2024.04.20 09:09 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

A húsleves, amiben csak hús nincs!

Meg tudom marni magam Jim Jarmusch filmjeitől, az már tuti...

Például a Halott ember, Szellemkutya, Paterson, Kávé és cigaretta...

A húsleves, amiben csak hús nincs!

Egyik sem lett a szívem csücske, az már tuti. Na jelen filmünkben sem lett a kedvenc rendezőm, az már biztos, de én vagyok a hibás, hiszen azért sokan szeretik a melankolikus rendezőt szerte a világban!

De mi ez a béna film, amit nem is olyan régen néztem meg (teszem hozzá, feleslegesen), sőt hozzáteszem, Bill Murray-tól is a falra tudok mászni!

Nézzük!

A békés, csendes, amerikai kisvárosban, Centerville-ben nagyon különös dolgok kezdenek megtörténni...

Először is, még csak a médiában bejelentett, a bolygót erősen érintő és nem túl biztató, nagyon fura természeti események következményeit észlelik, mint például a túl kései sötétedés és a Hold rettenetesen furcsa izzása.

Ezek után rövidesen pedig a holtak is nyugodtan elkezdenek feléledni, és a kisváros lakosságára támadni...

A helyi rendőrökre, persze egyik szerencsétlenebb, mint a másik (Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny) vár az a megtisztelő feladat, hogy megpróbáljanak kezdeni valamit a helyzettel, de a város lakosai sem ülnek mind ölbe tett kézzel. Persze nagyon sokan a zombi apokalipszist hétköznapi nyugalommal és rutinnal kezelik, mintha ez mindennapos dolog lenne!

Iszonyatosan erőltetett horror-vígjátéki attitűd, igencsak „prosztó” színészi játékkal megfűszerezve!

Amit az elején le kell szögeznünk, és amire számítani is lehet a rendezőtől, hogy A holtak nem halnak című alkotás egyáltalán nem egy riasztó vagy félelmetes film...

Hiszen még a slasher és a gore jelenetek is eléggé elhanyagolható mennyiségben vannak jelen.

Ez a film egy hihetetlenül erős szatíra, és Jim Jarmusch vérmérsékletéhez mérten nem is éppenséggel az élőhalottakra, a vérengzésre, vagy a jump scare jelenetekre helyezi a hangsúlyt, hanem inkább a lényegi mondanivalóra, mostani társadalmunk erőteljes kifigurázására és a filmben szereplőkre...

Ugyan a mondanivaló ténylegesen több mint jelentős, a tálalás viszont túlságosan unalmassá és erőltetetté válik.

Pedig a színészek igencsak „veretes” nevű emberkék, mint Tom Waits, Steve Buscemi, Tilda Swinton, Eszter Balint, Danny Glover és Kevin McCormick...

Nem annyira rossz névsor!

De vissza a filmhez!

Erre tökéletes példa még a film befejezése is, ahol egyértelműen és konkrétan a szánkba rágják a tanulságot... (amit utálok)

A holtak nem halnak meg című mozival Jim Jarmusch elkészített egy filmet, amiben persze, szokásához híven nagyon fontos és égető témákra (igaz, csak általa) akarja felhívni a figyelmünket, de a megvalósítás tekintetében egy kicsit béna és ügyetlen produkció született meg, ami nem csak önmagában, de a rendező életművében is igencsak ingatag lábakon áll...

Nem lett jó mozi!

Semmi extra, max a képi világ, amit Frederick Elmes rakott le elénk, és a maszkok, amik jól sikerültek!

Az IMDb-n 85 ezer vélemény után 5,5/10-es, a TMDB-n 2400 szavazatot követően pedig 54%!

Nálam ez mindössze kettő csillag és 39%!

Vajas-lekváros kenyér és egy kis bubis víz!

És semmi más...

fantasy | horror | politikai | szatíra | vígjáték

Centerville csendes kis település egészen addig, míg lakói mindennapjait fel nem forgatják a temetőből özönlő zombihordák. több»

0