2024.02.28 19:47 Mz/X Olvasottság: 177x
3

A film, amitől még Anakin Skywalker is megszeretné a homokot

Az a helyzet, hogy Villeneuve zseniális az atmoszférateremtésben. Viszont leginkább csak abban. Azért adok 4 csillagot, mert a Dűne világát úgy képes megmutatni (és ebben Hans Zimmer zenéje, valamint a díszlet&jelmez department munkája NAGYON sokat segít), hogy órák múlva azon kapom magam: visszavágyom Arrakisra és ebbe a herberti univerzumba - de csakis ezért. Én úgy éreztem, nagyon-nagyon sok sebből vérzett ez a film.

Szerintem ezek: 1. Amiben viszont nem jó a rendező (el is mondja egy nemrégiban megjelent interjúban, hogy konkrétan utálja a párbeszédeket és szerinte egy filmnek látványvilág központúnak kell lennie, szóval nincs is ebben semmi meglepő...), az a történet elmesélése. A Dűne első kötetének sztorija bőven belefér egy darab maximum 3 órás filmbe. Az első óra után már untam, hogy alig történik valami, hogy MINDEN.EGYES.ALKALOMMAL nagytotálban látjuk, ahogy valaki leszúrja a dobolót a homokba...

A film, amitől még Anakin Skywalker is megszeretné a homokot

2. Zendaya és Chalamet közt ZÉRÓ kémia van, ami azért is szomorú, mert a szerelmi szál az egyik legmeghatározóbb Paul Atreides Muad'dibbé válásában, illetve, mert Chalamet és többi partnere (Paul és Jessica, Paul és Gurney, Paul és Stilgar) közt kifogástalan az összhang. 3. Ami számomra még rendkívül bántó volt, az az erőszakosan a sztorira erőltetett függővég. Igen, a könyv is sejteti, hogy itt még csak most jön majd valami nagy, valami még ennél is nagyobb; igen, tudjuk, hogy már zöld utat kapott a további kötetek megfilmesítésére Villeneuve, de az első rész nagyon szépen, kereken lezárásra kerül Herbert művében. Itt pedig kapunk egy olyan a történetre ráerőltetett cliffhangert, ami elrontja az élményt és az Atreidesek története első fejezetének lezárását - szerintem. 4. Zavaró továbbá Chani karakterének átformálása is. A Dűnében rengeteg erős női karakter van, akik teljesen saját jogukon azok. Chani is ilyen, de nem a Zendaya/Villeneuve által ábrázolt módon. Abszolút felesleges volt ennyire megváltoztatni a személyiségének, karakterének alapvető részeit. Ez utóbbit azért is rossz látni, mert az általam az Eufóriában megszeretett színésznőből (szerintem ott valami egészen elképesztőt játszik Rue szerepében!!) egyre inkább kiábrándulok. Valahogy teljesen idegen ebben a világban, ahol a többi színészt azonnal el tudom hinni, a szőrtelenre maszkírozott Austin Butlertől, a lassan fanatikussá váló Lady Jessicát erőteljesen ábrázóló Rebecca Fergusonig. Minden esetre, aki szerette az elsőt, mindenképp érdemes elmenni és szélesvásznon megnézni ezt az alkotást, mert, mint ahogy az elején írtam: az atmoszféra, a világ beszippant és ezt igazán megéri minél nagyobb formátumban átélni.

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»

3