10 zseniális testhorror, amit látnod kell!

Listánk apropójául David Cronenberg legújabb műve, A jövő bűnei című alkotás szolgál, ahogy azt sejthettétek is. A horror műfaj egyik legrémisztőbb alfaja a testhorror. De miért is van ez így?

Van abban valami bőr alá mászóan, zsigeri szinten irritáló és diszkomfortot keltő, ahogyan az emberi testtel szokatlan, zavaró, ismeretlen dolgokat művelnek ezekben a filmekben. Független mindez a képek durvaságától, hiszen nem egy testhorror akad, ami egyáltalán nem az explicit undorkeltéssel operál, nem tolja az arcunkba a viszolygást keltő jeleneteket. Az emberi test és a körülötte rajzó kérdések tömkelege viszont olyan alapvető téma, létezésünknek annyira központi eleme, hogy az alkotók jó eséllyel sosem fogynak majd ki vele kapcsolatos mondandójukból.

A testhorror műfaja sokoldalú médiumnak bizonyult a filmművészet legkreatívabb elméi számára, a filmek az egészen groteszkektől a finom és intellektuális darabokig terjednek. És néha persze egyszerre hozzák mindkét fentebb említett minőséget. Cronenbergtől és John Carpentertől David Lynch-ig és Julia Ducournau-ig összegyűjtöttük 10 kedvenc alkotásunkat a horror egyik legundorítóbb alműfajából. 

Ha pedig többet szeretnétek tudni a mester legújabb alkotásáról, itt írtunk róla

#10

36 Mély harapás  (2007)

(4) (1)

fantasy | horror | thriller | vígjáték

A megrögzötten vallásos Dawn (Jess Weixler) makulátlan életet él, iskola után ifjúsági csoportoknak tart előadást a házasság előtti szex káros hatásairól. Nem esik nehezére... több»

Mitchell Lichtenstein 2007-es horrorfilmje, a Mély harapás azonnal kultikussá vált, amint bemutatták a Sundance Filmfesztiválon. A főszerepet játszó Jess Weixler-t, pedig a zsűri nagydíjával is kitüntették! Weixler játssza Dawn O'Keefe-t, egy tinédzsert, akinek szűzies, keresztény önmegtartóztatóként élete zátonyra fut, amikor felfedezi, hogy vaginájának fogai vannak (hivatalos nevén vagina dentata). A horror műfaj gyakran használja a szűzlány karakterét, mint "utolsó lányt" (final girl), így Lichtenstein író-rendező forgatókönyvének zsenialitásához hozzátartozik, hogy a műfaj meghatározó elemének segítségével forgatja fel ezt a horrortrópust. Dawn fogazott vaginája fájdalmat okoz másoknak, de saját önérzetének és érettségének erősítőjévé válik, megvédi őt a bántalmazóktól, és lehetővé teszi számára, hogy megtapasztalja a szex örömeit, amikor beleegyezik. Több mint egy évtizeddel később a Mély harapás még mindig az évszázad egyik legfrissebb testhorror alkotása.  
#9

78 Tetsuo - Vasember  (1989)

(2) (1)

horror | kísérleti film | sci-fi

Főszereplőnk elütött egy embert neje társaságában, kinek testét nem a közeli kórházba szállították, hanem az árokba dobták le. Azonban az áldozat fémemberként visszatérve... több»

Minden olyan film, amely azzal kezdődik, hogy egy férfi felvágja a combját, hogy egy fémrudat dugjon bele, a valaha készült legundorítóbb testhorror filmek közé tartozik, és nincs ez másként a "Tetsuo: The Iron Man" esetében sem. És akkor még nem is beszéltünk a következő pillanatról, amikor a sebet kukacok fertőzik meg... A Shinya Tsukamoto által írt, rendezett és producerelt japán horrorfilm, a "Tetsuo: The Iron Man" olyan grafikusan rémálomszerű, amilyen testhorror csak lehet. Tomorowo Taguchi egy üzletembert alakít, aki véletlenül megöl egy éremfetisisztát, hogy aztán a halott szellem bosszút álljon rajta, és a férfit az emberi hús és fém groteszk hibridjévé változtassa. Tsukamoto rémisztő testhorror-ábrázolásaihoz mániákus tempó társul, ami olyan hisztérikus nézői élményt nyújt, amely annyira durva és könyörtelen, hogy lehetetlen nem függővé válni tőle.
#8

horror | sci-fi | vígjáték

Nem messze valamitől, ami leginkább egy meteor maradványaira emlékeztet, Grant (Michael Rooker) és Brenda (Elizabeth Banks) nyálkás és visszataszító "valamibe" botlik. Egyszer csak... több»

