2024.04.22 22:49 kabel Olvasottság: 249x
4

CGI fejfájás

Hihetetlen, de a Rebel Moon folytatása valahogy még rosszabb, mint az első rész. A film legnagyobb gondja, hogy giccses és túltolt látványvilágán kívül az égvilágon semmi érdekesről sem szól, minden karaktere papírvékony, és a történet fejfájást okoz, ha bele akarunk gondolni. Ezúttal még az agyonlassított harci jelenetek és epikusnak szánt pillanatok is álmosnak és erőtlennek hatnak, mert már láttuk ezt a CGI szemetet máshol, ezerszer.

Zack Snydernek nem szabadna soha forgatókönyvet írnia, és ezek után valószínűleg rendeznie sem. A Snyder rajongóknak is ideje felismerni, hogy messiásuk szinte végtelen pénzt és szabadságot kapott két filmhez, és az eredmény egy ronda, unalmas és semmilyen sci-fi, aminek se füle, se farka, és képtelen akár egy érdekes vagy máshol nem látott momentumot, üzenetet vagy karaktert felsorakoztatni. Itt nem segíthet egy hatórás rendezői változat, és azt sem lehet mondani, hogy valami stúdió beszólt volna, Snyder elbukott mint rendező, a legszomorúbb csak az, hogy nem egy grandiózus terven, hanem egy ilyen kliséhalmaz bugyutaságon.

CGI fejfájás

A dialógusok olyan mélyen átesnek a cringe határon, hogy totál hiteltelennek hatnak. Tényleg borzasztó majdnem mindegyik beszélgetős jelenet. Snyder szerint az a karakterépítés, ha szereplők egy jelenetben ledarálják a teljes háttértörténetüket, mintha a Wikipediát olvasnák fel. Emellett csak végtelen közhelyet és klisét tud a szájukba tenni, amik annyira üresnek hatnak, hogy majdnem nem is tudunk történetről beszélni. Persze a színészek játéka sem segít ezen.

A főszereplő, Sofia Boutella rosszabb, mint valaha, és bár sokat liheg és sír, túl erőltetettnek és izzadságszagúnak hat. A többi színész is olyannyira túljátssza a fantasy karaktert, hogy esélytelen, hogy érzelmi szinten kapcsolódni tudjunk hozzájuk, mert egy pillanatra sem tűnnek valósnak. A történet irtózatosan gyenge, első felében olyannyira nem történik semmi, hogy nem is értettem, mit nézek, mert kb. csak egy lassított betakarítást mutatott a film vagy fél órán keresztül. Az agresszívan unalmas részek után csak harc jön, ami kifut energiából kb. az tizedik percében. De ez nem lett volna akkora baj, ha a karakterek elég karizmatikusak lettek volna, hogy elvigyék hátukon a produkciót, de annyira üresek és személytelenek, hogy még nevüket sem tudtam megjegyezni. Emellett mindegyikük totál idióta. Amikor kifutottak a fedezékből, hogy egy üres téren át nekimenjenek a lőfegyveres ellenfélnek kardokkal, azt hittem, lefordulok a székről.

Az a hatás kicsit, mintha Snyder azt hinné, a nézők még nem láttak filmet életükben. A történeti lyukakból annyi akad, hogy nem is mertem nagyon belegondolni a filmbe. Mért akarják az űrnácik, akik fénysebességgel utaznak és high-tech eszközeik vannak, valami random farm gabonáját elvenni? Hogy tudott kb. 30 ember 5 nap alatt betakarítani, harcra készülni és alagutakat ásni? Mért harcolnak páran kardokkal egy olyan világban, ahol lézeres lőfegyverek vannak?

Az akció ismét agyonlassított és ocsmány, alacsony mélységélességű, beállításokból áll, minden jelenetből folyik ki a CGI, és semminek sincs nagyon tétje. El kell ismerni, akad a filmben szép VFX is, technikailag biztos nagyon nehéz lehetett összepakolni a dolgot. De az egészből hiányzik a gondolatiság vagy érdekesség. Kb. olyan, mintha valaki a Poor Things aprólékosan kitalált látványvilágát összehányta és összetaposta volna, majd giccses effektekben fürdette volna meg. Emellett a legtöbb harcos jelenet gagyi koreográfiából és rosszul kigondolt jelenetsorokból áll, ahol a mellékszereplők azt sem tudták, hova kéne nézniük, mert minden CGI. Tehát még az akció miatt sem éri meg ránézni erre.

Végtelen ostoba film ez, csodálom, hogy Snyder pénzt kap ezekre.

akció | dráma | kaland

Zack Snyder a Rebel Moon első része után visszatér az általa megálmodott sci-fi univerzumba egy epikus történettel. Kizárólag a Netflixen. több»

4