Ma lenne 61 éves a világ egyik leghíresebb természetfilmese, az ausztrál Steve Irwin. 2006-ban egy balul sikerült forgatáson érte halálos szúrás a szívén, amikor egy ráját próbált hátulról megközelíteni. Mindenki a krokodilos fickóként emlékszik rá, de az életéről rengeteg érdekességet lehet még találni. Most az ő emlékére mutatunk tízet ezek közül.

1. Már hat évesen halálos állatokkal dolgozott: Az állatokhoz való vonzódását a szüleitől örökölte. Az apja által nyitott állatkertben nőtt fel, ahol már egészen pici gyermek kora óta foglalkozott különféle állatokkal. Már négy évesen összetűzésbe keveredett egy textilmintás barnakígyóval, amelyre rálépett. Ez a világ második leghalálosabb kígyófajtája. Hat évesen kapott egy saját kígyót, kilenc évesen pedig már krokodilokkal foglalkozott.

2. Több állatfajt is elneveztek róla: A ’90-es években az apjával közösen felfedezett egy édesvízi teknősfajt, amelyet róla neveztek el Irwin’s turtle-nek, vagyis Elseya irwininek. A teknős azon túl, hogy nagyon cuki, azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a fenekén keresztül lélegzik. 2009-ben, Steve Irwin halála után egy apró és a világon mindössze egyetlen helyen fellelhető csigafajt is elneveztek utána, így kapta a Crikey steveirwini nevet.

3. Megmentette egy barátját egy krokodiltól: Steve Irwin és Wes nevű barátja épp egy áradás miatt erősítették meg egy Graham nevű krokodik ketrecét, amikor beütött a baj. Mivel a ketrecben Graham mellett egy Bindi nevű másik krokodil és a fészkük is ott volt, az állat a gondozókra támadt. Hátulról szó szerint kiharapott egy két ökölnyi húsdarabot Wes fenekéből. Steve Irwin ekkor az állat hátára ugrott és megcsavarta a hátsó lábát, amitől az elengedte a barátját. A kórházban aztán sikerült összevarrni a sebet. Steve Irwin azt is elárulta, hogy barátja életét valószínűleg az mentette meg, hogy a harapás nem ért csontot, mert abban az esetben valószínűleg szétmorzsolta volna az állat.

4. Tudta, hogy az ausztrálok a nép karikatúrájának tartják: Bár világszerte az egyik leghíresebb ausztrál volt, a saját országában a személye erősen megosztotta a lakosságot. Sok volt a rajongója otthon is, viszont sokan voltak azok is, akik csak az ausztrál nép karikatúrájának vagy egy sztereotípia megtestesülésének tartották. Ezzel ő maga is tisztában volt, több interjúban is beszélt arról, hogy az otthoniak egy picit magukra ismernek benne, ami talán szégyenkezéssel tölti el őket.

5. Keményen dolgozott a kamerák nélkül is: Az emberek hajlamosak egyszerű showmanként tekinteni rá, aki természetfilmekkel keresi a kenyerét. De valójában Steve Irwin sokkal nagyobb és fontosabb munkát végzett akkor, amikor nem voltak jelen kamerák. Segített beindítani egy kutatást a Queenslandi Egyetemmel, amely révén nyomkövetőkkel szereltek fel krokodilokat. Így rengeteg új információt tudtak meg ezekről az állatokról. De hasonló projekt volt az is, amelyben sósvízi krokodilokat vizsgáltak, őket jeladók és műholdak segítségével figyelték meg. Volt egy terve arra is, hogy pusztulás szélére sodródott állatokat gyűjtsön be és rehabilitáljon, mielőtt visszaengedné őket a vadonba.

6. Egyszer megmentette egy búvár életét: 2003-ban egy csapat búvár bajba került, amikor váratlan árhullámba kerültek Mexikó sziklás partjainál. A hullámok két búvárt a sziklák közé sodort, egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen bele is halt. A másik búvár kimászott a sziklákra és ott töltötte az éjszakát. Steve Irwin és stábja épp a közelben forgatott, amikor megkapták a segélyhívást és azonnal a helyszínre mentek. Ott végül maga Steve Irwin talált rá a sziklán rekedt búvárra, akihez beúszott a tengeren keresztül és segített neki eljutni a hajóig.

7. Megtagadta, hogy vegetáriánus legyen: Talán meglepő, de Steve Irwin bármennyire is szerette az állatokat, nem volt vegetáriánus és vissza is utasított minden ilyen irányú ajánlást. Meg is magyarázta, hogy miért. Az ő álláspontja szerint egy egyszerű tehén, amit azért neveltek fel, hogy a húsával őt táplálja, a nevelkedése alatt rengeteg más állattal, növényekkel és egyebekkel is megosztja az élőhelyét. Ha viszont vegetáriánus lenne, sokkal nagyobb földterületeket kellene növénytermesztésre fordítani, ahol néhány kártevő rovart leszámítva semmilyen állat nem maradhatna meg. Ez pedig sajnálatos lenne.

8. Álruhában járta az állatkertet: Híresség lévén Steve Irwin sem nagyon mehetett ki az utcára úgy, hogy ne állították volna meg a rajongók úton-útfélen. Ezért kitalálta, hogy álruház fog hordani, sőt, egy alteregót is kitalált magának. Ő volt Glenn Glamour, aki a leglehetetlenebb csiricsáré ruhákat viselte, műfogsora volt és ormótlan cipője. Ez a kétségtelenül figyelemfelkeltő öltözet nagyon bevált, hiszen bár mindenki megbámulta, senki sem ismerte fel, hogy ki is ő valójában.

9. Harcban állt a PETA-val: Az állatvédő szervezet bármikor bárkibe beleáll, ha úgy érzi, hogy az nem megfelelően bánik az állatokkal. Így már a halála után, 2019-ben kóstoltak bele Steve Irwinbe is. Ennek apropóját a Google adta, amely a Doodle-ben jelenítette meg a természetfilmest annak születésnapja alkalmából. A szervezet szerint ő és a hozzá hasonló hírességek a saját egójukat az állatok megvédésének üzenete elé helyezték, és traumatizálták az állatokat a nyilvános fellépések során.

10. Az operatőre kitálalt a haláláról: Épp az óceánok veszélyes élővilágáról forgattak dokumentumfilmet, amikor a halálos támadás megtörtént. A sekély vízben kiszúrtak egy óriás tüskésráját. Az volt a terv, hogy videóra veszik, ahogy az állat eliszkol a vízben felé közelítő Steve Irwin elől. Ám arra nem számítottak, hogy az állat ehelyett rátámad és több szúrást is ejt rajta. Ezek közül az egyik a természetfilmes szívét találta el. Az operatőr elmondta egy interjúban, hogy először nem is tudta, mekkora a baj, hiszen ő végig az állatot filmezte. Ám amikor meglátta a vért a vízben és a sebet Steve Irwin testén, már tudta, hogy nagy a baj. Állítólag a természetfilmes utolsó szavai azok voltak, hogy „most meghalok.” A felvételeket sosem mutatták be, azokat egyenesen Steve Irwin özvegyének adták.