James Gunn - a Zack Snyder által rendezett "A halottak hajnala" és az élőszereplős "Scooby-Doo" filmek - forgatókönyvírójaként szerzett magának nevet, de 2006-os rendezői debütálásával, a "Slither"-rel vált Hollywood egyik legfrissebb új hangjává. A "Slither" az idegenek inváziójának műfaját ötvözi a testhorrorral, hogy elmesélje egy dél-karolinai kisváros történetét, amelyet parazita idegenek szállnak meg. Gunn a testhorror-elemeit használja, hogy a paraziták segítségével emberi karaktereit groteszk szörnyetegekké változtassa. A testhorrort a legundorítóbb szélsőségekig is el lehet vinni (lásd alább a "Tetsuo"-t), de a Gunn védjegyévé vált komikus poénok feldobják a szokásos műfaji felhajtást. Van valami eredendően vicces a testhorror műfajának szélsőségeiben, és Gunn "Slither"-jének sikerült valami olyat létrehoznia, amelytől az ember eltakarja a szemét, ugyanakkor el is neveti magát.
#7

84 A légy  (1986)

(17) (25)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

A testhorror és a szörnyfilm tökéletes házassága. David Cronenberg 1986-os, korszakalkotó őrületének főszereplője Jeff Goldblum, aki a teleportálással való szerencsétlenkedés miatt saját szörnyetegévé válik (pro tipp: mindig ellenőrizd a teleportáló masinádat, nehogy szárnyas betolakodók érkezzenek). Míg minden testhorror elkerülhetetlenül az emberekben lakó szörnyek felfedezése felé halad, A légy olyan ügyesen tolja Goldblum egykor rettenthetetlen Seth Brundle-ját egy olyan térbe, ahol annyira felismerhetetlenné válik, mint emberi lény, hogy ez mindkét alműfajba beleszámíthat. Az, hogy a szörnyeteg teljes egészében saját maga alkotta, nem pedig egy másik dimenzióból származó lény vagy egy klasszikus szörnyszülött egy mesekönyvből, még egyedibbé (és hátborzongatóbbá) teszi a filmet.
#6

71 Nyers  (2016)

(12) (12)

dráma | horror

Miután egy vegetáriánus fiatal lány részt vesz egy iskolai húszabáló véres rituálén, az új íz iránti mohóság egyre inkább eluralkodik rajta... több»

A női szexualitás ugyanazt a tabut hordozza, mint egy húsevő tinédzser a francia filmrendezőnő, Julia Ducournau provokatív játékfilmes debütálásában. A Nyers úgy indul, mint bármelyik más coming-of-age mese, de amint Justine (Garance Marillier) először kóstol húsból, jó kislányból társadalmi kitaszítottá válik, akit a társadalom elutasít testi vágyai miatt. Ducournau eközben lerombolja egy olyan műfaj kereteit, amelyet oly gyakran azonosítanak a férfi filmkészítőkkel. (Mint például a testhorror atyjával, David Cronenberg-gel.) A Nyers ügyesen használja a művészi horror formátumát, hogy felforgassa a hagyományos tini Bildungsromant és lehetetlenné teszi, hogy félrenézzünk - bármennyire is szeretnénk.
#5

73 Reanimátor  (1985)

(5) (27)

horror | sci-fi | vígjáték

A Reanimátor című horror-vígjáték történetében Herbert végre megtalálta az örök élet titkát; legalábbis azt hiszi. További kísérleteihez újabb halott testekre van... több»

H.P. Lovecraft 1922-es novellája, a "Herbert West-Reanimator" alapján készült Stuart Gordon örökérvényű gore-fest klasszikusa nem véletlenül a valaha volt egyik legkedveltebb horrorfilm! Képzeljük el Romero "Az élőhalottak éjszakája" című filmjét, amelyet a Mad Magazine munkatársai rendeztek. Amikor Dan Cain orvostanhallgató szobatársat keres, Herbert West személyében talál is egyet. A kezdetben kissé excentrikus Westről hamarosan kiderül, hogy döbbenetesen furcsa elméleteket vall, különösen a holtak újraélesztéséről. Nem telik el sok idő, mire Dan, West befolyása alatt találja magát, és egy sor hátborzongató kísérletbe keveredik, amelyek azzal fenyegetnek, hogy kicsúsznak a kezéből. A Re-Animator nem csak felkavaró, de sikerül izgalmassá és szórakoztatóvá tennie a hátborzongató jeleneteket. Jeffrey Combs kiemelkedő alakításával a zavart West szerepében, az ötletes és sötét szellemű film a 80-as évek splatter-zűrzavarának meghatározó példája és a műfaj egyik legjobb két órája. A nem finnyásaknak való film akkoriban újradefiniálta a filmvásznon a horrort, és ma is páratlan. Két gyengébb folytatás és számtalan említésre sem méltó utánzat követte.   
#4

