5 horror, amiről nem is tudtad, hogy valós eseményeken alapszik

Mindenkinek más horror fekszik. Van, aki a szellemektől retteg, mások a sorozatgyilkosoktól félnek, megint másokra az idegen lények vagy szörnyek hozzák a frászt. Ám egyvalamiben általában egyetértenek a horrorrajongók: azok a leghátborzongatóbb történetek, amelyekről kiderül, hogy valós eseményeken alapulnak.

Márpedig ilyen horrorból többet is találunk, köztük nem egy olyat, amiről elsőre nem is gondolnánk, illetve olyanokat is, amelyek igazi kasszasikernek számítanak. Most megmutatunk ezek közül ötöt, amelyeknek mind volt valamilyen kisebb-nagyobb valós alapjuk. Igyekeztünk kellően szerteágazó témákat választani, nektek melyik a legijesztőbb közülük?

#5

87 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

A 2010-es évek egyik legjobb horrorjának tartják a Démonok közöttet. A film Ed és Lorraine Warren híres paradetektívek egyik esetét dolgozza fel. A Perron család a '70-es években a Rhode Islanden vásárolt házat, ám hamarosan egy sor hátborzongató esemény tette pokollá az életüket. Állításuk szerint egy 1800-as években élt és megégetett boszorkány, Batsheba Sherman kísértete próbálja meg kiűzni őket otthonukból. Végső kétségbeesésükben fordultak az akkor már ismert paradetektívekhez, akik megpróbáltak kapcsolatba lépni a szellemmel és megkérni, hogy távozzon a házból.
#4

53 The Watcher  (2016)

horror | thriller

Habár tisztában vannak a ház szörnyű múltjával, egy fiatal pár mégis megveszi álmai otthonát. De hamarosan világossá válik számukra, hogy nincsenek egyedül a házban és... több»

A 2016-os horror egy fiatal párról szól, akik álmaik otthonát vásárolják meg. Ám hamarosan kiderül, hogy valaki vagy valami a házban figyeli és megpróbálja elüldözni őket. A film alapjául egy New Jersey-ben megesett incidens szolgált. 2014-ben egy család arról számolt be, hogy üzeneteket kezdtek kapni egy magát Figyelőnek nevező idegentől. A levelekben különböző halálos fenyegetések voltak. Bár a valóságban a dolog ennyiben maradt, a család pedig sosem tudta meg, hogy ki volt a rejtélyes Figyelő, a filmben egy picit tovább gondolták a sztorit.
#3

80 Madarak  (1963)

(18) (17)

dráma | horror | misztikus | romantikus

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat... több»

Alfred Hitchcock 1963-as klasszikusa, a Madarak egy csapatnyi váratlanul agresszívvé vált madárról szól, akik egy amerikai kisváros lakosaira támadtak. A film egyik érdekessége, hogy lényegében semmivel sem magyarázza meg a furcsa eseményeket. A másik pedig, hogy az alapja egy valóban megtörtént incidens volt. Alfred Hitchcock már javában dolgozott a filmen, amikor hírt kapott, hogy Monterey Baynél egy seregnyi szürke vészmadár váratlanul a környékbeli házakra és autókra támadt. Nyolc ember sérült meg az esetben, ami további ihletet adott a rendeőznek a filmjéhez, ami egyébként Daphne du Maurier novelláján alapul.
#2

73 Nyílt tengeren  (2003)

(5) (4)

dráma | horror | kaland | thriller

Susan és Daniel fiatal házasok. Régi álmukat valósítják meg, amikor befizetnek egy búvárkodással egybekötött nyaralásra. A vakáció azonban hamarosan rémálommá válik: a... több»

A cápás filmek a legnépszerűbbek közé tartoznak horror körökben, de általában nem valós eseményeken alapulnak, sőt. Sok állatvédő szerint nagyon nem jó, hogy ilyen rossz fényben tűntetik fel a tengerek e ragadozóját. Viszont az elvitathatatlan tény, hogy a 2003-as Nyílt tengeren alapja egy valós történet. Egy fiatal házaspár, Tom és Eileen Lonergan 1998-ban egy szervezett búvártúrára indult a nyílt tengerre. Ám a túravezető figyelmetlensége miatt a párt a hajó hátrahagyja. Néhány óra után már sejtették, hogy nem fogják őket keresni, nem sokkal később pedig felbukkantak az első cápák is. A fiatal pár holttestét soha nem találták meg.
#1

84 Sikoly  (1996)

(53) (18)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

Wes Craven ikonikus tinihorrorját, amely szinte új stílust teremtett a horror zsáneren belül, bizony valós események ihlették. Méghozzá Danny Rolling 1990-ben elkövetett gyilkosság sorozata. A férfi mindössze négy nap leforgása alatt öt egyetemistával végzett, testüket megcsonkította, egyiküknek még a fejét is levágta. Később kiderült, hogy korábban másik három emberrel is végzett. Danny Rollingot 2006-ban végezték ki.