2024.01.21 23:43 Kapszaicin Olvasottság: <100x
1

Ne légy senki szlogenje, mert valódi költemény vagy

Sandra Bullock (Gwen) ebben a filmben a partiállat szerepét nyerte meg, legalábbis a kezdetek alapján ezt is hihetnénk. Azonban a helyzet korántsem vidám. Egy komoly alkoholproblémával küzdő fiatal nő életébe kapunk betekintést. A cselekményben igen hamar kialakul a konfliktushelyzet. Gwen testvérének a nagy napján, azaz az esküvőjén nem kevés galibát okozva, totál részegen vesz részt. Barátjával, Jasperrel (Dominic West) együtt igazán jól érzik magukat, és az önfeledt bulikázás közepette Gwen háttal belehuppan nővére szépséges esküvői tortájába. Ám úgy gondolta, hogy jóváteszi megbocsáthatatlan bűnét. Az egybekelt boldog pár autójába pattanva, teljesen bedrinkelve elindul új tortát szerezni, és még a kerti törpe sem állítja meg.

A 28 nap, azaz a cím nem véletlen. Mindezek után kötelező jelleggel elvonókúrára száműzik. Aki nem bírja a kántáló csoportokat, abban rögtön visszatetszést vált ki a soron következő pár jelenet. Hősünk is hasonlóképp érzi magát, hiszen rettentő nagy kihívást jelent számára az egész szituáció. Fura alakok, csoportterápiás helyzetek és persze semmi pia.

Ne légy senki szlogenje, mert valódi költemény vagy

Az átalakulás nagyon lassan megy végbe, viszont az út, amit végigjár a kilátástalan helyzetbe került nő, szépen lett felépítve. Lépésről lépésre kerül közelebb sorstársaihoz, majd végül a közösség értékes tagjává válik.

A film ugyan egyszerű, de hűen tükrözi, hogy milyen nehéz a függőségből való kilábalás, főleg, ha nem önszántából határoz így a delikvens. Találkozunk gyerekkori traumákkal, diszfunkcionális családdal, félresikerült párkapcsolattal. A megható dialógusok közül igazán szép jelenetek egyike, amikor Gwen testvére látogatást tesz húgánál, és egy mély, őszinte beszélgetés bontakozik ki. Talán a legtöbb embernek tényleg mindössze annyi hiányozna, hogy valaki szeretettel és fájdalmának elismerésével forduljon felé. De van, akinek már ez sem elég sajnos.

Élvezhető színészi játékkal, és időnként kiszámítható jelenetekkel együtt is egy kellőképpen emberközeli kis film a 28 nap.

68 28 nap  (2000)

dráma | vígjáték

Gwen Cummings (Sandra Bullock) jó fej lány: imád bulizni, imád inni, és élvezi, ha forog körülötte a világ. Így történhet, hogy egy lopott limuzinnal egészen egy házfalig jut.... több»

1