A 10 legjobb film és sorozat a pápákról, melyeken nem fogsz unatkozni

A pápafilmek, mondjuk úgy, minden színben és típusban léteznek.

Vannak a hagiográfiai típusúak, ahol szinte imádják a pápát, aztán ott vannak olyan pápafilmek, amelyeknek köze van a szexhez, a drogokhoz és a rock and rollhoz... És persze a maffiához. A Vatikán, nos, nem titok, hogy gyakorlatilag egyenlő a pénzzel és a titkokkal. Legalábbis az általános elképzelések szerint. Hogy ez igaz-e vagy sem...?

Biztosak lehetünk benne, hogy az alábbi filmeket pápák és prelátusok is látták már. A Vatikán már 1959-ben létrehozott egy filmotecát, amely több mint 8000 filmet tartalmaz. Ráadásul összeállítottak egy top 45-ös listát a 20. század legjobb filmjeiről, a La Vie et la Passion de Jésus-Christ (Zecca & Nonguet, 1903) című filmtől a Schindler listájáig (Spielberg, 1993). 

Lássunk hát 10 pápás vagy a Vatikánhoz kapcsolódó filmet annak alkalmából, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat!

#10

dráma

Elengedik szibériai fogságából az orosz katolikus papot, hogy segítsen megoldani egy világot fenyegetõ krízishelyzetet.

Az 1963-as könyv alapján készült filmben az a legszebb, hogy a forgatókönyvírók előrelátóak voltak. A történet szerint Kiril Lakota orosz papot (Anthony Quinn) a hidegháború csúcspontján az orosz vezető (Laurence Olivier alakítja) szabadon engedi. Amikor a pápa (John Gielgud) meghal, Lakotát választják utódjául. 1978-ban a kommunista Lengyelországból származó Karol Wojtyłát választják pápává, és a hasonlóságok a filmmel jelentősek. A film másik pozitívuma a főszereplők, akik egy egész (idősebb) generációt képviselnek.
#9

80 Ámen  (2002)

(2)

dráma | életrajzi | háborús | krimi

HBO Max

A második világháború alatt Kurt Gerstein SS-tiszt megpróbálja tájékoztatni XII. Pius pápát a zsidók megsemmisítő táborokba való küldéséről. A fiatal jezsuita pap,... több»

Ha egy igazán kritikus alkotásra vágyunk, akkor meg kell néznünk Costa-Gavras, a neves görög filmrendező e filmjét. Már a filmplakát is egyértelművé teszi, hogy ez a film nem egy pápa-barát film. Az Oliviero Toscani által tervezett plakát egy horogkeresztet és egy keresztet ábrázol egybeolvadva. A film XII. Piusz pápa szerepéről szól a második világháború alatt. Ennek a pápának a szerepe egészen addig kifogástalan volt, amíg 1963-ban meg nem jelent A helyettes ("Der Stellvertreter" németül) című színdarab. Ebben az (akkor már) elhunyt pápát pellengérre állították. A történet szerint: szinte semmit sem tett a zsidóüldözés megakadályozására, sőt, valójában még a németekkel is együttműködött. Az Ámen nagyrészt ezen a darabon alapul.
#8

dráma | romantikus

A középkorból fennmaradt egy írásos legenda, hogy a viharos IX. században egy nő lépett Szent Péter trónjára. A barbárság és romlottság korszaka volt ez, amikor az egyház... több»

