55 Morbius  (2022)

Ha azt mondom, szuperhős, akkor mindenkinek a kőkemény izmokkal rendelkező, feszülős szerkóban feszítő, jól fésült daliás alakok jutnak eszébe, mint Superman vagy Amerika kapitány. De valójában van a képregény-világokban egy rakás olyan arc is, akik bár alapvetően jófiúk, a legkevésbé sem daliásak. Elég csak a Fantasztikus négyes kőarcára gondolni. És megint csak vannak azok a hősök, akik egyenesen rémisztőek. Úgy néz ki, idén ők uralhatják a szuperhősmozis piacot.

Persze ez így, ebben a formában túlzás, de tény, hogy a korábbi években megszokott trend idén változni látszik. Ha megnézzük a Marvel moziverzumot, abban szinte minden csupa napfény és dicsőség, hősiesség és bátorság. De a Bosszúállók és Thanos küzdelme egy korszakot lezárt, és lehet, hogy most egy sokkal zordabb következik. Érdekes, hogy ez korábban már maga a Marvel is elismerte, és idén eljönnek az első ilyen szuperhősfilmek.

Oké, valójában nem is az elsők, hiszen korábban is készültek filmek például a Szellemlovasról, ami simán befért a horror kategóriába is. De ide sorolható a tavalyi Venom is, amely szintén nem a finomkodással hívta fel magára a figyelmet. És úgy tűnik, a Sonynak bejött a picit magasabb korhatás-besorolás, ugyanis idén érkezik a Morbius, amelyben egy önmagát véletlenül vámpírrá változtató kutató (rém)történetét ismerhetjük meg. És itt még nincs vége, ugyanis szintén idén jön az Az új mutánsok mozi is, amely szintén elég keménynek ígérkezik.

Azt persze nem lehet kerek perec kijelenteni, hogy mostantól jöhetnek a 18-as karikás szuperhősmozik, azt pedig pláne nem, hogy ez egy tudatosan megtervezett és időzített lépés lenne. Már csak azért sem, mert merő véletlen, hogy a Morbius és az Az új mutánsok is idén kerül a mozikba, hiszen utóbbit valójában már 2017-ben leforgatták, csak épp különböző okokból eddig csúszott a premier.

Az viszont vitathatatlan, hogy mind a Marvel, mind a DC oldalon korszakváltás zajlik. Előbbinél a negyedik fázis hozhat sokkal keményebb filmeket (a megszokott stílus képviselői mellé) az Az új mutánsokkal és a frissen hivatalossá vált The Sinister Six mozival, míg utóbbiban megfigyelhető a rosszfiúk komolyabb térnyerése: Joker, Suicide Squad - Öngyilkos osztag, Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)...