10 meglepő érdekesség A maszk című filmről

Jim Carrey számára az 1994-es év hozta meg az igazi sikert, sőt, talán soha nem csinált annyira jó filmeket, mint ’94-ben. Először a mozikba került az Ace Ventura - Állati nyomozó, amivel sikeresen magára csalta Hollywood és a világ figyelmét. Közben leforgatták A maszk című filmet, majd az Ace Ventura - Állati nyomozó premierje után nemsokkal nekifogtak a Dumb és Dumber - Dilibogyók forgatásának. Mindhárom film Carrey különösen sikeres és népszerű komédiái közé tartozik. Lássuk, mit érdemes tudni a A maszk-ról!

1. A női főszerepet eredetileg Anna Nicole Smith-nek adták, Cameron Diaz csak egy héttel a forgatás megkezdése előtt kapta meg a szerepet. Diaz egy modell ügynökség meghallgatásáról távozott szomorúan, amikor az egyik producer felfigyelt rá, és behívta meghallgatásra. Diaznak mindössze 12-szer kellett felolvasnia a szerepét, ennyi idő alatt sikerült meggyőznie a producereket arról, hogy ő a legmegfelelőbb a szerepre. Így Anna Nicole Smith mehetett vissza 89 éves férje mellé.

2. A Maszk hatalmas fogait az eredeti tervek szerint csak a néma jelenteknél használták volna, de Carrey megtanult beszélni úgy, hogy közben túlméretezett protézist viselt.

3. A Maszk banánsárga öltönyét Carrey egyik öltönyéről mintázták, amit édesanyja varrt neki az első stand-up comedy fellépésére.

4. Carrey ruganyos mozgásának köszönhetően rengeteg pénzt sikerült megspórolniuk az alkotóknak. Eredetileg ugyanis több jelenetet terveztek digitálisan módosítani, de Carrey mozgása már elve olyan volt, mint egy rajzfilmfiguráé, így a rendező nem érezte szükségesnek azt, hogy hozzányúljanak a felvételekhez.

5. Jim Carrey ára 1994-ben alaposan felment. Az Ace Ventura - Állati nyomozó című filmért 350.000 dollárt kapott, A maszk-ért már 450.000 dollárt, míg a Dumb és Dumber - Dilibogyók című filmért nem kevesebb, mint hét millió dollárt. A hirtelen áremelkedésnek az volt az oka, hogy időközben bemutatták az Ace Ventura - Állati nyomozó-t, ami minden várakozást felülmúlt, igazi kasszasiker volt.

6. Jim Carrey imádja a rajzfilmeket, akárcsak Stanley Ipkiss. Carrey éppen azért vállalta el a filmet, mert így eljátszhatja kedvenc rajzfilmhősei legviccesebb jeleneteit, legjobb poénjait.

7. 1995-ben 10 millió dollárt ajánlottak fel Carrey számára, hogy vállalja el A maszk folytatását. Akkor Carrey nemet mondott az ajánlatra, de néhány éve már úgy nyilatkozott, hogy szívesen benne lenne egy folytatásban. Lehet, hogy ez a hajó már elment…

8. Stanley Ipkiss karakterét Carrey az édesapjáról mintázta.

9. A Maszk először a Dark Horse képregény hasábjain jelent meg. Az eredeti koncepció szerint a Maszk sokkal sötétebb humorral volt megáldva, és nem riadt vissza az emberöléstől sem, pusztán a vicc kedvéért. A film forgatókönyvét folyamatosan változtatták meg, ahogyan Carrey egyre inkább magáévá tette a figurát.

10. A filmben látható egy garázs, itt tépik le a maszkot Ipkiss-ről. Érdekesség, hogy ez a garázs látható a Szellemirtók című filmben is, ez ugyanis a szellemirtók főhadiszállásának épületében, a régi tűzoltóállomáson található.