2024.02.03 08:18 Juki-onna Olvasottság: <100x
4

Miért kell megtapasztalni a háború borzalmait újra és újra? Akkor jobban értékeljük a békét?

Az első percektől egy film zenéje megalapozza a film hangulatát. Itt csend volta film elején, túl nagy csend! Viszont az aláfestő zene először valahogy nem illett a cselekményhez, de aztán egyensúlyba került a képi világgal, elnyerte végső formáját, és félelmetes és szép volt egyszerre, pedig csak három hangból áll. Nem tudom elfelejteni a zenét, mint ahogy a látottakat sem. Nem szeretem a háborús regényeket, ezt sem olvastam, így tehát az újdonság erejével hatott rám a film.

Felix Kammerer főszereplő remek választás volt (azok a nagy, kék, szelíd szemek), de a többi szereplő is nagyon jól játszott. A történet, amit átélhetünk, félelmetes és borzalmas. 19 éves fiúk az iskolapadból rögtön a harctérre kerülnek, vidáman, boldogan rohannak a halálba, hogy a hazát szolgálják. Értelmetlen halálukat dolgozza fel a film.

Miért kell megtapasztalni a háború borzalmait újra és újra? Akkor jobban értékeljük a békét?

Azok számára, akik a háborút irányítják (a „hájas disznók”, ha jól emlékszem, ezt a szót használták) a kandalló elöl, szivarozva és whiskey-t iszogatva harsogják, hogy a háború az emberiség legmagasabb rendű cselekvése, ahol a bátorság az első, és a harctéren dicsőség meghalni, csak sejtéseik vannak arról, hogy a katonák térdig járnak a vérben, a mocsokban, hullák között. A háború borzalmai mindent kitörölnek, csak a bajtársiasság érzését hagyják meg. A rettegés és félelem felszínre hozza a brutalitást is az ellenséggel szemben. A páni félelem és az esztelen gyilkolás mind értelmetlen. A lövészárokban rettegő katonák arca, várva arra, amit még nem láttak, de közeledik és érezik, hogy most jöhet el a vég. Rettenetes lehet belenézni egy olyan ember szemébe, akit lemészároltak, és a haláltusáját vívja, pedig egy másik világban lehet, hogy barátok lettek volna, és rádöbbenni, hogy az ellenség katonáit is várja haza a családja. A kilátástalan helyzet, végeláthatatlan rettegés és a záporozó golyók elkerülése, amibe az Ő nevük van belevésve. Itt csak a szerencsében bízhatnak. A sok síró katona (szomorú képek), akik megsiratják elesett bajtársaikat, pedig alig ismerték egymást. Néha, ha elcsendesednek a fegyverropogások, kicsit megállva hallgatják a madarak csicsergését, és még egy kicsi bogár is lehet a barátjuk. A rendező munkája tökéletes! Nekem nagyon tetszett a film. Mindenkinek ajánlom! Jó szórakozást!

akció | dráma | háborús | történelmi

Egy fiatal német katona az első világháború nyugati frontján borzasztó események tanúja és elszenvedője lesz, melyek során kénytelen megtapasztalni a velőig hatoló szorongás... több»

4