Bár történelmileg Johanna pápa nem létezett, továbbra is lenyűgözi a filmkészítőket. És vonzó marad a modern korban is, amikor a nők új helyet kapnak a történelemben. A történet a következő: A 9. századi Angliából származó Johanna férfinak álcázza magát és Rómába megy. Ott szívélyesen fogadják, és a bíborosok annyira csodálják őt műveltsége miatt, hogy egyhangúlag pápává választják. Senki sem tudja, hogy nő, egészen addig, amíg több mint kétéves pápasága után egy körmenet során gyermeket nem szül. A helyszínen meghal. Az amerikai könyv nyomán készült filmet egy meglehetősen ismeretlen német rendezőtől ajánljuk, mert ezt a jól ismert legendát a női hatalom szellemében meséli el. A nőpápáról több film is készült: Liv Ullmann 1972-ben a Pope Joan című brit filmben Liv Ullmann játszotta a női pápát. Franco Nero egy királyt alakít. A film 'Ő... aki pápa lenne' címen is ismert.
#7

dokumentum | életrajzi

Win Wenders filmje azon ritka alkotások egyike, amely a Vatikánnal szoros együttműködésben készült, hogy így adjon minél teljesebb és hitelesebb képet Ferenc pápáról.... több»

Ferenc pápa nem tud rosszat tenni a filmesekkel. Ez azzal a frissességgel is magyarázható, amelyet 2013 óta, pápává válása óta vitt a római katolikus egyházba. Még a híres filmrendező, Wim Wenders is "szentelt" egy (dokumentum)filmet a jelenlegi pápának. Ennek Rómában is örültek, és a német filmes megkapta a Vatikán minden támogatását. A film interjúk és stock felvételek keveréke, többek között azt is bemutatja, amikor a pápa egy egyszerű Fiat 500-as autóval érkezik az Egyesült Államokban tett látogatása során. A tévékommentátor "Mr. Bean autójának" nevezi. Ez a film nem azoknak való, akik nem szívesen foglalkoznak a pápával. Ez egy kicsit a "talán túl pozitív is" oldalon van. Mégis, ez a dokufilm jó betekintést nyújt a pápa eszméibe. És ne feledjük: Wim Wendersszel van dolgunk. / Ferenc életéről néhány játékfilm is készült. 2015-ben Argentínában bemutatták a 'Francisco: el padre Jorge' (Ferenc: Imádkozz értem) című filmet. Ugyanebben az évben egy hasonló, kevésbé udvarias életrajzi film is megjelent. A címe 'Chiamatemi Francesco' (Hívj Ferencnek), az olasz rendező, Daniele Luchetti alkotása.
#6

87 A keresztapa III.  (1990)

(26) (19)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Michael Corleone (Al Pacino) megalapította a Vito Corleone alapítványt, amelynek vezetője lánya, Mary (Sofia Coppola) lett. Michael sokat jótékonykodik, és szeretné, ha vagyonának... több»

A keresztapa harmadik (és egyben utolsó) részének alkotói, amelynek főszereplője a vatikáni csaló szerepében tetszeleg, szerencsések voltak, hogy a filmanyag csak úgy az ölükbe pottyant. 1978-ban I. János Pál pápa váratlanul elhunyt, egyesek szerint mérgezésnek tulajdoníthatóan. (Ez egyébként valószínűtlen elmélet.) 1982-ben egy nagy olasz bank csődbe ment, amibe a Vatikán (és a maffia) is belekeveredett. A filmbeli Gilday érsek/bankárban könnyen felismerjük Paul Marcinkus érseket, a vatikáni bank igazgatóját a nyolcvanas évekből. "Don Corleone. Szükségem van a segítségére. És nem csak egy kis gyertya meggyújtásához" - mondja Gilday don Corleone-nak, a (fiktív) maffiacsalád fejének. Ez valóban megadja a film alaphangját. Persze, ez a film nem annyira a pápáról szól, mint inkább a pápa mögött álló emberekről. Mégis, ez a klasszikus film nem maradhat ki a pápás filmek top 10-es listájából.
#5

81 Angyalok és démonok  (2009)

(33) (9)

misztikus | thriller

HBO Max

Egy éjszaka a Harvard egyetem világhírű szimbólumkutatóját, Robert Langdont egy svájci tudományos intézetbe kéretik egy rejtélyes haláleset kapcsán. A férfi nyomozásba kezd,... több»

