10 meglepő érdekesség a Robotzsaru című filmről

Nem az első eset, hogy a Kult-keddben Paul Verhoeven valamelyik nagy filmje kerül terítékre. Bizony Verheoven több legendás filmet is rendezett a nyolcvanas-kilencvenes években. A Robotzsaru-nak köszönhetjük a nyolcvanas évek másik ikonikus kibernetikus gyilkológépét, amely részben a Terminátor - A halálosztó sikerét lovagolta meg. Verheoven eredeti filmjét 2014-ben rebootolták, de az új Robotzsaru a rajongók és a kritikusok egybehangzó véleménye szerint nem közelíti meg az eredetit.

Térjünk is vissza a ’87-es klasszikushoz és lássuk a megígért érdekességeket!

1. Az eredeti ötlet Edward Neumeier fejéből pattant ki. Akkoriban korrektorként dolgozott a Universal Pictures-nél, de olyan unalmasnak találta a munkáját, hogy közben gondolatban elkezdett egy saját sztorin dolgozni. Idő közben csatlakozott hozzá Michael Miner, aki szintén egy szuperzsaru történeten dolgozott. Ketten együtt megírták az eredeti Robotzsaru forgatókönyvét, csakhogy évekig nem találtak egy stúdiót sem, aki megvette volna a sztorit. Végül az Orion Pictures bólintott rá a dologra, miután 1984-ben annyira bejött nekik a Terminátor - A halálosztó.

2. 1984-ben Edward Neumeier felkereste Stan Lee-t, ugyanis szerette volna kiadni a Robotzsarut képregény formájában. Majd az így szerzett hírnév és ismertség segítségével talán a film is elkészülhetett volna - gondolta Neumeier. Stan Lee éppen akkoriban látta a Terminátor - A halálosztó-t, és azt felelte, hogy „ettől jobb úgy sem lesz.”

3. Peter Weller csak a forgatás napján kapta meg a robotzsaru jelmezt, előtte amerikai foci szerelésben gyakorolt. A meglepetések akkor kezdődtek, amikor Weller elkezdett beöltözni. Röpke 11 órával később már készen is volt, csakhogy nem bírt mozogni a szerelésben. A forgatás le is állt néhány napra, amíg a színész megtanult mozogni a jelmezben.

4. A történet Detroitban játszódik, de a forgatás Dallas-ban zajlott, ugyanis Detroit nem tűnt elég futurisztikusnak. Komoly gondokat okozott, hogy Dallas-ban nyáron a napali hőmérséklet gyakran még a 35 C⁰ fokot is meghaladja. Weller rémesen izzadt a jelmezben, volt olyan is, hogy a nap végére két kilót fogyott.

5. Weller nem viselte a jelmez alsó részét autóvezetés közben, ugyanis teljesen felöltözve nem volt képes beszálni az autóba. Éppen ezért egyetlen olyan jelenetet sem látunk a filmben, amelyen éppen beszállna a kocsiba, mindig csak elkezdi a mozdulatsort, majd vágás következik. Ugyan ez igaz az autóból való kiszállásokra is. Na és mit viselt a kocsiban vezetés közben? Hát boxeralsót!

6. A forgatásra hat robotzsaru jelmezt készítettek, három sérültet és három épet. A hat jelmez összesen egy millió dollárért készült el.

7. Weller egy idő után becsempészte a walkman-jét a jelmez alá, és zenét hallgatott a forgatás során valamint a szünetekben.

8. A Robotzsaru pisztolyát egy 9 mm-es Berettából alakították ki, de a szövetségi törvényeknek megfelelően az FBI-nál kellett regisztrálni ezt a módosított fegyvert, amikor behozták Texas államba.

9. Kurtwood Smith és Ray Wise olyan közel áltak az egyik robbantáshoz, hogy a stúdió kiszámlázott nekik felyenként 400 dollár kaszkadőri díjat is. A gond csak az, hogy a színészeknek fogalma sem volt arról, hogy a robbanás ennyire nagy lesz. Hogy mennyire nagy? Smith kabátja lángra kapott…

10. Paul Verhoeven eredetileg nem forgatta le Murphy halálát. A forgatás befejezése után, a vágás során döntött úgy, hogy erre még szükség lenne. Szerencsére a stúdió adott elég pénzt, hogy megvalósítsa a tervet.