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

John Carpenter olyan intenzitással ábrázolja a paranoiát, a félelmet és az elszigeteltséget  az 1982-es A dolog-ban, amire kevés filmkészítő volt képes. Amikor antarktiszi kutatók útját egy idegen életforma keresztezi, amely képes más életformákat (mint, például az embereket) utánozni, a bizalmatlanság és a rettegés filmkockáról-filmkockára addig épül, míg szinte felrobban. A gyakorlati effektek és a teremtménytervezés a filmtörténelem legjobbjai közé tartoznak! Egy film, ami a torkodnál fogva ragad meg, és nem enged el...
#3

76 A boncolás  (2016)

(29) (7)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Apa és fia halottkémek, ám egy napon egy rejtélyes esettel szembesülnek. A halott elvileg öngyilkos volt, ám a halál okát képtelenek megállapítai. Ahogyan próbálnak a... több»

André Øvredal A boncolás című filmje a testhorror műfajának legjobb elemeit használja ki azzal, hogy egy holttestből kiindulva halad az időben visszafelé és egy boncolás segítségével vizsgálja meg, milyen egyedülállóan hátborzongató módon halhatott meg a lány. A gonoszul vérfagyasztó film legalább annyira figyelemre méltóvá válik attól, amit kihagy, mint attól, amit megmutat (A halott lánynak még a nevét sem tudjuk meg!), emlékeztetve a nézőket arra, hogy a testhorror elég sokoldalú ahhoz, hogy egy vödörnyi vér nélkül is izgalmas és provokatív legyen.
#2

45 Titán  (2021)

(9) (2)

dráma | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Íme a Titán, egy olyan fém, amely minden korróziónak ellenáll, jól bírja a hőt, és a szakítószilárdsága is kiváló. Főként emiatt is használják a gyógyászatban... több»

A 2016-os Nyers-el Julia Ducournau megalapozta helyét a filmvilágban. Azóta tudtuk, hogy érdemes rá odafigyelni. Azonban a Titánnal új szintre emelte az elgondolkodtatóan groteszk mozi műfaját. Az Arany Pálma-díjas film talán az autós szex miatt vált halhatatlanná a filmtörténelemben, de alapjában véve a testhorror látványos alkotása. Agathe Rousselle játssza a főszereplőt, akinek egy brutális autóbaleset után titániumlemezzel erősítik meg a koponyáját, ami önmagában még nem indok semmi különösre. A film azonban hamarosan egy nyugtalanítóan fantáziadús sorozatgyilkos-történetté válik, amely a stáblista lepergése után még sokáig velünk marad. Míg a hagyományosabb testhorrorok a felkavaró képekre koncentrálnak (Ne félj, azért a Titán is bővelkedik ilyenekben!), ennek a filmnek az igazi zsenialitása az az átgondoltság, amellyel azt vizsgálja, hogy a fizikai testmódosítások hogyan változtathatják meg az ember személyiségét.
#1

65 A jövő bűnei  (2022)

(9) (9)

dráma | erotikus | horror | sci-fi

Cinego | Telekom TVGO

A közeljövőben az emberek fejlődésük során megpróbálnak majd alkalmazkodni a szintetikus környezethez. Míg egyesek kihasználják a transzhumanizmusban rejlő korlátlan... több»

A sebészet az új szex! David Cronenberg régóta várt visszatérése a testhorror alműfajához Cannes egyik legmeredekebb filmje volt 2022-ben! Cronenberg bebizonyította, hogy még mindig rengeteg érdekes dolgot képes mondani az emberi testről. A film olyan karaktereket mutat be, akik egy futurisztikus performanszművészeti rutin részeként szerveket távolítanak el és növesztenek vissza. Mindezzel pedig, élvezetesen (?) véres betekintést nyújt a kozmetikai testmódosítás iránti egyre növekvő megszállottságba. A filmben minden benne van, amit egy késői Cronenberg-műtől elvárhatunk: vér, zsigerek, Viggo Mortensen és Kristen Stewart, aki ráadásul egy ponton elragadóan lopja a showt.