Az Angyalok és démonok című filmben a főszerep nem annyira a pápát, mint inkább a camerlengót, a konklávé alatti kúriai hivatalnokot illeti. Ewan McGregor karakteréről, a camerlengoról csak néhány bíboros meggyilkolása után tudunk meg többet. A filmben az a szép, hogy azon filmek közé tartozik, ahol nagyjából Róma és a Vatikán legjobb helyszínei vannak ábrázolva. A Vatikánt újrateremtették, és többek között Casertában, az olaszországi Versailles-ban is forgattak jeleneteket. A film (csak 2009-ben 500 millió dolláros kasszasiker) sokkal igazabb, mint a könyv, ami azért figyelemre méltó, mert a könyv alapján készült filmek gyakran felületesebbek.
#4

84 Borgia  (2011)

dráma | életrajzi | történelmi

A sorozat központi figurája Rodrigo Borgia, a katolikus egyház egykori feje, aki kapzsiságával, hatalmi ambícióival, a cölibátus elveinek teljes körű felrúgásával számos... több»

Rodrigo Borgia vagy VI. Sándor pápa halála után öt évszázaddal is nagyon foglalkoztatja a képzeletet. Gyilkossággal, korrupcióval és házasságtöréssel vádolják, és ennek történelmi alapja is van. Rengeteg rendező foglalkozott ezzel a pápával és családjával. Az 1980-as években például a BBC készített egy sorozatot -hogyan is lehetne másképp- The Borgias címmel. 2006-ban jelent meg a Los Borgias című játékfilm, egy spanyol produkció. Az elmúlt évtizedben két nagy sorozat is készült ebben a témában: a The Borgias amerikai produkció és az európai eredetű Borgia. E két sikeres sorozat közül most a Borgia került a listánkra. Nem mintha a Borgiák rossz lenne! (Annál is inkább, mert a Korda Stúdióban forgatták!) Sikeres (3 évados) sorozat volt. Jeremy Irons nagyon jó a manipulátor Borgia pápa szerepében, de külseje egyáltalán nem felel meg a történelmi tényeknek. VI. Sándort igen kövér emberként írják le, emiatt John Doman a francia-német-cseh-olasz koprodukcióban jobban illik a figurájához. Emellett az európai sorozat kicsit nyersebb, több benne a mocsok, az erőszak és a meztelenség. Az összes Borgia-film kicsit túlságosan is könnyen feltételezi, hogy a Borgia család a történelem egyik leghatalmasabb és leghírhedtebb bűnöződinasztiája volt. Gyilkosság, intrika, kéjvágy és pénz kavargott volna a reneszánsz kori klán körül. Rodrigo Borgia és fia, Cesare az ember összes gonoszságát megtestesítették. A valóság, mint mindig, kicsit más. 
#3

86 Az ifjú pápa  (2016)

(7)

dráma | szatíra

HBO Max

Az ifjú pápa Lenny Belardóról szól, aki XIII. Piusz néven az első amerikai pápa lett. Úgy tűnik, a fiatal és sármos pápa megválasztása a bíborosi kollégium egyszerű, ám... több»

A fiatal pápa ebben a sorozatban (10 epizód) nemcsak fiatal, de jóképű is (Jude Law) és úgy dohányzik, mint egy eretnek. Ennek ellenére reakciósnak mondhatóak a nézetei. A fiatal pápának tehát kevés köze van a 86 éves Ferenchez, az igazi pápához, akinek progresszív programja van. Ettől olyan szórakoztató a sorozat. Annyira nem valós. Júdás ruházata és a tiara, a hármas pápai korona (1963-ban eltörölték) sem olyan, mint a való életben, de mindez mégis vonzóvá teszi a sorozatot. Sorrentino, a La Grande Bellezza rendezője, úgy tudja megadni, mint senki más azt a "campy" stílust, amire egy ilyen figurának, mint Law/ Ifjú Pápa és környezete, szüksége van. Néhány jelenetet a Villa Lante híres kertjében, Bagnaia-ban (Rómától 100 kilométerre északra) forgattak. Ugyanezek a kertek szerepelnek Nanni Moretti 'Van pápánk!' című filmjében is. A sorozat folytatása a 'The New Pope' (2019) címet viseli. Ebben Law még a vízből is előbukkan egy rövidre szabott, pápaszínű (fehér) fürdőruhában. Nagyon nem pápához illő...
#2

