10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt megnézed a Top Gun: Mavericket

Csupán néhány napot kell aludni, hogy hosszas halasztás után végre megérkezzen a hazai mozikba a Top Gun: Maverick. Filmes folytatásra még aligha vártak ennyit a nézők, a Maverick pedig várhatóan minden korábbi elvárást simán teljesít majd.

Az előzetesek legalábbis az első filmnél is látványosabb produkciót ígérnek. Egy biztos: Tom Cruise semmit sem bízott a véleltenre, lentebb pedig össze is gyűjtöttünk tíz érdekességet a Maverick kapcsán.

EGY ISMERŐS ARC VISSZATÉR

Az eredeti szereposztásból Tom Cruise mellettVal Kilmer is visszatér a folytatásban. Az eredeti stábból pedig Jerry Bruckheimer producer és Harold Faltermeyer zeneszerző dolgoztak a produkción.

TOM CRUISE A KORMÁNYNÁL

Tom Cruise közismerten gyakorlott pilóta, a repülés szerelmese, így a filmben látható P-51 Mustang repülőgépet valóban ő vezette a felvételek során. A színész egyébként az 1993-ban megjelent A cég után vett pilótaleckéket.

VALÓDI KIKÉPZÉS

A szereplőgárda tagjai valódi kiképzésen vettek részt, hogy a felvételek során bírják a G-erőhatást, amelynek minden vadászpilóta ki van téve. A programot maga Tom Cruise felügyelte, aki egyúttal felelősséget is vállalt a folyamatért.

CSAK SEMMI CGI

Jerry Bruckheimer producer egy korábbi interjúban elmondta, hogy teljesen kizárták annak a lehetőségét, hogy CGI-technológiát használjanak a munkálatok során. A filmet határozottan nagyvászonra képzelték el, így a streaming platformon való megjelentetés a koronavírus-járvány idején szóba sem jöhetett.

MASSZÍVABB, MINT A GYŰRŰK URA

A teljes forgatás ideje alatt minden egyes vadászrepülőt hat kamerával szereltek fel, amelyek naponta akár hat felszállást is végrehajtottak. Olyan is előfordult, hogy huszonhét kamera forgott egyszerre, így a Maverick felvételei masszív 800 órányi nyersanyag készült, amely a kultikus Gyűrűk Ura trilógiát is felülmúlja.

LADY GAGA A FEDÉLZETEN

A film főcímdalát nem más, mint Lady Gaga írta, amely a Hold My Hand címet kapta. A szerzeményhez készült videóklipet Joseph Kosinski rendezte.

ELUTASÍTVA, MAJD VISSZAHÍVVA

Rooster szerepére az eredeti tervek szerint Glen Powellt castingolták volna, ám Miles Teller beelőzte kollégáját. Tom Cruise-nak azonban meggyőző volt Powell alakítása, így felajánlották a számára Hangman szerepét.

VÉGRE EGY NŐI PILÓTA

Az eredeti Top Gun filmben nem szerepelt női pilóta a történetben, a folytatásban viszont már Monica Barbaro Phoenix szerepében. Mindez egyébként nem véletlen, hiszen a valóságban csupán 1993-tól alkalmaznak női vadászpilótákat az Egyesült Államok Légierejénél.

MÉG NINCS VÉGE

Tom Cruise egyáltalán nem volt megelégedve a filmben látható tengerparti foci jelenettel, így visszahívta a színészeket, hogy újraforgassák a képsort. A legtöbb sztárnak pedig újra vissza kellett mennie a konditerembe, hogy visszaszerezzék az addigra elvesztett fizikumukat.

AZ ADMIRÁLIS LÁNYA

A Jennifer Connelly által alakított Penny Benjamin karakterét az eredeti Top Gun filmben csupán megemlítették. Nagyon úgy tűnik, hogy Maverick és az admirális lánya között csakugyan szorosabb kapcsolat is kialakult végül.

akció | dráma

SkyShowtime (2023.02.14.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»