, de így is óriási bukta lett belőle, mivel a mozifilmes bemutatók mindösszesen 16 milliós bevételt hoztak. Ugyanakkor néhány évvel később A remény rabjai tarolni kezdett a házimozis piacon, és 2008-ra az IMDb-n a TOP 250-es lista élére került.

Minden idők legjobb filmje

És most is ott van, bár nagy versenyben áll A Keresztapával (aminél fényévekkel jobb; szerintem legalábbis). A film alapsztorija nagyon egyszerű: adott egy bankár, Andy Dufresne (Tim Robbins), akit felesége állítólagos megöléséért 1947-ben életfogytiglani börtönre ítélnek. A férfi azonban 20 év raboskodás után furmányos módon megszökik, és még az aljas börtönigazgatón is bosszút áll. A börtönbeli viszontagságairól és egy másik rabbal kialakult barátságáról, illetve szökéséről szól a film. A másik rab, Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman) igazi jó barátja lesz, végig egymást segítik, noha Andy nem avatja be szökésébe. A film tele van érdekességekkel: például bemutatja az 1950-es évek Amerikájának börtönviszonyait és azt is, hogy mennyire erős kötelék tud lenni a barátság. Nagy tanulság, hogy ha van egy saját belső világunk, mely soha nem hagy bennünket cserben, akkor szinte minden túlélhető. Érdekesség az is, hogy nincs a filmben női szereplő és hogy bár A remény rabjai napjaink egyik legnépszerűbb filmje, soha nem kapott Oscart. Pedig teljes joggal megérdemelné az aranyszobrocskát több kategóriában is: legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő és legjobb forgatókönyv. Talán, ha egyszer az amerikai filmakadémia akarja, bevezetnek majd egy olyan díjazási kategóriát, mely az Oscarról lemaradt alkotásokat értékeli, és akkor A remény rabjai is méltó elismerést kap. Addig viszont marad a lehetőség újra és újra megnézni, ahogyan ezt én is teszem majd szilveszter estéjén (éppen huszadszor). Búék a Mafab minden szerkesztőjének és minden tagnak!

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

5