Megvan a Netflix idei legjobb filmje? Az első külföldi kritikák alapján, ha nem is a legjobb, de az egyik legjobb, az biztos. A Mardini nővérek egy sportdráma az Egyesül Királyságból, amely két menekült nővér történetét meséli el.

Miről szól A Mardini nővérek?

A film igaz történetet mesél el, amely két nővér viszontagságos útján vezeti végig a nézőt. Yusra és Sara Mardini Szíriában élt, amikor a háborúban lebombázták az otthonukat. A lányoknak menekülniük kellett és előbb Libanonba, majd onnan Törökországba szöktek. Itt feljutottak egy Görögországba tartó csempészcsónakra, ám annak motorja a tenger közepén lerobbant és csak két tehetséges úszónak és a lányoknak köszönhető, hogy a túlzsúfolt csónak utasai megmenekültek.

Sara válla súlyosan megsérült, ezért fel kellett hagynia az úszói karrierjével. Húga, Yustra azonban fényes karriert futott be. A lányok végül Németországba kerültek, ahol újra együtt lehetett szintén menekült szüleikkel. Itt Yustra újra edzésbe állhatott és 2016-ban a Riói olimpián a NOB menekül-csapatának színeiben két számban is rajtkőre állhatott.

Kik szerepelnek a filmben?

A film egyik érdekessége, hogy a nővéreket, Sara és Yustra Mardinit igazi testvérek játsszák el benne. Ők Manal Issa és Nathalie Issa. Mindketten szerepeltek már kisebb szíriai filmekben, de A Mardini nővérek az első nagy, globális projektjük.

Mellettük olyan színészeket láthatunk kisebb-nagyobb szerepekben, mint Matthias Schweighöfer, Ali Suliman, Alfredo Tavares, Ahmed Malek, James Krishna Floyd vagy Roderick Hill. A filmet Jack Thorne forgatókönyve alapján Sally El Hosaini rendezte.

Mit mondanak a kritikusok?

A Mardini nővérek kifejezetten jó kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes oldalán 81 százalékon áll a tetszési indexe a kritikusi oldalon és mivel egyelőre még nem volt meg a premier, így a rajongói véleményekre még várni kell. Viszont a kritikusok szinte kivétel nélkül csak pozitívan beszéltek róla, kiemelve a téma fontosságát és a remek alakításokat.

Mikor és hol?

A Mardini nővérek holnapután, november 23-án fog debütálni a Netflix kínálatában.