5 magyar film, amit ingyen nézhetsz az 1956-ös forradalom és szabadságharc évfordulóján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából öt kitűnő filmet tesz szabadon hozzáférhetővé mától vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a FILMIO. – Szerelmesfilm, a Szerencsés Dániel, a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak a forradalom, illetve a leverését követő időszak személyes történeteit és tragédiáit feltáró, emlékezetes alkotások, míg az A berni követ című thriller egy 1958-ban megtörtént eseményt dolgoz fel.

#5

73 A berni követ  (2014)

(8) (1)

dráma | thriller | történelmi

Filmio

 Az elsőfilmes Szász Attila rendező politikai thrillere 1958. augusztus 16-án játszódik, amikor két fegyveres erőszakkal behatol a berni magyar nagykövetségre, és túszul ejti a... több»

Két 1956-os emigráns fiatal bejut a berni magyar nagykövetségre, ahol fegyverrel arra kényszerítik a nagykövetet, hogy megszerezzék a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. Az izgalmas thrillert valós események ihlették, a főszerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás láthatók. 
#4

dráma | életrajzi

Filmio

Mészáros Márta a Napló-trilógiájának harmadik részét az 1956-os forradalomnak szentelte. Októberben Juli (Czinkóczi Zsuzsa) Moszkvában ragadt, míg itt Magyarországon János... több»

János tevékenyen részt vesz az 1956-os októberi forradalom eseményeiben, míg Juli Moszkvában rekedt és csak novemberben térhet haza, amikor már elkezdődtek a letartóztatások. Mészáros Márta világhírű Napló-trilógiájának utolsó felvonása egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak.
#3

80 Szamárköhögés  (1987)

(2)

dráma | vígjáték

Filmio

Az 1956-os forradalom hihetetlen izgalmat hoz a gyermekek életébe. Nem kell iskolába járniuk, a felnőttek pedig megőrülnek: az apa megpofoz valakit, pizsamában táncol és levelet... több»

1956-ról a gyerekek szemén keresztül, Woody Allen-i humorral mesélve. A kultikus film középpontjában a forradalom napjai alatt lakásukba bezárkózó család áll, amelynek tagjai mind másként élik meg az eseményeket. A film főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit láthatók.
#2

dráma | háborús | thriller | vígjáték

Filmio

A történet 1956 decemberében játszódik, miután a szovjet hadsereg véresen elnyomta a népfelkelést. A 16 éves Dániel úgy dönt, hogy nyugatra emigrál, hogy meglátogassa... több»

Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri 1956 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. A nyugati határnál egy menekülőkkel telezsúfolt helységben várják az őket Ausztriába szállító teherautót, miközben azon gondolkodnak, jó döntést hoztak-e. Sándor Pál érzékeny filmje ’56-ról, amely a forradalom apropóján szól az örök kérdésről: menni vagy maradni?
#1

80 Szerelmesfilm  (1970)

(4)

dráma

Filmio

Jancsi (Bálint András) és Kata (Halász Judit) szerelmi kapcsolatát az 1956-os felkelés leverése hirtelen lezárja: a lány külföldre megy, a fiú marad. Most, sok éven át tartó... több»

Oláh Jancsi az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István egyedülálló mozgókép világával.