10 meglepő érdekesség a Ghost című filmről

1990-ben senki nem számított arra, hogy a Ghost, ez a viszonylag olcsó film két Oscar-díjat is behúz és az év legjövedelmezőbb filmje lesz. A Reszkessetek, betörők! csak ’91 februárjában körözte le a Ghost-ot, de ez nem is meglepő, hiszen Macaulay Culkin örök klasszikusát karácsony előtt bő egy hónappal mutatták csak be. A Ghost egyébként Jerry Zucker rendezésében készült, akit inkább íróként és producerként ismerhetünk. Részt vett például a Csupasz pisztoly trilógia megalkotásában, de korábban az ugyancsak felejthetetlen Airplane! rendezőjeként került a figyelem középpontjába. Ehhez képest a Ghost erős váltás, nem más ez, mint egy cukormázas hollywoodi történet az igaz szerelemről, de nem vitás, hogy egy sokszor nézhető örök klasszikus!

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Whoopi Goldberg kis híján nem is kapta meg azt a szerepet, amiért végül megnyerte első Oscar-díját. A szerep csak azért került hozzá, mert Patrick Swayze ragaszkodott Goldberghez, noha a forgatás napjáig személyesen nem találkoztak. Éppen ezért Goldberg az Oscar gálán a díjat Swayze-nek ajánlotta.

2. A filmnek köszönhetően Demi Moore lett a korszak legjobban fizetett színésznője. ’94-ig csupa olyan filmben szerepelt, amelyek 100 millió dollár körüli hasznot hoztak. Filmjeinek összbevétele mára meghaladja az 1 milliárd dollárt, és akkor még nem számoltunk az inflációval.

3. Demi Moore egyébként nem hitt a forgatókönyvben, sőt egyenesen katasztrofálisnak tartotta azt, és nem is hitt a film sikerében.

4. Jerry Zucker nem akarta a főszerepet Patrick Swayze-nek adni, a meghallgatás előtt azt mondta, hogy „csak a holtestemen át!” A meghallgatás végére Zucker meggondolta magát, Swayze egyszerűen zseniális volt a szerepben. Ráadásul visszalépett az, akit korábban kértek fel a szerepre.

5. A főszerepet ugyanis eredetileg Bruce Willis-nek szánták, aki akkor Demi Moore férje volt. A hollywoodi álompár biztosan jól festett, de Willis azt mondta, hogy a szerep nagyon idegen tőle. A sors fintora, hogy kilenc évvel később mégiscsak egy szellemet alakított a Hatodik érzék-ben.

6. 2010-ben készült egy remake a filmről japánban, ez a Gôsuto. A film nem nyerte el sem a közönség sem a kritikusok tetszését.

7. A filmnek köszönhetően a Righteous Brothers újra kiadta kislemezen az Unchained Melody című dalukat, amit eredetileg még ’65-ben adtak ki. A dalt egyébként nem ők írták, a zenét Alex North, a szövege Hy Zaret szerezte, és már ’55-ben is nagy slágernek számított. A Rightous Brothers ’90-es kislemezén szerepelt az eredeti ’65-ös dal és az új feldolgozás is. Érdekesség, hogy a ’90-es változatnak újra sikerült felkerülnie az amerikai toplistákra.

8. Bruce Joel Rubin zokogni kezdett, amikor megtudta, hogy filmjét Jerry Zucker fogja rendezni, az Airplane! rendezője. Az író azt szerette volna, ha Airplane! vagy Stanley Kubrick rendezi a filmet.

9. Végül aztán Bruce Joel Rubin és Jerry Zucker komoly munkába kezdtek. Nem kevesebb, mint 19 alkalommal írták át a forgatókönyvet. Jerry Zucker igyekezett némi humort csempészni a filmbe, de abban is segített, hogy a dramaturgia konzekvens legyen.

10. A félelmetes sötét árnyak hangja valójában lassan visszafelé játszott csecsemősírás.