64 Van pápánk!  (2011)

(1)

dráma | szatíra | vígjáték

HBO Max

A történet középpontjában az újonnan megválasztott pápa és terapeutája közötti kapcsolat áll. több»

A "Habemus Papam" az a mondat, amelyet a bíboros protodiakónus mond a pápaválasztás végén. 'Van egy pápánk' a szó szerinti fordítás. Nos, a neves rendező, Moretti (a három legfontosabb európai filmfesztivál győztese: Velence, Cannes és Berlin) témája az, hogy az új pápa nem akar új pápa lenni. Általában a "habemus papam" után az új pápa megjelenik a Szent Péter téri erkélyen, de ebben a filmben nem. A pápa még a Vatikánból is elmenekül. A konklávét közvetlenül követő napokon követjük a pápát, akit a zseniális színész, Michel Piccoli (1925-2020) alakít. Egy pszichoanalitikust (Moretti) hívnak, hogy segítsen a pápának feldolgozni a történteket. Mulatságos jelenetek közé tartozik a bíborosok közötti röplabdatorna a Vatikánban, és egy svájci őr, akinek árnyékokat kell készítenie a pápa ablaka előtt, hogy a várakozó tömeg azt higgye, a pápa a Szent Péter téri palotában lévő irodájában van.
#1

75 A két pápa  (2019)

(13) (8)

dráma | életrajzi | vígjáték

Netflix

A Vatikán falai mögött a konzervatív Benedeknek és a kissé haladóbb szemléletű Ferenc pápának közös nevezőre kell jutnia, hogy biztos útra terelhessék a katolikus egyházat. több»

Valójában nem sok olasz van ebben a pápás filmben: A produkció és a színészek nem olaszok, még a két pápa sem az (az egyik argentin, a másik német). Szerencsére a helyszínek (Róma, Caprarola, Caserta) azért olaszországiak. Ez a film a pápafilm műfajában a kevés középutas filmek egyike, azaz nem túl pápaimádó és nem is túl pápakritikus. Ráadásul a színészi játék is nagyon magas színvonalonú. A párbeszédek erősek, némelyik egész vicces is, mintha a két pápa a Rex felügyelő című német nyelvű krimisorozatot nézné...Maga a forgatókönyv, bár Oscar-díjra jelölték, nem annyira különleges, mert többé-kevésbé a két pápa valós életét követi. A történet XVI. Benedek (Hopkins) uralkodása alatt kezdődik és Ferenc (Pryce) pápaságával ér véget. Aki nem emlékezne: Benedek 2013-ban lemondott (ez egyedülálló cselekedet az elmúlt 600 év pápai történetében), Ferencet pedig a következő hónapban választották meg. Tehát 2022-ig két pápa volt a Vatikánban: az egyik az emeritus, akinek semmilyen hatalma nem volt, a másik pedig a "Péter székének" jelenlegi birtokosa. Ez a pápafilm úgy ér véget, hogy mindkét pápai fehérbe öltözött férfi látszólag ugyanazon a kanapén nézi a tévében a világbajnokságot. A valóságban a két pápa nem kötődik ennyire egymáshoz. Az idős férfiaknak más a stílusuk és más a világnézetük is. Az elmúlt tíz év ezt megmutatta. Benedek néhányszor újra megjelent a nyilvánosságban, ami azt mutatja, hogy nem volt annyira elégedett Ferenc pápával.