Minden idők egyik leghíresebb filmje az 1994-es Forrest Gump. A film megindító története és főleg Tom Hanks felejthetetlen alakítása miatt vált a mozitörténelem megkerülhetetlen részévé. A filmet nem véletlenül jelölték abban az évben tizenhárom kategóriában is az Oscar-díjra, ezek közül végül hatot be is zsebelt, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő díjával.

A Forrest Gump immár 27 éves, de még ma is ugyanolyan időtlen, mint bemutatójakor. Bármikor le lehet ülni elé és bő két órára kikapcsolódni rajta. Mint minden ilyen kaliberű mozi, ez is számos vitát szül, rengeteget lehet elmélkedni bizonyos elemein, részletein.

Kevesen tudják, de a mára a legnagyobb klasszikusok közé sorolt Forrest Gump forgatása nem ment zökkenőmentesen. Több ponton is erősen kérdéses volt, hogy lesz-e belőle valami. A gondok már a forgatás kezdete előtt felütötték fejüket.

A filmet eredetileg a Warner Bros. stúdió forgatta volna le. Viszont néhány évvel korábban náluk készült el az Esőember, amely a stúdió vezetői szerint túl sok elemében hasonlított, így betöltötte a szerethető fogyatékosról szóló dráma szerepét. Így visszadobták a forgatókönyvet. Végül Kevin Jones távozott a stúdiótól és a Paramountnál folytatta pályafutását, és szerencsére magával vitte a Forrest Gump forgatókönyvét is, ahol már nem volt akadálya a forgatásnak.

De ez a bizonyos forgatókönyv eredetileg merőben más volt, mint ami végül a mozivásznon visszaköszönt. A film Winston Groom 1986-os regényén alapul és az író készítette a forgatókönyv első vázlatát is. Ebben Forrest sokkal testesebb és magasabb figura volt. Kalandjai során többek közt a világűrbe is kijutott, de volt pankrátor is, sőt, egy ideig egy orángutánnal élt együtt. A forgatókönyvet aztán hónapokon keresztül csiszolták, foltozgatták, de sehogy se állt össze. Végül Eric Roth dolgozta át a végleges változatra, amiért később ő is Oscar-díjat kapott.

De hiába volt kész a forgatókönyv, a forgatáson is akadtak gondok. A Paramount eleve sokallta az 55 millió dolláros költségvetést, amit 10 millióval meg akartak vágni. Ezért Tom Hanks és a rendező Robert Zemeckis lemondott a gázsija egy részéről, hogy kompenzálják a költségeket. Később a stúdió szintén a magas költségek miatt ki akarta hagyni a teljes vietnámi részt és a rákászhajós jeleneteket is. Itt ismét a színész és a rendező közbenjárása kellett, hogy ezek is elkészülhessenek.

De a stúdiónak a futós jelenettel is volt gondja, méghozzá az, hogy véleményük szerint nem fértek volna bele a határidőbe. Ezért Robert Zemeckis megkérte Tom Hanks testvérét, hogy legyen a dublőre, így párhuzamosan több helyszínen tudtak forgatni. Mikor azonban a stúdió megtudta ezt, nem akarták kifizetni a fivét bérét.

A Forrest Gump végül elkészült és a történelem a stábot igazolja minden döntésében.